VIDEO: rannareportaaž

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Rannareportaaž
Rannareportaaž. Foto: ekraanitõmmis

Erakordselt soe maikuu on teinud eelsoojenduse Haapsalu suvisele rannahooajale, meelitades linnakodanikud peale külma talve välja lähimatesse supelrandadesse. Enne hooaja avamist otsustas Lääne Elu uurida, milline on olukord kohalikes randades ning mida arvavad hetkeseisust varased suvitajad.

Esimene rand, kus jalg liiva puudutas, oli Holmi. Juba kaugelt paistsid silma parklas paiknevad rohked sõidukid ja taamal peesitavad pensionärid, kes kreemitasid UV-kiirgust peljates oma kuklaid. Suurem osa päikesekummardajatest paiknes muruga kaetud alal, kuid leidus ka päevitajaid, kes liivast suuremat numbrit ei teinud ning vedelesid meritähtede kombel kuumal ja kivisel rannaliival.

Vesi tundus esmasel katsetusel üllatavalt soe. Merepõhi oli kalda kandis vaid ebameeldivalt pehme ja rohkelt kividega kaetud. Muidu täitsa meeldiv koht.

Järgmisena jäi supelrandadest silma väiksemat sorti rannariba Viigi ääres, mis oma väheste ruutmeetrite kohta mahutas üllatavalt palju lõbutsevaid perekondi ja mänguhoos lapsi. Rõõmukilked kostsid sõiduteele välja ning lähemalt vaadates selgus, et kogu lõbu põhjustajaks oli puidust hüppeplatvorm, millelt aktiivsemad noored iga kümne sekundi tagant vette plartsatasid.

Kallas oli enamjaolt kannatusi põhjustavalt kivine, paljajalu kõndijad oleks sama hästi võinud harrastada klaasikildudel tippimist. Seetõttu paiknesid kohalolijad enamasti muruplatsil, hõlmates suhteliselt kitsast ala mere ja kõnnitee vahel. Veekogu oli rõõmsaid sulistavaid lapsi täis, kallastel pidasid neil hoolega pilku peal terased lapsevanemad. Veetemperatuur Viigis tundus olevat kergelt jahedam kui Holmis, veekogu põhi umbkaudu kümme korda kivisem, kuid üldine meeleolu see-eest tervelt viisteist korda energilisem.

Kolmandana väisasime uhket Paralepa rannariba, mis on aegade jooksul kujunenud linna kõige populaarsemaks suvituspaigaks tänu võrkpalliplatsidele ja atraktsioonidele, mis teevad sellest algkooliealiste paradiisi. Sel hetkel oli mereäärne ala pea sama tühi kui Haapsalu kesklinn pakaselisel jaanuariööl, kuid lahjat üldpilti ilmestasid mõned üksikud pere-emad koos lastega. Rannariba liiv oli meeldiv, ka vesi tundus mõnusalt soe.
Kurbust tekitasid üldpildis ilma võrkudeta võrkpalliplatsid, jättes postid turritama veidrate okaste kombel, lõhestades idüllilist vaadet. Loodetavasti leiavad need postid endale suvehooaja alguses kaaslased korralike võrkude ja palli taguvate noorte näol, et rannal elu veidikenegi rohkem keema läheks.

Kokkuvõtvalt võib ütelda, et enim on suutnud suplejaid-peesitajaid enda juurde meelitada Holmi ja Viigi suvituspaigad. Paralepa nägi üldiselt hea välja, kuid külastajaid oli nutuselt vähe.

Rahvast küsitledes selgus, et Holmi randa peetakse parimaks paigaks linnas, kus päevitada, tuues põhjuseks laialdase muruplatsi ja suhteliselt eraldatud asupaiga. Lapsevanemad aga tunnevad sügavat tõmmet Paralepa madalate vete vastu, pidades seda kõige ohutumaks variandiks oma lapsukeste huve silmas pidades. Viigi rannaplats tundub kõige rohkem peale minevat esimese kooliastme noorukitele, kelle südamed on vallutanud vee peal loksuv hüppeplatvorm. Vanemad aga suhtuvad kartlikult kiiresti süvenevasse kaldasse, julgemata võsukesi minutikski silma alt kaugemale lasta.

Selline oli asjade seis 31. mail kella kahe ja kolme vahel.

Ametlik rannahooaeg avatakse 1. juunil, millal hakatakse mõõtma veetemperatuuri ja suplemise ohutust. Seniks, kuni ilusaid päevi jätkub – kõik randa suve nautima!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
mnjaa
7 aastat tagasi

Neiu võiks vähem tõmmelda ja korralikult mikrofoni rääkida ning intervjuu tegemisel volüüm maha keerata, et kuulda oleks ka midagi 😀

Mart
7 aastat tagasi

Paralepas pole liival päevitada soovijatele absoluutselt mõeldud – olulisemad on laste atraktsioonid ja volleplats, mille läheduses rahulikult pikutada ei saa.

tallinalne
7 aastat tagasi

haapsalust väljas rohuküla,suplus,koht,tundub kõige normaalsem ujumis koht ,ise käin oma kodu juures harku järves.

Ott
7 aastat tagasi

aga meil on SAMBUKA?

rannalõvi
7 aastat tagasi

Milleks teha reportaaž päev enne hooaja avamist ja vinguda turritavate võrgupostide üle kui need ei pidanudki seal sellel päeval olema kui tänasel hooaja avapaugul olid ilusti võrgud Paralepa rannas võrguplatsil üleval !? Ja lisaks vanakestele käib Holmil samapalju noori, sest on autoga kenasti ligipääsetav. Lihtsalt tööpäeval sellisel kellaajal kui video tehtud, on noorem sats tööl. Täna ntx oli Paralepa pensionäride pärusmaa 🙂

Lahe
7 aastat tagasi

Vana jutust ei saanud midagi aru 🙂

Spets
7 aastat tagasi

Rannad ja kõnniteed on Haapsalus alla igasugu arvestust. Ja veel et suvituslinn? Ahahaa!

K
7 aastat tagasi

Vahva!:)

Palivere elanik
7 aastat tagasi

Jään ootama reportaaži raudteest Paliverre.

pook
7 aastat tagasi

Haapsalus ei ole mitte ühtegi üjumiskõlblikku suplusranda. Paralepas ja Holmil võib ainult päikest võtta ja õlut rüübata. Ujuda madalas ja mudases vees ei paku pinget. Meie mehed ootavad ainult uue SuperAlko poe avamist. Muu meid ei koti.