Maapäev toetas vaid vabatahtlikku haldusreformi

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

peksar Eduard Laur
Arno Peksar sai EMOLI kuldmärgi. Eesti Maaomavalitsuste Liidu kuldmärk antakse isikule, kes oma silmapaistva tegevusega on kaasa aidanud Eesti Maaomavalitsuste Liidu ja Eesti omavalitsussüsteemi arengule. Foto: Arvo Tarmula

Eesti Maaomavalitsuste Liidu (EMOL) üldkogu ehk Maapäev asus seisukohale, et haldusreform on vajalik, kuid omavalitsuste liitumine saab olla vaid vabatahtlik.

EMOLi 95. aastapäeva tähistaval Maapäeval arutati haldusreformi läbiviimise põhimõtteid. Haldusreformi seadust tutvustas Siim Kiisler Riigikogu põhiseaduskomisjonist. TTÜ kohaliku omavalitsuse ja regionaalpoliitika õppetooli juhataja prof Sulev Mäeltsemees arutles selle üle, kelle huvides on haldusreform.

EMOLi liikmete arvates ei saa reformi läbi viia sundkorras ning ka vähemalt 5000 elaniku alampiiri seadmine kohaliku omavalitsuse suurusele on formaalne ja põhjendamatu. 5000 elaniku piiri arvestatakse ka paljudest meetmetest toetusrahade taotlemisel, mis on täiesti maaelu pärssiv kriteerium.

EMOLi 95 tegevusaastast andis ülevaate Tallinna Ülikooli valitsemiskorralduse lektor Sulev Lääne. Samuti anti Maapäeval üle EMOLi kuld- ja hõbemärgid isikutele, kes oma tegevusega on kaasa aidanud Eesti omavalitsussüsteemi ja EMOLi arengule. Vastavalt juhatuse otsusele said kuldmärgi Paistu ja Viljandi kauane vallavanem Ene Saar, Vigala vallavanem Priit Kärsna, Vaivara vallavanem Veikko Luhalaid ja Hanila vallavanem Arno Peksar.

Kollamaa vallavanem Jüri Ott sai rinda EMOLi hõbemärgi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments