Neeme Suur: Haapsalu linn ei kao kuskile

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Valdade ühinemisest Võntkülas 016 Neeme Suur (1)
Neeme Suur. Urmas Lauri foto
 
Lääne maavanem ja haldureformi ekspertkomisjoni liige Neeme Suur kirjutab oma blogis http://neemesuur.blogspot.com.ee/, et Haapsalu linn ei kao kuskile. Nimede kasutamine on tekitanud segadust linna ja valla liitumise puhul, kirjutab Suur. Haldusreformi seaduse eelnõu näeb ette, et kui omavalitsuses on linn ja kui nii otsustakse, siis võib kogu omavalitsus edaspidi kanda linna nime. Aga omavalitsus võib kanda ka valla nime.
 
Oluline on aga aru saada, et omavalitsuse nimi ja asula nimi ei ole üks ja seesama asi. Linn kui asutusüksus ei kao ühelgi juhul kuskile. Linnaõiguseid kui sellised ei ole meil enam ammu olemas, on olemas kohalikud omavalitsused. Linnale ja vallale siinkohal erisust ei tehta. Küsimus on pigem, kas omavalitsuse piirid lõppevad linna piiril ära või ulatuvad kaugemale.
 
Wikipedias https://et.wikipedia.org/wiki/Linn kirjutatakse: Linna mõiste ei ole täpselt määratletud. Tänapäeval mõistetakse linna all enamasti suurt asulat, kus elab vähe põllumajandusest elatuvaid inimesi, või haldusüksust, mis hõlmab sellise asula koos lähiümbrusega. Linna mõiste on riigiti erinev. Erinevad nii kriteeriumid, mille järgi eristatakse linnu teistest asulatest, kui ka kriteeriumid, mille järgi eristatakse linnu muudest haldusüksustest.
 
Mis võimalused siis Haapsalul ja Ridalal on?  Kui omavalitsuse nimi on Haapsalu linn, siis ei hakata linna nime enam aadressis kordama ja aadress ongi – Läänemaa, Haapsalu linn, Jalaka tänav jne. Ja Haeskas asuva talu aadress ongi – Läänemaa, Haapsalu linn, Haeska küla, … talu. Või siis Läänemaa, Haapsalu linn, Uuemõisa alevik, Ehitajate tee… Või Läänemaa, Haapsalu linn, Panga küla, maja nr … krt nr …

See võimalus ei olegi väga veider. Niimoodi käsitleb asja suurem osa riikidest, kus on linn tagamaaga ühinenud. Ka teistel linnadel on oma asumid, pigem praegu siiski linnaosad. Ehk siis – linn kui omavalitsusüksus ei pea ära lõppema tiheasustusega ala piiril. Ka linna nime kandva omavalitsuse sisene küla ehk linnast kaugemal asuv, kuid samas omavalitsuses olev väiksem asula või asum on iseenesest arusaadav.    

Teise võimaluse puhul, kui omavalitsuse nimi on Ridala vald, eksisteerib Haapsalu edasi kui vallasisene linn, nii nagu on praegu Türi ja Rapla. Keegi ei eita, et Türi linn on olemas.  Ehk siis aadress oleks Läänemaa, Ridala vald, Haapsalu linn, Jalaka tn … Ja ka Läänemaa,  Ridala vald, Uuemõisa alevik, Ehitajate tee …

Haldusreformi eesmärk on luua olukord, kus omavalitsused ajavad oma asju üheskoos – moodustub ühine omavalitsus, ühine volikogu ja valitsus, volikogu komisjonid, hariduse, hoolekande, transpordi jms ühine korraldamine nii linnas kui ka linna lähedal maal. Asulate nimed sellega ei muutu. Linna jääb linnaks ja Uuemõisa alevik jääb Uuemõisaks. Omavalitsuse nimi on maitse asi. Kas hakkab siis ulatuma linna kui omavalitsuse piir praeguse Ridala valla piirini või on omavalitsuse nimi Ridala vald ja Haapsalu linna piiril on ikka silt  – Haapsalu linn.  

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Madis
7 aastat tagasi

Huvitav oleks teada, kas linna sümboolika jääb alles- mõtlen siin linna lippu ja vappi?

Haapsalu+lukku
7 aastat tagasi

Haapsalu linn kaob,kaob koos elanikega ,kes siit põgenevad. Uus Mäesalu ja paari naiivse piigaga toimetavad siia uue elanikkonna,kellel võõras kultuur ja võõras usk ja neile ei ole Haapsalu nime vajagi.

Juhan
7 aastat tagasi

Kui sotsid valitsuse jätkuvad, kaob varsti pool Eestimaad, kui mitte rohkem. Sotsid on ka igati raudtee taastamise vastu, vaid Suur ise pooldab, aga sellest onvähe tolku

Part
7 aastat tagasi

Neeme on oma sõna öelnud, järelikult juhtub kõik risti vastupidi. Haapsalu kaob.
Poliitikuid ja nende juttu tuleb osata mõista!

belkabazuuka
7 aastat tagasi

kas näeb kunagi aega, kus kasvõi ukski toiduahelas olev isehakanud pintsaklipslane tootvale tööle läheb?

einoh
7 aastat tagasi

Enriko, mida sa nüüd rääkisid, aiast või aiaaugust

Enriko Erkmann
7 aastat tagasi
Reply to  einoh

Artiklis kirjutatakse: “Linna mõiste on riigiti erinev. Erinevad nii kriteeriumid, mille järgi eristatakse linnu teistest asulatest, kui ka kriteeriumid, mille järgi eristatakse linnu muudest haldusüksustest.” Mina väidan, et Eesti alal on läbi aastatuhande olnud linnaõigused saanud asumil kohalik omavalitsus. See ongi põhiline kriteerium, mitte elanike või hoonete arv, mida saatuse või poliitikute tahtel väänatakse sinna-tänna, kust tuul hetkel puhub. Suur-Haapsalu on linnapatrioodi silmis teoreetiliselt ahvatlev, ent ei usu, et haapsallased põevad suurushullust. Vallasuurune (linna)omavalitsus võib isegi toimida aga tõenäoliselt Ridala ääremaastumise arvelt. Tegu poleks ka enam normaalse linnaga vaid veidra moodustisega – pindalalt suurlinnaga, mis ebaproportsionaalselt inimtühi. Tõesti, on see… Loe rohkem »

naljatilk
7 aastat tagasi
Reply to  Enriko Erkmann

mittesiinsündinuna- väidan ma ühte: päris haapsallased põevadki suurusehullustust. kahjuks. olen elanud siin üle 40ne aasta ja aina hullemaks see muutub.ja palju neid “päris..” alles on, sisserännanuid, tabab see suurusehullus ka. ma näen seda teist, kohalikest, paraku- teistmoodi, see võime on” võõral”, kelleks ma jään, isegi kui suren siin.

Enriko Erkmann
7 aastat tagasi

Linn = omavalitsus. Linn ilma omavalitsuseta on nagu mõis ilma mõisamajapidamiseta või kirik ilma koguduseta. Kahjuks ajab massiteadvus sisu ja vorm alatasa segamini. Näiteks ei muuda kunagise Suure-Lähtru mõisa härrastemaja omamine Mart Helmet kuidagimoodi mõisnikuks nagu teda meedias tihti tituleeridakse. Helmel lihtsalt POLE mõisa – so. tootmishoonete ja tööjõuga varustatud ulatuslikku majandusüksust, mida ta valitseks. Ka kiriku süda on tegelikult kogudus, mitte kivist-puidust hoonekarp. Ja linn on administratiivne üksus, mitte pelgalt kogumik maju või tänavaid. Ei meenutanud ju ka algne,13. sajandi Haapsalu mastaabilt Pompeid, Roomat ega isegi Vana-Tallinnat. Vaade oli kordades hoonetevaesem ning linna maadest enamuse moodustasidki põllud, heinamaad ja… Loe rohkem »

einoh
7 aastat tagasi

sa vanapagan ikka terane küll ja seega tubli, ehkki nimi kehvakene

Vanapagan
7 aastat tagasi

Pange nüüd tähele, kui ilusti jälle tegelike probleemide lahendamisest kõrvale hiiliti.

linn
7 aastat tagasi

Oli Haapsalu ka 4000 elanikuga