Läänemaal peetakse tänavu pärimuslikke jaaniõhtuid

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 5

Baltica Eestimaa jaaniohtud_flaierBalti riikide ühise festivalitraditsiooni Baltica korraldamise kord on jõudnud üle kolme aasta taas Eestisse. 29. rahvusvaheline folkloorifestival, mis sai alguse 1987. aastal Leedust, toimub Eestis juba kümnendat korda ja on seekord muutnud nime eestipärasemaks – Pärimuspidu Baltica. 2016. aastal on oluline just peo pidamise kunsti ja rahvakalendri pühade väärtustamise eesmärk, pärimusmuusika pidu peetakse suurel suveaja pühal – jaaniajal.

Eesti Folkloorinõukogu on sel korral pööranud oma pilgu rohkem maale ja looduse rüppe, kogukondade ja ühistegevuste kesksemaks. Varem toimunud linna- ja maapäevade asemel leiavad aset suured peopäevad Moostes ja Vanamõisas ning väiksemad kohalikud peod külaplatsidel. Baltica liikumise juurde soovisime leida uusi osalisi, tugevalt kogukonda ja pärimust hoidvaid tegijaid ja kohti, kes tahavad kaasa lüüa, andes oma panuse Baltica toimumisele Eestis. Tänu aktiivsetele külavanematele, kultuuritöötajatele ja folkloorirühmadele jõuab Baltica pärimuspidu toredatesse taludesse, küladesse, õuedele, mägedele ja parkidesse. Kõik Eesti maakonnad on esindatud ja kokku on Balticaga liitunud 36 eriilmelist jaanipidu.

"Suur rõõm, et Läänemaal toimub lausa neli Eestimaa jaaniõhtute hulka kuuluvat pärimuslikku jaaniõhtut. Oleme väga tänulikud, et jaaniõhtuid tehakse Kuijõel, Salevere Salumäel, Üdrumal ja Vormsil. Au ja kiitus eestvedajatele!" ütles Kristin Viljamaa Eesti Folkloorinõukogust.


1607_5558_s_s_Kuijoe_kula_jaaniohtu_po31o

Kuijõe küla jaanipidu

Koht: Kuijõe külaplatsil Läänemaal

Aeg: 23. juuni 2016 kell 19.00

  • Mõnus olemine koos lõkke, laulu, tantsu, maitsvate roogade, põnevate ettevõtmiste ja pillimänguga.
  • Jaaniõhtu lähiümbruse inimestele.
  • Osalevad eri põlvkonnad, panustatakse toidu ja ühistegevusega.
  • Külaselts teeb jaanitule aseme, jaanituli süüdatakse ühiselt lauluga.
  • Meeleolu loovad kohalikud pillimehed, kohalik folkloorirühm Laulvad lagled, Haapsalu Muusikakooli pärimusmuusika õpilased

Jaanitule ääres: ühislaulmine; tantsimine pillimeeste saatel; paikkonna pärimuslike jaanilaulude laulmine; laulumängude mängimine; jutuvestmine; jõu- ja osavusmängud täiskasvanutele; jõu- ja osavusmängud lastele.

Pärimuslikud tegevused: kiikumine kiigelaulude saatel; lillepärgade punumine (7 või 9 eri liiki taimedest); sõnajalaõite ja jaaniusside otsimine.

Peol saavad lõkke ümber kokku kohaliku kogukonna liikmed, huvilised kohalikest rahvatantsurühmadest, Haapsalu Muusikakooli pärimusmuusika osakonna õpilased nii Risti osakonnast kui Haapsalust, folkloorirühm Laulvad lagled ja muusikutena Kail ja Enrik Visla ja ehk veel mõned sõbrad tantsijad või muusikud kaugemaltki. Plaan on tuua kõik ühisele peolauale pidusööke ja koos tantsida, laulda (peolistele valmistatakse ka laululehed), mängida ringmänge ning viia läbi jaanikombestikku tutvustavaid ettevõtmisi. Lisaks saavad lõkke ümber oma esimesi pillilugusid esitada noored muusikud, kes Ristil Enrik Visla juhendamisel alles sel sügisel pärimumuusika õpinguid alustasid.

Korraldaja: Kail Visla koostöös Kuijõe külaseltsiga

1608_5560_s_s_Salevere_Salumae_jaaniohtu_se89o

Salevere Salumäe Jaaniõhtu

Koht: Salevere külas Hanila vallas

Aeg: 24. juuni 2016 kell 18.00

  • Tule osa saama rahvalikust jaanikust maagilisel Salevere Salumäel koos Hanila Laulu-ja Mänguseltsiga!
  • Avatud kõigile huvilistele
  • Eri põlvkonnad
  • Osaluspanus tegevusega ja toidulauale
  • Kanname rahvarõivaid ja linaseid või rahvalikke riideid
  • Ühine tulematerjali toomine, korrastamine ja kaunistamine on jaotatud inimeste vahel. Jaani-nimeline süütab jaanitule.
  • Meeleolu loob Hanila Laulu- ja Mänguseltsi folkloorikava ning tantsuansambel.

Jaanitule ääres: ühislaulmine; tantsimine pillimeeste saatel; laulumängude mängimine; jõu- ja osavusmängud täiskasvanutele; jõu- ja osavusmängud lastele

Pärimuslikud tegevused: lillepärgade punumine (7 või 9 eri liiki taimedest); sõnajalaõite ja jaaniusside otsimine; jaanikaste kogumine ja sellega enese kastmine; ümber tule 3 korda käimine

Salevere Salumägi on muistne linnamägi, maagilise väega. Seal on ka Silmaallikas, mis on vanadel aegadel ohvripaigaks olnud. Kohalik rahvas on Salevere Salumäest kogu aeg väga lugu pidanud ja seal on aastakümneid jaanitulesid peetud.

Jaaniõhtu Salevere Salumäel on rahvalikus stiilis mõnus koosolemine nii oma rahvale kui külalistele. On laulu, tantsu ja pillimängu, rahvalikke laulumänge ja jõukatsumisi nii väikestele kui suurtele. Austame kohalikke Jaane, kes süütavad ka jaanitule. Punume pärgasid, otsime jaaniusse, naudime kaunist Salumäe loodust ja tunneme rõõmu koos olemisest. Jaaniõhtule tulles võta kaasa suupoolist ühisele laule ja tore, kui see oleks midagi isevalmistatut. Omalt poolt pakume traditsioonilist koduõlut ja suitsuräime. Meie pärimuslikule jaaniõhtule on oodatud kõik lähedalt ja kaugemalt tulnud toredad inimesed.

Korraldaja: Hanila Laulu-ja Mänguselts

1609_5562_s_s_Vormsi_valla_jaaniohtu_wo15a

Vormsi valla jaaniõhtu

Koht: Hullo Kiigeplats Hullo külas Vormsi saarel

Aeg: 23. juuni 2016 kell 20:00

Mõnus Vormsi saare jaaniõhtu!

  • Avatud kõigile huvilistele
  • Eri põlvkonnad ja pered
  • Osalemine tasuta
  • Jaanitule aseme tegemine on tellitud kellegi teise poolt, peoplatsi ei korrastata ega kaunistata eriliselt. Jaanitule süütab Jaani-nimeline.
  • Meeleolu loob tellitud ansambel ja Vormsi rahvatantsijad.

Jaanitule ääres: tantsimine pillimeeste saatel; jõu- ja osavusmängud täiskasvanutele; jõu- ja osavusmängud lastele; ühiselt seltskonnatantsude õpetamine ja tantsimine

Jaaniõhtu tegevused: lipu heiskamine; võidutule toomine ja võidupüha pühitsemine

Mõnus Vormsi saare jaaniõhtu, koos ansambli ja ühistantsimisega, esineb Rahvatantsurühm Vormsi, pakutakse kõigile kaasalöömise ja vanade tantsude tantsimise võimalust, ei puudu ka murumängud suurtele ja väikestele.

Korraldaja: MTÜ Vormsi Kultuuriühing

1610_5564_s_s_Udrumale_uhtekokku_je54e

Üdrumale ühtekokku

Koht: Üdruma Küla Seltsimaja õu Kullamaa vallas

Aeg: 22. juuni kell 20:00

Lastele mängud alates kell 18:00

Üdrumale ühtekokku

ürgselt ühinedes

üldiselt ümisedes

üsna ümber üritades

üleöö üldsust ülistades!

  • Avatud kõigile huvilistele
  • Osalevad eri põlvkonnad, toidulauale ja tegevusse panustamisega
  • Kanname linaseid või rahvalikke riideid
  • Ühiselt kogutakse ja tuuakse tulematerjal ning kaunistatakse külaplats. Jaanituli süüdatakse ühise lauluga.
  • Meeleolu loovad pillimees, kohalik näiteklubi, Vanade Seltskonnatantsude rühm "Rõõmurullid"

Jaanitule ääres: ühislaulmine; tantsimine pillimeeste saatel; laulumängude mängimine; jõu- ja osavusmängud täiskasvanutele; jõu- ja osavusmängud lastele

Pärimuslikud tegevused: jaanivihtade ühine tegemine; lillepärgade punumine (7 või 9 eri liiki taimedest); sõnajalaõite ja jaaniusside otsimine; jaanitulle ohverdamine

Jaaniõhtu tunnussõnaks on üheskoos. Üheskoos kaunistame platsi, üheskoos seame tuleaseme. Tuletame meelde kogukonna tähtsust läbi koostegemise. Igaüks on tähtis ja koos oleme tugevad. Mis on jaanipäev ja milleks jaanituli. Tuletame meelde selle peo tavasi ja rituaale, viha tegemist ja pärgade punumist, traditsioonilisi toite ja jooke. Mänge ja tantse. Jaaniöö müstilisust ja uskumusi, nõidumist ja ennustamist.

Korraldaja: Üdruma Küla Selts

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments