Vehklemine: terad välguvad rajal ja raja kõrval

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

katrina lehis foto arvo tarmula
Katrina Lehis. Foto: Arvo Tarmula

Vehklemine on terav spordiala. Epeeterad välguvad nii, et silm iga torget hästi ei seletagi. Selleks on võistlusraja kõrvale paigaldatud elektroonikasüsteem. Niisama teravad on ka treenerite ja ametnike pinged raja kõrval. Tekkinud probleemide lahenduseks ei ole aga mitte elektroonika, vaid osapoolte omavaheline suhtlus.

Tants Eesti epeenaiste koondise ümber ei näita väsimuse märke. Kired Rio olümpiamängudele sõitva koosseisu üle said lahenduse küll vehklemisliidu juhatuse otsusega märtsis, kuid pada podiseb edasi. Tegelikult ei leia Eesti spordiloost teist sellist fenomeni, kus ühel alal on maailma reitingu esimese 55 hulgas koguni kuus meie sportlast. Naiste epees on aga praegu selline seis. Juhatus teeb tippvõistlustele sõitva naiskonna koosseisu teatavaks peatreeneri esildise põhjal. Kaido Kaaberma on tüürimehena korduvalt toonitanud kogu ettevalmistuse allutamist esmalt OMile pääsemiseks ja sinna pääsenuna seal edukaks esinemiseks.

Naiskonna koosseisu ei pääsenud aga andekas ja noor haapsallanna Katrina Lehis (maailma reitingu 10.), kelle viimase aasta tulemused rahvusvahelisel areenil on kõrged ja stabiilsed. Kaaberma seletas taas OMile pääsemise tagamaid. Eesti tegi panuse naiskonnavõistlusele. „Kahjuks astus Lehis ise veidi kõrvale, puududes ühest olulisest ühislaagrist jaanuaris, kus me just arutasime naiskonna taktikat ja strateegiat. Individuaalselt on väga raske OMile pääseda. Näiteks jäävad Riost eemale Pekingi võitja ja Londoni hõbe, praegune maailma reitingu 18. sakslanna Britta Heidemann, mulluse MMi pronks ja praegune maailma 9. rootslanna Emma Samuelsson ja praegune maailma 6. number itaallanna Mara Navarria.”

Lehise treener Helen Nelis-Naukas ei ole selle põhjendusega nõus. „Seda juttu jaanuarikuu ühislaagri tähtsusest räägib Kaaberma takkajärele. Me sõitsime Lehisega Barcelona MK-etapile varem kohale, et seal koos hiinlannadega treenida. Kui Kaaberma oleks selge sõnaga meile öelnud, et tema ühislaagri põhjal selgub koondis, oleks me kindlasti osalenud.”

Kaaberma ja Nelis-Naukase vahelt ei ole ilmselt mitte üks, vaid päris mitu kassi läbi jooksnud. „Peatreeneril on liiga palju võimu,” ei hoia Nelis-Naukas ennast tagasi. „Küllaltki tobe süsteem. 2 + 2 tähendab seda, et automaatselt saab koondisse Eesti edetabeli kaks esimest ja et ülejäänud kaks määrab peatreener oma äranägemise järgi. Mina teeksin süsteemi sportlikumaks ja läbipaistvamaks.”

Kas võib sellest avaldusest välja lugeda ambitsiooni saada uueks koondise peatreeneriks, seda näitab tulevik. Igatahes on kolm maailma tippklassi naisvehklejat välja koolitanud Nelis-Naukasel alati püssirohtu, et võitlusse astuda.

„Ma olen maksimalist ja ma ei anna kunagi alla,” seletas tarmukas treener tuliselt, kui juhatus kinnitas möödunud neljapäeval Euroopa meistrivõistlustele Poolassse (20.–25. juuni) sõitva koosseisu. Enne oli selge, et naiskondlikust turniirist võtab osa OMile sõitev koosseis. Lahtine oli veel EMi individuaalturniirist osa võttev nelik. Kaaberma otsustas, et ka seal võistlevad ainult olümpianaised. Juhatus hääletas (5 poolt, 2 vastu, 1 erapooletu) Kaaberma otsuse õigeks. Peatreener allutab seega kõik OMi huvidele, et seal võistlevad naised saaksid võimalikult häid matše enne pealahingut.

Mitmed Haapsalu vehklemistreenerid peavad otsust aga rumalaks. „Nüüd me peame Lehisega hakkama jälle august välja ronima. Eelmise aasta EMi kümnes koht ja MMi kuues koht (MMi asendab tänavu OM) jäävad tal kaitsmata ja reitingutabelis ootab ees kõva langemine. Ma ei ole talle (Lehisele) kõiki telgitaguseid rääkinud, mis juhatuses ja üldse selle asja ümber toimub. Tahan noort sportlast liigseist negatiivsetest emotsioonidest eemal hoida, aga eks üht-teist kuuleb ta ikkagi.”

Nelis-Naukas oma tuntud emotsionaalsusega purskas koguni, et nii keeratakse noore talendi karjäär mokka. Veidi aja pärast lisas ta, et ega nii kergelt neid sadulast lööda. „Ma võisin küll kaotada lahingu, aga sõja ma võidan.”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
No
7 aastat tagasi

siin on küll selline tunne juba, et keegi näeb hirmsasti vaeva, et meie naiskond Rios põruks. Mis rahulikust treeningtööst ja võistluseks keskendumisest siin juttu saab olla! Teiselt poolt, aga võib-olla selline hüsteeriline surve koondisele ja treenerile just aitabki tugevaks saada!?

Täpselt
7 aastat tagasi

Mida kûlvad seda lôikad – hakkad vene keelt ainult rààkima sest Eesti koondises pole ûhtegi eestlast – ju maksid hàsti.

Nii
7 aastat tagasi
Reply to  Täpselt

ei saa võistlustele: järelikult on keegi kinnimakstud, rahvus on vale, keegi magab kellegagi, kellelegi on vaja puhkusereisi jne. jne Tingimused olid kõigile teada ja need tulnuks lihtsalt täita. Nüüd rääkida, et keegi peaks saama võistlusele sest on noor ja arenev… Ju siis selle treeneriga on areng nigel

Just
7 aastat tagasi

Haapsallane Kaaberma, kes on saanud tuule tiibadesse samast klubist kust Lehis, Paju,Kuusk jàttis nad kôik vàlja- pole midagi öelda- tubli Kaido !!!

Nõus
7 aastat tagasi
Reply to  Just

see näitabki peatreeneri tugevust, teda ei mõjuta emotsioonid vaid lähtub kindlatest reeglitest

korrupptsioon
7 aastat tagasi
Reply to  Just

Vägisisi sunnivad Kaabermaad otsustama omade kasuks. See on puhas korruptsioonile õhutamine. Tuleks algatada uurimine Haapsalu vehklemisklubis.

Fred
7 aastat tagasi

Ma arvan, et oluline on Peter Wickmani toetus ka. Seal kõrgemalt saab alati abi. Kas või hingeabi.

????
7 aastat tagasi

Seppi ,mis tema siia puutub? See et kellegil kautus sõidab on tema probleem .

Arvamus
7 aastat tagasi

Oluline oleks ka see et Seppi Mati toetaks vehkeljaid kasvõi moraalselt!

Guud
7 aastat tagasi

Mida külvad, seda lõikad.

Nii ta on
7 aastat tagasi

Kui reeglid on sellised kehtestatud, siis tuleb neid ka austada. USA katsevõistlustel kehtib range reegel, et koondisesse tiitlivõistlustel kuuluda, peab riigi meistrivõistlustel tulema 3 sekka ja kõik. Sa võid olla hooaja edetabelijuht või mis iganes, aga koondise uks selleks korraks on kinni – reeglid on selleks, et neid täita, mitte rikkuda.

reeglitest
7 aastat tagasi
Reply to  Nii ta on

reeglid kehtestati kevadel kibekiiresti vaid selle eesmärgiga, et soovitud seltskond sisse suruda. Oli oht, et Katrina näitab tulemusi ja täpselt seda ta tegigi. Nüüd on hea jahuda reeglitest.

????
7 aastat tagasi
Reply to  reeglitest

Need reeglid on kehtinud üle kümne aasta.

Õpetaja
7 aastat tagasi

Ka antud treener on õpetaja ja peaks käituma nagu Õpetaja. Siiski on seda raske väita. Mis puutub koondise peatreenerisse, siis see on keeruline amet, kus egod kokku sulatada tuleb. Meie peatreener sai sellega hakkama ja Eesti on olümpiamängudel.

to õpetaja
7 aastat tagasi
Reply to  Õpetaja

Need vehklejad oleks ka ilma treenerita olümpiale saanud. Seda, et maailma kümnes number ei mahu koondisees, juhtus viimati NLiidu ajal. Pealegi noor ja arenev talent, kes tuleks sinna kasvõi perspektiivi pärast võtta. Aga ei, vanadele peerudele on vaja puhkusereis korraldada.

N
7 aastat tagasi
Reply to  to õpetaja

Kas pöördume kohtu poole solvamise pärast?

huvitav
7 aastat tagasi

et kõik NN õpilased põruvad… Vehelda tuleks ikka rajajal ja mitte ajakirjanduses.