Läänemaa päästepealik saab ametist lahti

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Valdade ühinemisest Võntkülas 056 Andres Liiv

Läänemaa päästepealik Andres Liiv jääb ametist ilma. Foto: Urmas Lauri

Vähem kui kahe nädala eest sai Läänemaa päästepealik Andres Liiv koondamisteate, kümne päeva pärast on ta tööta.

Läänlased saadavad kümme aastat päästeteenistuses ametis olnud Liiva pidulikult erru reedel, mil üksiti tähistab Läänemaa päästeteenistus oma 25. aastapäeva. „Mundris käin ringi veel sel ja järgmisel nädalal,” ütles Liiv eile Lääne Elule.

2006. aasta märtsist Läänemaa päästepiirkonda juhtinud Liiv ütles, et pikka juttu temaga ei aetud. Kohakaotust ei põhjendatud. Ülemus tuli kohapeale ja teatas, et asjad on nii. „Eks riigiga käigi asjad ootamatult. Kibestunud ma ei ole. Pigem üllatunud,” ütles Liiv.

Liiva sõnul ei üllatanud teda niivõrd mitte kohakaotus. „Võib-olla ongi kümme aastat paras aeg ära tulla,” ütles Liiv. Küll aga üllatas meest, et talle ei pakutud võimalust päästesüsteemis mingil muul kohal jätkata.

Liiv alustas 1998. aastal päästjana, 1999. aastal sai temast Risti päästekomando pealik, edasi juba maakonna päästepealik, kokku 18 tööaastat. Mida ta edasi teeb, seda Liiv veel ei teadnud – aeg järele mõelda on olnud napp. „Kõige suurem küsimus on see mulle endale,” märkis Liiv.

Liiv ei ole mitte ainus päästepealik Eestis, kes välja vahetatakse – vahetuvad ka kaks Harjumaa pealikut, teised jäävad ametisse. Anonüümseks jääda soovinud allikas kinnitas Lääne Elule, et Liiva tööga ei olea juba mõnda aega rahul. Pole teada, miks on erimeelsused tekkinud. Lääne päästekeskuse kommunikatsioonijuhi Kristi Kaisi sõnul ei ole Läänemaa päästepealiku töö vajakajäämistest ühtegi ametlikult vormistatud märki.

Lääne päästekeskuse juhil Ivar Kaldasaunal ei olnud eile võimalik Liiva koondamist kommenteerida, sest ta ei olnud Eestis. Kais ütles, et Liiva koondamine on seotud päästeameti struktuurimuudatustega, mis jõustuvad ametlikult 6. juunist. Sellest kuupäevast ongi Andres Liiv ametist lahti. Muuhulgas on päästeamet saanud valitsuselt käsu vähendada teenistujate hulka, see on ka üks struktuurimuudatuste põhjusi.

Päästeametnike tööd on ümber korraldatud juba aprillist. Struktuurimuudatused on maksnud koha nii mõnelegi, enamasti on neile aga süsteemis pakutud mõnd muud tööd. Ühtekokku on koondatud või koondatakse 12 inimest. 20 juhi koht muutub spetsialisti kohaks. Kaks juhikohta kaob.

Läänemaal on Andres Liiv ainus koondatu, ametikoht ise aga ei kao. Seaduse järgi on avalikus teenistuses struktuurimuudatuste korral võimalik niimoodi koondada. Juba kümne päeva pärast, 6. juunil saab Läänemaa omale uue päästepealiku – 34aastase saarlasest ennetusametniku Kätlin Poopuu.

Kaisi sõnul on Andres Liiv ametis küll hakkama saanud, kuid juht vahetatakse sellepärast, et päästeameti prioriteet edaspidi on päästetöö asemel ennetustöö – Liiv kui päästja vahetatakse välja Poopuu kui ennetaja vastu.

„Tema (Poopuu – toim) eestvedamisel on Saaremaal mitmekülgne ja suur ennetusmeeskond nii kutselistest kui ka vabatahtlikest,” ütles Kristi Kais.

Läänemaa on Poopuule tuttav, sest paari aasta taguse koondamislaine ajal, mil Haapsalust kadus ennetusametniku koht, hakkas Läänemaal paar päeva nädalas ennetustööd tegema just Saaremaal ametis olev Poopuu.

„Selle aja jooksul, kui ta on olnud Läänemaal ennetaja, on ta suutnud leida kontakti nii päästjate kui ka teiste siinsete koostööpartneritega,” ütles Kais. Päästeamet on Poopuud tunnustanud aasta ennetaja ja aasta meeskonnatöötaja tiitliga.

Nüüd ootabki Poopuud ees ametikõrgendus. „Eks ta naisterahvale ole väljakutse, aga olen Läänemaal nagu kodus,” ütles Poopuu Lääne Elule. „Pigem tulen omade juurde kui kodust ära. Nende paari aastaga, mil olen Läänemaal töötanud, on seal tekkinud supervahva tiim, kellega ennetustööd teha.”

Poopuu ütles, et on hakanud juba kohapeal korterit otsima.

 

Päästeameti reform

Päästeameti struktuurimuudatused põhinevad valitsuse otsusel, et aastail 2015–2019 tuleb riigiametnike hulka vähendada 3500 võrra. 2011–2015 on ametnike arv päästeametis vähenenud 116 võrra ( 25 protsenti). Päästjate arv Eestis samal ajal on jäänud samaks.

Allikas: Päästeamet

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
k.k.
7 aastat tagasi

Endasse vaatama peaks Andres tõesti. Kunagi oli päris tore poiss. Tegi tööd, ehitas maja, Tal oli vahva elurõõmus naine. Nüüd naine seal üksi ja mees lahmib ringi, rähkleb, vaidleb, on enda ja teistega rahulolematu. Eks uhkus ajas upakile ja karjäär pea sassi. Maailm blonde tibisi ka täis 🙂 Ta peab tõepoolest tagasi vaatama kust maalt ta vea tegi ja kust maalt valet rada pidi käima hakkas.
Tundub, et seda mida aastaid külvas, seda ka lõikas.

naaber
7 aastat tagasi

see pole koondamine ,see on lahti laskmine

Eemalseisja
7 aastat tagasi

Huvitav , kas see on siin maaslamaja peksmine ,või on ka asjas mingi tõetera sees. Eesti elust ei saa enam üldse aru ,mehel ju rind autasusid täis,miks siis nüüd niiviisi materdada, kas kadedusest lihtsalt…,miski pole võimatu?

Anonüümne
7 aastat tagasi
Reply to  Eemalseisja

Kadedust pole nüüd küll mõtet tunda Liiva suhtes 🙂 Ja maas see mees ka ei lama, susib hoolega 🙂 Tuleb välja, et ongi salakaval ja manipuleerija nagu eelkirjutajad mõista andnud.

sass
7 aastat tagasi

Liiv on manipuleerija. Ka valla asjadega. Kui selle mehe patud kõik päevavalgele tuleks pannakse ta kinni. Suhelda ta ei oska. Manipuleerida aga küll.

peeter
7 aastat tagasi

Aga võib olla ujus kusagilt välja fakt, et tegu on kriminaalkorras karistatud vennaga. Ülbust on ta tõepoolest täis otsast otsani – see on tõsi mis tõsi. Olevat naisepeksja. Nõrk ja arg vend kes oma ühiskondlikus elus saamatust elas kodus jõhkralt välja. Sellised ei parane. Tõmmaku ette milline mask tahes.

Anonüümne
7 aastat tagasi

Eks ta ikka nats haukuva kõnestiiliga vend on. Pole hullu, võib ju kaitseväkke või kaitseliitu minna, saab seal haukuda ja kamandada kuis süda lustib.

juss
7 aastat tagasi

Kas inimest saab koondada?

Aadu
7 aastat tagasi

Enne kui räägite,kas teate kui ülbe inimene see Liiv on? See on ehtne maakas kellele on antud võim.

Arvos
7 aastat tagasi
Reply to  Aadu

Ei tea… ei ütleks, et tegu on ülbikuga. Vähemasti ei paistnud see mõne korra suhtlusega telefonis küll välja. Ei ütleks midagi negatiivset.

Tarmo
7 aastat tagasi
Reply to  Aadu

Ära tule siin maakaid solvama untsantsakas!!

Rahulolematu
7 aastat tagasi

Kes on vabariigi valitsuse, ministrite, teiste suurte ja tähtsate ülemuste ülemus? Rahvas loomulikult. Rahvas ei ole oma alluvate tööga rahul. Mida teevad rahva teenrid ehk vabariigi valitsus ja teised ametlikud isikud? Ei, nad ei astu tagasi. Vastupidi! Nemad täidavad andunult võõraste isandate nõudmisi ja lähevad oma rahva vastu barrikaadidele. Vahetavad „valed inimesed“ õigete, kuulekate käsutäitjate vastu kes oma peaga ei mõtle. Erakonnad on kaaperdanud rahvalt võimu ja nemad veel julgevad rääkida midagi a la me ei ole selle või teise tööga rahul. Pähh. Me ju teame mis tegelikult toimub. Seesama mis 1939 pihta hakkas ja mis 1940 ära vormistati. Selle… Loe rohkem »

Rahulolematu
7 aastat tagasi

“Anonüümseks jääda soovinud allikas kinnitas Lääne Elule, et Liiva tööga ei olea juba mõnda aega rahul.” Enamasti kui inimesest tahetakse lahti saada hakatakse temast halba rääkima a la “ta ei saanud oma tööga hakkama.” See on kõige lihtsam ja mugavam. Rahvas on loll ja sellest selgitusest peaks nagu piisama. Mina näiteks ei ole rahul vabariigi valitsuse ja riigikogu tööga, seda juba mõnda aega. Mingil kummalisel põhjusel on Eesti NSV tüüpi nukuvalitsus meil jätkuvalt pukis ja väge täis. Ja NEMAD räägivad “me ei olnud juba mõnda aega tema tööga rahul”. Hmmm….