Läänemaa saab ühe küla juurde

Kaie Ilves

kaie@le.ee

haldusreform_rehem2e kyla foto arvo tarmula

Rehemäe küla Miku talu perenaine Ragne Onemar on veendunud, et Rehemäe peaks olema Lääne-, mitte Harjumaa küla. Arvo Tarmula foto

Nissi vald loovutab Läänemaale Rehemäe küla. Lääne-Nigula valda tahaks peale Risti külje all asuva Rehemäe kuuluda veel kaks küla, aga neid Nissi vald ära ei anna.

Sel nädalal tegi Lääne-Nigula vald Nissi vallale ettepaneku, et Nissi loovutaks Risti külje all asuva alla 50 püsielanikuga Rehemäe küla neile.

„See on ettepanek muuta kahe valla piiri ja arvata Rehemäe Nissi valla koosseisust Lääne-Nigula valla koosseisu,” ütles Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus Lääne Elule.

Lääne-Nigula ettepanek pole veel Nissi volikoguni jõudnud, kuid suusõnal on kahe valla juhid juba mõnda aega selle üle aru pidanud. „Esialgsete läbirääkimiste põhjal võiks volikogu olla selle asjaga nõus,” ütles Lääne Elule Nissi vallavolikogu esimees Kaido Katalsepp.

Sama kinnitas Nissi vallavanem Peedo Kessel. „Kui see on külaelanike tahe – ja paistab, et on –, siis ma oletan, et vallavolikogu sellise otsuse teeb,” ütles Kessel.

Tegelikult on kõne all olnud lausa kolme Harjumaa küla – peale Rehemäe veel Ellamaa ja Lepaste – loovutamine Lääne-Nigula vallale. Märtsis kogusid nende külade elanikud kokku 80 allkirja pöördumisele, milles ütlevad, et tahavad naasta Läänemaa rüppe.

Ajaloolise Läänemaa läänepiiril asus kunagi kokku viis küla: Rehemäe, Ellamaa, Lepaste, Kuke ja Turvaste. Allakirjutanud põhjendasid oma taotlust sellega, et haldusreformi järel moodustub Harjumaal hiigelvald, mis ulatub Risti külje alt Tallinna külje alla Laagrisse. Uue valla keskus tuleb Sauele. Rehemäe külast jääks see üle 60 km, teistest küladest üle 50 km kaugusele. Ristile aga on mõni kilomeeter, Lääne-Nigula vallamajja paarkümmend kilomeetrit.

Risti alevikust mõne kilomeetri kaugusel Rehemäe külas asuva Miku talu perenaine Ragne Onemar on üks, kes on pöördumisele alla kirjutanud. Onemar ütles, et tema allkiri küll tegelikult ei loe – et oleks lähem ja kergem asju ajada, on ta ennast Ristile sisse kirjutanud -, aga juba viiendat aastat Rehemäe tegeliku elanikuna ei saanud ta ka kirjutamata jätta.

„Ise kirjutasin ja mees kirjutas ka,” ütles Onemar. Nelja-aastane perepoeg Jarkko Hendrik käib Ristil lasteaias, Ristil on kool, pood, apteek, pangaautomaat, raamatukogu, juuksur, tankla ja perearst. Kui on vaja mõni suurem või spetsiifilisem ost teha, siis minnakse Haapsallu. „On lähem ja rahulikum kui Tallinnas. Isegi Märjamaale on suht normaalne sõita,” ütles Onemar.

Pöördumisele on alla kirjutanud kõik Rehemäe küla valmisealised elanikud. Ellamaa valimisealistest kirjutas alla viiendik, Lepaste omadest 30 protsenti. See on ka põhjus, miks Nissi vald Ellamaad ja Lepastet Läänemaale anda ei taha, kuigi geograafiliselt moodustavad need pika peenikese (1,5-kilomeetrise läbimõõduga) Harjumaa-soolika Läänemaa sees.

Ellamaa ja Lepaste loovutamist peab Nissi vallavanem Peedo Kessel uitmõtteks. „Kui ajakirjanduses ilmusid kevadel pealkirjad, et kolm Harjumaa küla tahab Läänemaa rüppe, siis tekitas see kahe küla inimestes vastureaktsiooni,” ütles Kessel.

Erinevalt Rehemäe rahvast, kes elab suunaga Risti poole, elab Ellamaa rahvas Kesseli sõnul suunaga Tallinna poole, Lepaste ei asu aga üldse suure tee ääres, sinna pääseb Ellamaalt. Kaido Katalsepa sõnul hakkasid Ellamaalt ja Lepastelt allakirjutanud ka helistama, et polnud päris täpselt aru saanud, millele nad alla kirjutasid. Nissi seisukoht Ellamaa ja Lepaste asjus olevat nii jäik, et Lääne-Nigula ei hakanud neid külasid endale küsimagi. „Nissi oli nõus läbi rääkima ainult Rehemäe asjus, nii et parem varblane peos kui kurg katusel,” ütles Mikk Lõhmus.

„Meil ei ole mõtet Ellamaa ja Lepaste pärast jonnida,” nentis ka Lääne-Nigula vallavolikogu aseesimees Andres Liiv.

Allkirjade kogumise algatanud turismitalunik Urmas Sepp ei varjanud seda otsust kuuldes oma nördimust. „Napakas arusaamine,” põrutas Ellamaa kandis talu pidav Sepp, kui kuulis, et Lääne-Nigula küsib ühte küla teadmisega, et nagunii kolme ei saa. „Palju küsid, vähe saad, vähe küsid – üldse ei saa! Miks mitte vana Läänemaa alasid tagasi küsida?! Mis mõte haldusreformil siis üldse on?!” ei saanud ajaloolise Kuke küla mees aru ja nentis lõpuks: „Ellamaast ja Lepastest on siis nüüd tankiga üle sõidetud.”

Küsimusele, kas allkirjade kogumise algatanud Sepp võitleb Ellamaa ja Lepaste eest edasi, vastas Sepp, et ega ta ole võitluseks loodud, tal oma töö teha. Oli siis natuke aega vait ja ütles: „Lihtsalt… Veidi kurb on…”

Otsuse, kas anda Rehemäe küla ära või mitte, teeb Nissi vallavolikogu juunis. Peale Nissiga ühe küla üle läbirääkimiste on Lääne-Nigulas pooleli liitumiskõnelused Noarootsi, Nõva, Martna ja Kullamaa vallaga.

Elanikke kolmes külas

Ellamaa 172

Rehemäe 47

Lepaste 34

Allikas: rahvaloendus 2011

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tarvi
7 aastat tagasi

ma arvan, et Läänemaa peaks oma vehklejatest armee koostama ja võibolla saame veel vallutada mõne küla endale, Tallinn kui Lääneb maakonna keskus kõlaks ägedalt ju 🙂

See
7 aastat tagasi
Reply to  Tarvi

on ju päris hea mõte

Tarvi
7 aastat tagasi

hurrraaa

asiants
7 aastat tagasi

Õige eestlane peab oma jonni ajama,muidu ta pole eestlane vaid eesel.