Homme selgub Haapsalus Eesti parim koduvein

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Foto: Arvo Tarmula

Veinipidu

Homme, 4. juunil peetakse Haapsalus Talumehe kõrtsis Maalehe ja Veinivilla koduveinikonkursi finaali, kus selgitatakse välja 2016. aasta parimad koduveinid ja veinipruulijad. Arhiiv

Maalehe koduveinikonkurssi peetakse juba kuuendat korda. Tänavu laekus konkursile 204 veini, senine rekord oli 163 veini. Pruulijaid oli 75, keda on samuti üle kümne rohkem kui varem. Arvestades mullu nigelat suveilma ja eeldatavalt viletsat veiniaastat, on selline osalejate arv erakordne.

Kõige rohkem veinipudeleid – 44 – saadeti konkursile Tallinnast. Harjumaalt saabus 34 veini, tublisti kasvatas osalevate veinide hulka Pärnumaa – tervelt 18 veini. Uus osaleja oli Järvamaa, kust varem pole osaletud, kuid tänavu saabus sealt üheksa veini. Tartu- ja Põlvamaa panid välja kaheksa veini, mida on veidi vähem kui varem. Ühtegi veini ei saadetud konkursile Hiiumaalt, Valgamaalt ja Ida-Virumaalt.

Eesti parimatest veinitundjatest koosnev žürii jagas laekunud veinid toorainepõhiselt kategooriatesse ja selgitas kuue eelvooru abil välja 16 parimat veini 24 veinimeistrilt. Homme seatakse need Haapsalus Talumehe kõrtsis pingeritta.

„Juba mitmendat aastat hindame veine toorainepõhiselt. Igal aastal on huvitav vaadata, mida kõige rohkem laekub. Seekord üllatas metsamarjade rohkus: palju oli mustikat, pohla, põldmarja, isegi lilli, näiteks daaliat, roosi, nurmenukku ja kibuvitsa. Samas on aiamarjad tegijaile juba nõnda tuttavad, et mustasõstraveinidega oli lausa häda käes – suure punktisummaga veine oli nii palju, et lõppvõistluse valik oli žüriile tõesti raske. Seepärast ongi tänavu finaalis rohkem veine kui kunagi varem,” ütles veinivilla perenaine Tiina Kuuler.

Finalistid selgitati välja järgmistes kategooriates: õun ja õunapõhised veinid, sõstraveinid, rabarber, lilled jm ebatavaline tooraine, luuviljalised, siider ja vahuvein, aroonia ja pihlakas, viinamari ning maasikas, vaarikas ja metsamarjad.

Koduveinikonkursi finaali peetakse Haapsalus Itaalia veinipäevade raames. Kell 12 alustab Talumehe kõrtsis korraga tööd kaks žüriid: professionaalidest koosnev žürii ja rahvažürii, kuhu on oodatud kõik huvilised. Tulemused kuulutatakse välja kell 16.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments