Kindlustusfirma: kuidas käituda, kui parklas rihiti sõiduk ning põhjustaja põgenes?

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Paralepa parkla sai tolmuvabaks Parkla Paralepas. Foto: Arvo Tarmula

Tänavu on Ifile teada antud juba 1700 pargitud sõidukiga toimunud õnnetusest ning mitmetel juhtudel avastavad poest naasnud juhid kriibitud sõiduki ajal, mil põhjustaja on juba lahkunud. Anname siinkohal nõu, kuidas käituda sellises olukorras nii põhjustaja kui kannatanu rollis, kirjutas Rain Porss If Kindlustuse pressiteates.

Möödunud aastal anti If Kindlustusele pargitud sõiduki kahjustamisest teada 5000 korral, tänavu on selliseid teateid laekunud 1700.

If Kindlustuse kahjukäsitluse osakonnajuht Taavi Kiibus soovitab kahju põhjustajal õnnetuspaigalt mitte minema sõita, sest suure tõenäosusega tabatakse ta hiljem tunnistajate ütluste ning videosalvestiste abil.

„Kui juhtute parklas kellegi sõidukit vigastama, siis on politsei kaudu võimalik kontakti saada kannatada saanud auto omanikuga, et siis kokkuleppele jõuda ja koos kindlustuspaberid täita. Kindlasti ei ole mõistlik sealt lihtsalt minema sõita, sest see ei oleks ilus ega aus ning avariipaigalt lahkumine on ka politsei poolt karistatav,” selgitas Kiibus.

Kiibus lisab veel, et kui teist osapoolt ei õnnestu välja selgitada, siis saab sõiduki korda kaskokindlustusega. Suure tõenäosusega on kasko ainsaks õlekõrreks neile, kes kahju oluliselt hiljem avastavad ning ei oska arvata, kus kahju võidi põhjustada.

Kuidas käituda, kui pargitud sõidukit on vigastatud:

  1. Kui teine osapool on kohal, siis toimige nagu tavalise liiklusõnnetuse puhul – täitke liiklusõnnetusest teavitamise vorm ning pöörduge kindlustusandja poole
  2. Kui põhjustaja on lahkunud tuleb juhtunust teavitada politseid ning paluda pealtnägijate kirjeldusi toimunu kohta
  3. Põhjustajale jälile jõudmise tõenäosust suurendavad kindlasti läheduses asuvad turvakaamerad

Kuidas käituda, kui õnnetul kombel ise kellegi sõidukit vigastate:

  1. Oodake teise sõidukijuhi saabumist ning täitke liiklusõnnetusest teavitamise vorm
  2. Kui ootamine venib pikale, saab teist osapoolt juhtunust teavitada politsei kaudu
  3. Täitke koos teise osapoolega liiklusõnnetusest teavitamise vorm ning pöörduge kindlustusandja poole

NB! Parklates kehtib parema käe reegel, kui ei ole liiklust märkidega teisiti reguleeritud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments