Proviisor: puugihaiguste parim ravi on ennetus

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kevad on täies hoos ja suvigi juba terendamas ning loodus kogu oma ilus ahvatleb enda rüppe. Et suvised naudingud kestaksid pikemalt, tasub teadvustada mõningaid ohtusid ning võtta nende osas kasutusele ettevaatusabinõud. Üks selline suvine oht on puugid, kellega võime kokku puutuda nii metsades ja põldudel, kuid ka pargis ja isegi koduaias, kirjutab Südameapteegi proviisor Triinu Entsik-Grünberg (pildil). 

Triinu Entsik GrünbergPuugihooaeg kestab tavaliselt aprillist oktoobrini, kuigi soojem talv võib seda pikendada. Puugid muutuvad aktiivseks, kui maapinna temperatuur on umbes 5-7 kraadi sooja.

Kuidas puuke vältida?

  • Kanna heledaid, pikkade varrukate ja säärtega riideid, et ligi tikkuvaid puuke paremini kehal märgata. Püksisääred pane sokkide või kummikute sisse.
  • Kasuta looduses liikudes putukatõrjevahendeid! Apteegist leiad lastele ka looduslikumaid vahendeid.
  • Pärast puugiohtlikus piirkonnas viibimist kontrolli kindlasti üle kogu oma keha ja ka kõrvatagused.

Kus puugid meid varitsevad?

Puugid pesitsevad niisketes, hõredates leht- ja segametsades, metsaserval, puisniitudel ja ka lihtsalt rohu sees, umbes mõnekümne sentimeetri kõrgusel maapinnast, kust nad ennast meile külge haagivad. Seega võib puugi saada isegi koduaiast või pargist muru seest. Vale on levinud arvamus, et puugid kukutavad end meile puu otsast pähe!

Mida teha, kui puuk on hammustanud?

  • Püüa puuk võimalikult kiiresti oma nahalt kätte saada – kui puuk on nakatunud, siis on olulised ka mõned tunnid!
  • Puuk on vaja kätte saada võimalikult ettevaatlikult! Kasuta selleks peenikesi pintsette või apteekides müüdavat puugieemaldusvahendit, püüdes puugil kinni võtta hästi pea lähedalt.
  • Kui endal puuki kätte saada ei õnnestu, siis pöördu arsti poole.
  • Puugi väljaajamiseks ei tohi kasutada võid ega muid taolisi määrdeaineid! Need ei lase puugil hingata ning selle asemel, et ennast hammustuskohast lahti lasta, tungib ta hoopis sügavamale.
  • Peale puugi eemaldamist desinfitseeri hammustuskoht antiseptikuga. Kui hammustuskoht veel järgmisel päeval punetab ja sügeleb, võib sellele tupsutada teepuu või lavendli eeterlikku õli. Hammustuskohale võib panna ka jahedat.
  • Kui pärast metsaskäiku tekib mõne päeva või kuni kuu jooksul palavik või ilmnevad külmetushaigusele iseloomulikud tunnused, siis pöördu kindlasti arsti poole täiendavateks uuringuteks.
  • Kui puugi hammustuskohale tekib umbes 1-4 nädala pärast paarisentimeetrise läbimõõduga punane laik, võib tegemist olla puukborrelioosiga. Selle tuvastamiseks on võimalik osta apteegist kiirtest või teha seda koos apteeker-nõustajaga kohapeal.

Vaktsineerimiseks ei ole hilja

Puugid levitavad nii borrelioosi kui entsefaliiti. Borrelioosi vastu kahjuks vaktsiini ei ole, seda haigust ravitakse antibiootikumidega. Puukentsefaliidi vastu on võimalik nii ennast kui lapsi vaktsineerida. Vaktsineerimine koosneb kolmest süstist – kaks esimest tehakse 1-3-kuulise vahega ning kolmas kuni aasta hiljem. Juba pärast kahte süsti on organismil puukentsefaliidi vastu immuunsus olemas, kuid see kestab ainult ühe hooaja. Kolmas süst pikendab immuunsust. Iga kolme aasta järel tuleb teha korduv süst.

Eriti oluline on vaktsineerimine laste jaoks, sest nemad on liikuvamad ja viibivad tihedamini looduses. Vaktsineerimisega tuleks küll alustada juba aprilli algul, kuid kiirvaktsineerimist ei ole hilja teha ka praegu.

Mõtle ka lemmikloomadele

Unustada ei tohiks ka oma lemmikloomi, sest borrelioosi võivad nakatuda koerad ja kassidki. Neile on ravimitootjad välja töötanud hulgaliselt preparaate puukide vastu võitlemiseks. Apteegis on saadaval tilgalahused, mida manustatakse looma turjale ja puuke peletavad kaelarihmad. Enamik puugivastaseid preparaate toimib ka kirpude vastu ning nii on loomad hästi kaitstud kahe välise parasiidi eest.

Puugihaiguste parim ravi on ennetus nii vaktsineerimise kui korraliku kontrolli näol peale iga metsaskäiku.

Triinu Entsik-Grünberg, Südameapteegi proviisor

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
no
7 aastat tagasi

kahjuks ei saa borrelioosi vastu vaktsineerida, kaks korda olnud.Üks väga kole haigus.Väsimus,liigesed ja pea hirmsasti valutavad,juuksed langevad välja jne.

mul iga suvel 2-3 el korral puuk olnud
7 aastat tagasi

vaktsineerinud ei ole ja ei ole ka plaanis,siiani ei ole midagi juhtunud