Okase muuseumis saab maalidega juttu ajada

Kaie Ilves

kaie@le.ee

okas6. eduard laur. vano allsalu

Muuseumi esimese korruse galeriis on väljas Vano Allsalu värske looming. Eduard Lauri foto

Laupäeval avas suvepeo ja majatäie näitustega oma 14. hooaja Evald Okase muuseum Haapsalu vanalinnas.

Muuseumi esimese korruse galeriis saab ülevaate Vano Allsalu viimase kümnendi loomingust – akrüülmaalidest.

"Ehk olulisem kui tegemine on maalimise juures peatumine, lõpetamine, ent pilt küseb edasi kunstniku südames, vaataja silmis. Kui uuesti vaatad, on see juba muutunud," ütles Allsalu.

Enim on Allsalu pidanud vastama mitte küsimusele, kuidas lõpetada, vaid küsimusele, kuidas kõik algab – millest saab alguse esimene pintslitõmme. "Selle ma jätan saladuseks," ütles Allsalu.

Pisut kunstnik küll saladuseloori kergitas ja nimetas kolm asja, mis on tema jaoks tähtsad: kiirus, kontrast/draama ja juba mainitud lõpetamine. "Mitte et maalida tuleks väga kiiresti, aga nagu jalgrattasõidul – ei ole võimalik püsida seisval jalgrattal. Draama on aga oluline, et sõnumit kohale viia," ütles Allsalu.

Maale uurides – kiirus, kontrastid/draama ja lõpetamine on tõepoolest märksõnad, millega saab tema väljapanekut iseloomustada. 

Kunstnikku ennast huvitab aga tähendus, mis sünnib vaataja peas. Kas ja kui palju saab kunstnik oma sõnumit edastada? Kas on võimalik nähtut verbaalselt tõlgendada?

"Kõige õigem oleks sõnad jättagi sinnapaika ja jääda visuaalse tõlgendamise juurde," arutles Allsalu.

Sellest hoolimata pole kunstnik suutnud vastu panna kiusatusele oma maalidele nimesid panna. Siiski on ta kindel, et verbaalsus ei peaks visuaalset piiritlema, vaid astuma sellega dialoogi. Seda sõnade-piltide dialoogi pealkirja all "Üks teine kord" näebki Evald Okase muuseumis 26. juunini.

Vano allsalu (sünd 1967) on lõpetanud kunstiakadeemia maali erialal. Ta on Eesti kunstnike liidu president 2013. aastast.

Evald Okase tütre, kunstnik Mari Roosvalti sõnul ongi muuseumi tänavune hooaeg maalikeskne. "Alustame ehtsa maaliga – Vano Allsaluga – ja lõpetame noorte kunstnike maalidega," ütles Roosvalt.

Uuenenud on muuseumi teise korruse ekspositsioon, kus on väljas Evald Okase enam kui 70 aastat hõlmav looming – on uusi pilte, mida varasematel hooaegadel ei ole eksponeeritud, lisa on saadud ka erakogudest, näiteks on muuseumile aastaks loovutatud suureformaadiline 1982. aasta maal "Etendus".

Evald Okase loominguga saab muuseumis tutvuda augusti lõpuni.

Muuseumi pööningusaali näitus tutuvustab 25. juunini Evald Okast kui illustraatorit, joonistajat ja akvarellisti.

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments