Eesti parim koduveinimeister on Vaido Liivamägi

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Vaido Liivamägi Foto: Eduard LaurEesti parim koduveinimeister on Vaido Liivamägi. Foto: Eduard Laur

Haapsalu veinipäevade raames toimunud Maalehe koduveinikonkursil selgitati täna juba kuuendat korda välja aasta parim koduvein.

Finaali pääsenud veinimeistreid oli 17, veine kokku 24. Professionaalsetest veiniasjatundjatest koosnev žürii sai iga veini hindamisel jagada punkte ühest viieni, keskmine punktisumma andiski koha edetabelis. Samuti valis oma lemmikveini välja rahvažürii, mille koosseisus oli ka Lääne Elu ajakirjanik Lemmi Kann

Professionaalide žürii kuulutas parimaks Vaido Liivamägi aroonia-sõstra veini Dark Sky, mis rahvažürii arvestuses sai teise koha.
Teise koha sai Kristina Remmeli jõhvika-mustika vein Vana tark lill, mis oli samuti üks rahvažürii suurtest lemmikutest.
Kolmanda koha pälvis Marius Metsa õunavein sõstralehtedega Veinihjyljes.

Silva Tamsalu Foto: Eduard LaurVeinifestivali külalistest koosneva rahvažürii lemmikuks osutus Silva Tamsalu kibuvitsa-tšillikakao vein, mis võlus hindajad ära omapärase maitsebuketiga.

Lisaks anti välja ka eripreemiad.
Eesti Vabaõhumuuseumi eriauhind läks Silvi Pähnale punase roosi-rabarberi veini Der Rosenkavalier eest.

Traditsiooniliste veinitegemise võtete eduka viljelemise eest sai eriauhinna Riina Ratt, kellele anti eriauhind ka vahuveini punane õuna-viinamarja vahuveini Äkiline eest, mis pälvis rohkeid kiidusõnu ka rahvažürii lauas.
Maalehe koduveinikonkurss toimus juba kuuendat kord.

Tänavu laekus uue rekordina erakordselt suur hulk „võistlejaid” – kokku 204 veini (eelmisel aastal 163). Kõige rohkem saadeti konkursile rabarberi-, lille- ja teiste ebatavaliste toorainete veine (38) ning õuna- ja õunapõhiseid veine (36).

Sel aastal kasvas ka veinimeistrite arv, mis varem on püsinud stabiilselt 60 ringis, seekord oli tegijaid 75. Veine saadeti konkursile pea igast maakonnast. Endiselt on kõige rohkem tegijaid Tallinnas ja Harjumaal, jõuliselt kasvatas oma osalevate veinide hulka Pärnumaa. Uueks tulijaks osutus Järvamaa, kust varasematel aastatel osalejaid ei ole olnud, kuid tänavu laekus sealt lausa 9 veini. Tartu- ja Põlvamaa panid välja 8 veini, mis on veidi vähem kui varasematel aastatel. Ühtegi veini ei tulnud tänavu Hiiumaalt, Valgamaalt ja Ida-Virumaalt.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments