Allar Jõks teatas soovist presidendiks kandideerida

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Allar Jõks Foto: Arvo TarmulaAllar Jõks soovib saada Eesti presidendiks. Foto: Arvo Tarmula

Advokaadibüroo Sorainen partner ja vandeadvokaat Allar Jõks teatas täna valmisolekust kandideerida Eesti presidendiks.

"Ma olen 15 viimast aastat õiguskantslerina, kodaniku ja advokaadina seisnud nii õigluse, võrdsete võimaluste kui ka ausa poliitika tegemise eest. Mulle tundub, et vabariigi presidendina oleks mul nende väärtuste eest parem seista kui arvamuslugusid kirjutades ja meediale kommentaare andes," ütles Jõks pressikonverentsil.

Jõks ütles, et kolm põhilist märksõna, millest ta presidendina raamide seadmisel lähtuks, on väärikus, vabadus ja vastutustunne.

Üksi erakond ei ole Jõksi teada oma toetusest tema kandidatuurile teada andnud, küll aga kohtub ta 28. mail Vabaerakonnaga, et tutvustada oma seisukohti. Jõks avaldas lootust kohtuda ka teiste erakondadega.

ERR-i uudisteportaal vahendas enne pressikonverentsi algust reformierakondlase Rein Langi kriitikat Jõksi kompetentsuse kohta.

"Eesti Vabariigi president esindab Eesti Vabariiki välissuhtlemises ja on riigikaitse kõrgem juht, nii on must valgel kirjas. Mina nüüd ei oska küll öelda, milline võiks olla Allar Jõksi viimase kahe aasta jooksul omandatud kompetents selles vallas," oli Lang kriitiline.

"Reformierakond on küll täiesti selgelt öelnud, et meie tahame näha presidenti, kes oleks suuteline esindama Eestit välissuhtlemises ja olema riigikaitse kõrgem juht ehk kelle kompetents oleks justnimelt välis- ja julgeolekupoliitikas, mis on kõige olulisem nii arvestades seda ajastut, kus me täna elame, kui ka kehtivat põhiseadust," rõhutas Lang.

Pressikonverentsil ütles Jõks vastuseks Langile, et miskipärast on Rein Lang võtnud võtnud põhiseadusest välja vaid ühe lõigu. "Sealt ei tulnud välja, et president peaks olema kas ametis olev või endine välis- või kaitseminister," märkis Jõks.

Jõks rõhutas ka, et ei ole advokaadina kunagi teinud midagi sellist, mille puhul tal oleks piinlik peegli ees endale silma vaadata.  

Esmaspäeval kutsusid 14 ühiskonna-, kultuuri- ja äritegelast erakondi üles toetama presidendikandidaadina endist õiguskantslerit, vandeadvokaat Allar Jõksi.
Pöördumisele on alla kirjutanud Andrei Sõritsa, Annika Uudelepp Jaan Pillesaar, Joel Volkov, Jüri Käo, Jüri Saar, Mall Hellam, Mihhail Lotman, Peeter Volkonski, Raivo Vare, Rein Einasto, Teet Reedi, Terje Kross ja Tiit Ojasoo.

BNSi teatel märkis Jõksi tööandjaks oleva advokaadibüroo Sorainen meeskond, et on rõõmus ja uhke, et Allar Jõks on otsustanud kandideerida Eesti Vabariigi presidendiks. Iseäranis soojalt tervitab Allarit tema tiim.

"Meie büroo inimestele meeldib ettevõtlikkus ja kodanikualgatus. Enda presidendikandidaadina üles seadmine nõuab julgust, eriti parteideväliselt kandideerijalt. Et Allaris on presidendimaterjali, seda on ta näidanud meie büroos advokaadina, juhina ja inimesena. Edasine sõltub juba presidendi valijatest ja loomulikult Allarist endast," seisab kolleegide avalduses.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
akaasik
7 aastat tagasi

Presidendivalimised on mäng avaliku arvamusega ja rahval ei ole siin kaasarääkimist.
Hr Jõksi riigikogu ei vali, sest mees on isemõtleja ning analüüsib ettearvamatult poliitilist elukorraldust. Kui oleksin niigikogus ning opositsioonis – mängimise siis sedamoodi – oleksin poolt ja sooviksin EDU uuele presidendile. Samas orienteerub kompleksideta poliitikas ka Peeter Ernits ja samuti saaks poolthääle – kui võimalust oleks valida!

muidumees
7 aastat tagasi
Reply to  akaasik

ja muidumehe ametit noolib

pingo
7 aastat tagasi

Jõks on üks autoritest miks eestis põhiseadus ei toimi ja miks me oleme asunud elamasse riiki mis ei toimi põhiseaduse järgi. Vaadates nimekirja kes selle taga on selge et juudaklanni kätetöö. Mõned väljast tulevad trollid on jälgede segamiseks ka toetajate hulka tõstetud.