Tänavu saab supelda 53 avalikus rannas

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Sügishetk Aafrika Rannas - Andri OllemaAafrika rand – vesi puhas, kuid ujumisrannaks ei sobi. Foto: Andri Ollema

Tänavusel suplushooajal avatakse rannamõnude nautijatele üle Eesti 53 avalikku supluskohta, mis on ühe võrra vähem kui möödunud suplushooajal, teatas terviseamet. Läänemaal on neli avalikku supluskohta.

Hooaega ei avata Ida-Virumaal Toila rannas, kuid kohalik omavalitsus on lubanud siiski jätkata suplusvee proovide võtmisega.

Kõige enam avalikke supluskohti võib endiselt leida Järvamaalt, kus neid on seitse, Hiiumaal on kokku kuus avalikku supluskohta, Tallinnas, Pärnu- ja Tartumaal viis, Lääne-Virumaal, Läänemaal ja Valgamaal neli, Ida-Virumaal kolm, Põlva-, Saare-, Viljandi- ja Võrumaal kaks ning Jõgevamaal ja Harjumaal üks avalik supluskoht.

Ühtegi avalikku supluskohta ei ole avatud Raplamaal.

Avalik supluskoht peab olema enne suplushooaja avamist hooldatud ja korrastatud, varustatud piisaval hulgal riietuskabiinide, tualettruumide või kuivkäimlate ja prügiurnidega. Samuti tuleb õigeaegselt alustada nõuetekohast suplusvee seiret. Suplejatele nähtavas kohas peab olema info suplusvee kvaliteedi ja supluskoha valdaja kohta.

Esimesed veeproovid on pea kõigist avalikest supluskohtadest juba võetud ning nende tulemused näitavad, et hooaeg algab väga hea veekvaliteediga.

Lääne Elu kirjutas laupeäval, et terviseamet võttis proovid neljast Läänemaa avalikust rannast – Aafrika, Paralepa ja Vasikaholmi rannast Haapsalus ja Roostalt Noarootsi vallas.

Analüüsidest selgus, et kõige puhtam vesi on Aafrika rannas. Kuigi Aafrika ranna vesi on proovide järgi kõige puhtam, ei kasutata seda ujumiskohana, sest rand mudane ega sobi ujumiseks.

Väga puhas vesi on ka Roosta rannas. Paralepa ja Vasikaholmi rannast võetud proovid sisaldasid mikroobe rohkem, kuid piirnorme siiski ei ületanud.

Haapsalu linnavalitsuse linnakeskkonna osakonna juhataja Sirli Vaksmann ütles, et Haapsalu supelrannad on rannahooajaks peaaegu valmis. Ametlikult avatakse rannahooaeg 1. juunil. „Käisime rannad terviseametiga läbi ja saime neilt heakskiidu,” ütles Vaksmann.

Ametlik suplushooaeg algab 1. juunist ja kestab kuni 31. augustini.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments