Galerii: parvlaevad viisid õppusel osalevad päästemeeskonnad Saaremaale

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 18

Eile alanud rahvusvahelisel üleujutusõppusel osalevad päästemeeskonnad veeti Virtsu sadama kaudu parvlaevadega Saaremaale.

Suure võimekusega pumpamismeeskond (HCP – High Capacity Pumping) koostati Rootsi ja Rumeenia päästjatest, lisaks on Eesti poolelt plaanis õppusele kaasata kaks suure võimekusega pumpa Lääne- ja Lõuna-Eestist. Rootslased said üle mere pärastlõunal, rumeenlased veeti Kuivastusse parvlaeva Hiiumaa kella 18.45 reisiga.

Õppuste kõige põnevam harjutus on täna õhtul kell kaheksa Kuressaare lossi vallikraavi ääres, kui rootslased ja rumeenlased hakkavad eestlaste kaasabil vallikraavi tühjaks pumpama.

„Lisaks on korraldajatel meeskondadele varuks ka mõned plahvatusohtlikud „üllatused“, mis nende tööd sugugi lihtsaks ei tee. Kuressaare lossi vallikraavi harjutusele ootame ka pealtvaatajaid,“ teatas Lääne päästekeskuse kommunikatsioonijuht Kristi Kais.

Kuni pühapäevani toimub Saaremaal Kuressaares ja selle lähiümbruses rahvusvaheline üleujutusõppus SaareMODEX2016.

Rahvusvahelise õppuse legendi järgi on kogu Eestit tabanud raskete tagajärgedega torm ning üleujutus, mille on põhjustanud mereveetaseme tõus ja pikalt kestnud tugev vihm. Eriti keerulises olukorras on Lääne-Eesti, Harjumaa ning Ida-Virumaa. Eesti siseriiklik võimekus on suures osas töösse rakendatud mandril, kuid lisaabi vajab ka Saaremaa – Kuressaare linn ja rannikul asuvad külad on üle ujutatud. Kohalik päästeressurss ei tule enam olukorra haldamisega toime ning lisaabi tuleb küsida Euroopast. Rahvusvahelise abi meeskonnad Rootsist, Rumeeniast ja Lätist saadetaksegi Saaremaale, kus asutakse kohaliku päästeteenistuse juhtimisel tegelema üleujutuskahjude likvideerimisega.

Kokku on koos korraldusmeeskonna ja vastumängijatega osalemas õppusel üle 200 inimese.

Õppustel osalevad veel ka üleujutustõkestusmeeskond Rootsist, tehnilise toe meeskond Lätist ning Eesti päästjad. Rahvusvahelist abi koordineerib õppusel Euroopa Liidu ekspertidest koosnev meeskond.

„Siiani ei ole meil endal sellist abi vaja läinud, kuid kunagi ei tea, millal see hetk käes on ning siis on vaja, et kõik vajalikud protsessid töötaksid laitmatult,“ selgitas Päästeameti peadirektor Kuno Tammearu õppuse vajalikkust. „Õppus SaareMODEX ongi suurepärane võimalus teha rahvusvahelist koostööd, harjutades muidu tuttavaid protseduure teiste riikide ekspertidega ning erinevates ilmastiku- ja geograafilistes tingimustes.“

Tammearu lisas, et õppuse käigus on võimalik esimest korda tutvuda spetsiaalse üleujutustõkestusvarustusega, mis võiks olla lahendus mereveetõusust põhjustatud üleujutuste ohjamiseks Eestis.

Fotod: Urmas Lauri
Päästekomandod Virtsu sadamas (2)

Päästekomandod Virtsu sadamas (4)

Päästekomandod Virtsu sadamas (5)

Päästekomandod Virtsu sadamas (6)

Päästekomandod Virtsu sadamas (7)

Päästekomandod Virtsu sadamas (9)

Päästekomandod Virtsu sadamas (16)

Päästekomandod Virtsu sadamas (20)

Päästekomandod Virtsu sadamas (23)

Päästekomandod Virtsu sadamas (26)

Päästekomandod Virtsu sadamas (30)

Päästekomandod Virtsu sadamas (31)

Päästekomandod Virtsu sadamas (32)

Päästekomandod Virtsu sadamas (34)

Päästekomandod Virtsu sadamas (35)

Päästekomandod Virtsu sadamas (36)

Päästekomandod Virtsu sadamas (38)

Päästekomandod Virtsu sadamas (39)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments