Haapsalus näeb Uno Roosvalti maastikumaale

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Linnud orasel 2012 uno roosvalt

Linnud orasel. Uno Roosvalt 2012.

Haapsalu neuroloogilise rehabilitatsioonikeskuse kohvikus on avatud Uno Roosvalti tööde näitus „Maal“. Eksponeeritud on kunstniku maastikumaalid, teatas Evald Okase muuseum.

Rannamaastik on olnud Roosvalti loomingu pealiin juba õpingute ajast peale. Motiive ammutab ta karmist ja kargest põhjamaisest loodusest, valides Eesti saarte ja rannikute kõrval reisisihtiks ka kaugemaid paiku nagu Holland, Norra, Ojamaa, Rootsi, Taani, Iirimaa, Island, Pransusmaa, Itaalia ja Hispaania. Sobiv aines leitud, võtab Roosvalt maastiku lahti, analüüsib seda lugematuid kavandeid joonistades ja paneb kokku uueks kujundiks.

Eriti südamelähedaseks on Roosvaltile kujunenud kale maastik kodumaises Kihnus, kus ta on nõnda ammune külaline, et kunstnikku võõrustab saarel juba kolmas põlvkond. Seda Roosvalti loomingu märkkujundit saadavad ühelt poolt kaunilt valguse käes helklevad klaasist võrgupoid, teisalt rohmakad köitest punutud vendrid, mis nüüdisajal kuuluvad esiisade esemelise pärandi hulka, omal ajal aga hoidsid kaldale köidetud paate üksteise vastu põrkumast. Nii ühinevad  Uno Roosvalti loomingus detailitäpsus ja monumentaalsus, (rahvus)romantika ja igavikulisus.

Mõistagi on nende  aastate jooksul  mõneti  teisenenud kunstniku väljendusviis, ent määravaks on ikkagi jäänud kujundiselgus, tõsine, karge ja pühendunud suhe kujutatavasse. Alates  1990. aastaist, mil maailm avardus, on ta oma loomingusse liitnud inspireerivaid muljeid ja elamusi ka teistelt Lääne- ja Põhjamere rannikumaadelt, hilisemas loomingus Itaaliast ja Prantsusmaalt.

Uno Roosvalt

* sünd Tallinnas 22. augustil 1941

* kunstihariduse omandas aastatel 1956–1962 Tartu kunstikoolis ja 1963–1969 Eesti riiklikus kunstiinstituudis maali erialal.

* Eesti kunstiakadeemia dotsent 1989-2011

* EKA maalikateedri juhataja 1985-1995

* kunstnike liidu liige aastast 1975

* näitustel esinenud alates 1968. aastast

* EKLi auliige aastast 2010

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments