Lugejakiri: läänlanna päästis kärnkonna mao lõugade vahelt

Rauno Pukk

raunopukk@gmail.com

Rästik ja nastik. Fotod on illustreerivad. Arvo Tarmula, Marek Szczepanek, wikipedia

Lääne Elule saatis kirja lugeja Leili Suits, kes kirjeldas ebatavalist kohtumist mao ja kärnkonnaga.

"Kõndisin ilusal soojal maikuu päeval metsa ääres. Ühel pool poole meetri kõrgune põldväänte pesa, teisel pool putke kasvanud endine rukkipõld. Käisin nende loodusmaastike vahele niidetud rohetaval rajal.

Järsku märkan midagi väga ebatavalist. Näen korraga suurt kärnkonna ja tema taga mingit jämedat läikivat nööri moodi moodustist. Nad olid üksteisele väga lähestikku, lausa nagu üks tervik.

Selgus, et suur pikk madu oli haaranud kärnkonnal ühe tagajala lõugade vahele ja üritas teda vist alla neelata. Aga tükk oli liiga suur ja suhu ei mahtunud.

Madu oli millegipärast kõht ülespidi, konn oli normaalses asendis. Mulle jäi mulje, et ta oma kolmel vabal jalal lohistas madu põldväänte padrikust välja. Tundus, et ussil palju lootust polnud.

Asusin elu(sid) päästma. Võtsin konna kätte, madu ikka küljes kinni. Uss oli konna tagajala kuni kehani alla kugistanud. Konnast oli kahju. Hakkasin tasa-tasa mao alumist lõuga konna küljest eemale tõmbama. Sain selle ettevaatlikult eemale venitada. Mao suu oli tibatillukesi sissepoole kõveraid tihedaid hambaid täis. Ta ise vist poleks saanud konnast vabaneda.

Siis keerasin konna ringi koos maoga. Selgus, et oli nastik, valged kõrvad peas, ise peaaegu must. Pealmine lõuapool andis ise järele. See oli oma 80 cm pikkune elukas. Konnast vabanedes puges kähku tihnikusse tagasi.

Eks kärnkonn oli oma pulmareisilt tagasi tulemas, sest lähedal on 10-15 meetri kaugusel veekogu, kus varemalt oli kevadeti konnakoori kuulda.

Pulmalise kõhul jala lähedal oli heitlusest jäänud ka pisikesi vermetäpikesi."

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ussipiinaja
7 aastat tagasi

loomapiinamine on minuteada keelatud. miks naine paragrahvi kaela ei saa? tunnistus on ju olemas.

Pirjo
7 aastat tagasi

Nõme, mina enam metsa ei lähe. Need madusid ja kärnkonni täis.fuii

Aigar
7 aastat tagasi

Leili ju teab täpselt, et kui rumal rästik sööb konna või hiirt, tuleb talle näpud kurku ajada ja lemmikloomapoest krõbuskeid söömiseks osta… Uskumatuid looduskaugeid jobusid ikka leidub…

Leili Suits
7 aastat tagasi

ei ole vist üldse Rein Marani loodusfilme vaadanud…

Mart
7 aastat tagasi

Jüri kiskus Maril sardelli hammastevahelt välja. Kahju sardellikesest.

Aleksei Turovski: konna päästmine nastiku käest oli looduse vastane pahategu | Lääne Elu
7 aastat tagasi

[…] Elu kirjeldas kolmapäeval Leili Suitsu ebatavalist kohtumist mao ja kärnkonnaga – suur nastik oli haaranud kärnkonnal ühe tagajala lõugade vahele ja […]

Askola Peep
7 aastat tagasi

Miks sekkuvad arstid ja meditsiin looduse ringkäiku, kui inimene on haige, siis peab ta tegema ruumi uutele ja tugevamatele, aga meie ainult kasvatame oma haiget inimkonda ja suretame selle arvelt välja teisi liike, miks me siin ei mõtle looduse tasakaalule?

mihkel
7 aastat tagasi

järgmiseks paneme põtradele ja kitsedele peale mehitatud valve, et hundid neid süüa ei saaks.

Mida krt inimene mõtleb, et madu sööb siis võililli või?

ert
7 aastat tagasi

Ma päästsin ükskord jänese hundi käest ära. Andsen veel susile vastu koonu ja ütsin, et ära enem nii tee!

hmmz
7 aastat tagasi

Päästjatele jagub palju tööd ka suvises metsas ja aias. Kõikjal on hulgaliselt verejanuseid ämblikke, kes süüta putukaid püüavad ja nahka pistavad. Supeldes võib röövkaladel silma peal hoida. Jõudu, loodusesõber!