Haapsallanna: linn peab jääma ja jääb ka

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Haapsalu Ridala_illustratsioon Ott Vallik

Lääne Elu toimetusse helistas haapsallanna Ellen-Velaine Jaks, kes ei varjanud oma jahmatust ja pahameelt ajalehest loetu üle.

Lääne Elus neljapäeval ilmunud artiklis „Ridala peab kibedat nimevaidlust Haapsaluga” oli kirjas, et vaieldakse kahe nime üle: kui Ridala ja Haapsalu ühinevad, siis võiks uue omavalitsuse nimi olla Haapsalu linn või Ridala vald.

„Kuidas saab üldse tulla niisuguse idee peale, et nimeks saab Ridala vald?!” pahandas Jaks. „See pole isegi mitte idee! See on lauslollus! Linn peab jääma, ja ta jääb ka, aga niisugust asja üldse arutata…”

Jaksi sõnul ümbruskonnas enam muust ei räägitagi kui Ridala ideest Haapsalu nimi ära kaotada ja linn Ridala vallaks teha.

„Tule taevas appi!” hüüatas Jaks. „Mitte ükski Haapsalu inimene ei ole sellega nõus! Ennem kuulutame Ridala vallale sõja!”

Jaksile annnab siiski lootust, et Ridalas on ka neid, kes Haapsalu linna ja nime ära kaotada ei taha: Ridala vallavolikogu liige Reimo Nebokat ja esimees Olev Peetris on linna nime poolt.

„Ehk suudavad nad Ridalas ka teistele aru pähe panna,” ütles Jaks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ivar
7 aastat tagasi

No, näete Ridala omad elavad Uuemõisa ja Paralepa arvel. Uuemõisa ja Paralepa omad aga naudivad suures osas linna hüvesi.

Ridala
7 aastat tagasi

Kuulge,see nime jura tekkis sellest,et Haapsalu ei tahagi tervet Ridala valda,ainult osa sellest Uuemõisast kuni Kiltsini.See on ju parim tulubaasi osa Ridalast.See soov on olnud linnal ammustest aegadest. Ning nüüd kui on karta,et liitumine võibki teoks saada ,siis proovitakse Ridalast teerulliga üle sõita.HEPNER JA ÖIGLAS ,kuidas te reeturid oma va lijatele silma vaatate?

einoh
7 aastat tagasi

tegelt on kõige põlisem nimi Rotalia Läänemaa kohta, siis tulid vähemad alad Hapsal ja Ridala.

loe
7 aastat tagasi

ja imesta mida kõike küll anonüümsus kirjutada lubab. Asja juurde minnes-vaielge või arutlege kaua tahes üks on selge –HAAPSALU kui nimi peab jääma ja jääbki. Defineeritagu seda ühendust mis kokku moodustub kuis iganes aga ilma nimeta HAAPSALU ei ole jumet. On piiskopilinnus on promenaad on paralepa rand on valge daam jne,,-see kõik on ikka ju HAAPSALU . Nii et armas rahvas-JAH NIMI ON TÄHTIS:

juss
7 aastat tagasi

Kas see nimi on siis kõige tähtsam? Minu poolest võib linna nimeks ka P.rse olla, Prantsusmaal on näiteks küla, millel nimeks Nahuja!

kummipead
7 aastat tagasi

Haapsalu jääb Ridala valla siseseks linnaks. Ridala on territooriumilt suurem ja mõlemad on iidsed asumid. Rahvaarv pole määrav, see kõigub.

nõus
7 aastat tagasi
Reply to  kummipead

et lugejad on veidi tormakad ja kummipead. Eestis mujalgi olemas vallasisesed linnad. Enne asjade selgeks tegemist on ju mugav kohe toru haarata ja halama hakata 🙂

Küsimus
7 aastat tagasi

Milles küsimus? Pindalalt suurem ja vanem Ridala annab vallale nime ja Haapsalu jääb vallasiseseks linnaks, samamoodi jäävad Ridala valda Rohuküla, Panga, Kiltsi jt külad. Mida te jaurate?

noh anna minna
7 aastat tagasi

järjest jaburamaks läheb! Aga äkki on veel mõnel meeles hiljaaegne Haapsalu linn ja Haapsalu rajoon. Kuna enamjagu pole praegusega rahul ja nutab seda aega taga, siis võiks nüüd ka saada Haapsalu linn ja Haapsalu vald. Linn oli on ja jääb oma nimega!
Vaielda niisama, et lihtsalt vaielda pole vist mõtet, või kuidas?

Jeeeb
7 aastat tagasi
Reply to  noh anna minna

Aga miks Ridala vald ja Haapsalu linn ei tohi olla? Kas siis ühinemine tähendab tingimata nimemuutust? Ka abiellumisel on võimalik naispoolel oma perekonnanimi kehtima jätta. Ja ikkagi ollakse riigi silmis üks tervik – perekond. Jätke nimed samaks, kõike muud liitke-lahutage, korrutage-jagage nii nagu tahate.

Barcelona
7 aastat tagasi

No ei saa mina aru, milleks on Ridala vallale tarvis seda Haapsalu linna tükkis sõjakuulutajast hüsteerilise prouaga?

Herbert+ving
7 aastat tagasi

Sedasi jätkates võib see viimane kes tule pidi kustutama hakata lüliti juurde minema!