Juhtkiri: peaministri vastutus

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Peaminister Taavi Rõivas võttis vastutuse Tallinna Sadama altkäemaksuafääri ning Hiiumaa ja Muhu parvlaevade hanke eest, kui kinnitas ERRi raadiosaates, et usub Remo Holsmeri ausust ja et viimane pole seotud praamiärimehelt Vjatšeslav Leedolt meelehea küsimisega.

Reformierakonna esimehena on Rõivasel vastutus niikuinii kõige ees, mida saadavad korda tema erakonna liikmed. Samuti Tallinna Sadamas toimuva eest, sest koalitsioonikaaslaste vaikival kokkuleppel on sadam olnud juba palju aastaid just Reformierakonna juhtimise all. Teistel valitsusliidu partnereil pole olnud sadama teemal sõnaõigust.

Rõivas oleks võinud öelda, et Vjatšeslav Leedo süüdistusi tuleb uurida. Kui prokuratuur seda teha ei taha, võinuks teema ette võtta parlamendi erikomisjon. Rõivas oleks võinud end muul moel taandada Leedo süüdistusest. Leedo nimelt tunnistas sel nädalal kohtus, et Holsmer pole temalt raha küsinud, küll aga on seda teinud Tallinna Sadama endine juhatuse liige Allan Kiil. Leedo rääkis seda kohtuprotsessil, kus Holsmer nõuab ajalehelt Postimees valeandmete ümberlükkamist. Nimelt kirjutas Postimees, et just Tallinna Sadama nõukogu esimees Holsmer käis Leedolt altkäemaksu küsimas. Vastutasuks olevat Leedole lubatud, et nelja sidruni ehk nelja miljoni euro eest võib Leedo firma saada uue lepingu praamiliikluse korraldamiseks mandri ning Hiiumaa ja Muhu saare vahel.

Rõivas ütles uskuvat, et kriminaaluurimise all olev Kiil võis raha küsida, ja lisas, et Kiil tegi seda enda huvides ning poliitikud ei teadnud asjast midagi. Rõivas aga unustas, et Kiilil polnud võimalust anda Leedole parvlaevaleping. See oli poliitikute otsustada. Kui Rõivas usub, et Kiil küsis raha, pidi Kiilil järelikult olema Reformierakonna poliitikuist seljatagune, kes saanuks lepingut pikendada.

Rõivase sõnu saab seega tõlgendada nii, et Rõivas ütles, et Reformierakonna poliitikud küsisid Leedolt raha parvalaevalepingu eest. Esimene vastutaja sellise altkäemaksuafääri eest on aga Rõivas ise.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments