Laupäeval saab Haapsalu piiskopilinnuses tutvuda keskaegse linnuse eluga

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

must koer jaak mäll

Fotol demonstreerib relvaekspert Jaak Mäll kahurit Must Koer. Foto: Jaana Ratas

Haapsalu piiskopilinnuse muuseumis toimub laupäeval Linnuse päev, kuhu oodatakse peresid keskaegse linnuse eluga tutvust tegema.

Linnuse päev algab kell 12.00. Näha saab linnuse sõjasalka, kuulda kahuripauke, valada ise tinast palverändurimärki ja süüa lõkke peal vahvliraudadega küpsetatud vahvleid. Lastele tutvustatakse keskaegseid mänge, teatas SA Haapsalu ja Läänemaa muuseumid kommunikatsioonijuht Maarja Kõuts.

Linnuse juhataja Kaire Toominga sõnul püütakse keskaega tutvustada võimalikult autentselt. „Oleme kaasanud oma ala parimad asjatundjad. Kohal on taaskehastusklubi Rotelevik ja kolleegid Eesti ajaloomuuseumist,” ütles Tooming.

Linnuse päeval saab näha ja kuulda Musta Koerana tuntud keskaegse kahuri rekonstruktsiooni. Musta Koera kõrval esitleb keskaegsete relvade spetsialist Jaak Mäll ka värskelt valatud keskaegse püssi koopiat.

Kätt saab proovida tinast palverändurimärgi valamises ja lõkke peal vahvliraudadega vahvlite küpsetamises. Lapsed saavad osa keskaegsetest mängudest.

Toimuvad puuhobuste võidusõidud, pajalöömine ja hobuserauavise. Huvilistel on võimalik männikoorest paati meisterdada ja lauamänge mängida.

Muuseumitöötajate seljas näeb võimalikult täpseid keskaegsete rõivaste rekonstruktsioone. Naiste rõivakomplektid on valminud arheoloogilisele leiumaterjalile tuginedes, kasutades eeskujuna Tartu jäätmekastidest ja Pärnust leitud rõivafragmente. Rõivad on valmistanud muinas- ja keskaegse rõivastuse uurija ja käsitöömeister Jaana Ratas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments