Haapsalu maratoni võitja Margus Luhtoja: uus rada on kurvilisem ja aeglasem

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

haapsalu maraton 2016 (28)

Haapsalu maratoni võitis Margus Luhtoja. Foto: Arvo Tarmula

Laupäeval peetud kolmanda Haapsalu maratoni võitis Margus Luhtoja ajaga 2.48.46. Kiireim naine oli läänlane Ly Märss ajaga 4.04.7.

Laupäeval kell 11 kogunes Haapsalu raudteejaama 24 jooksuhuvilist, et asuda kolmanda Haapsalu maratoni starti. Poolteist tundi hiljem läksid rajale poolmaratoni jooksjad ja veel tund hiljem kümne kilomeetri jooksjad.

Stardi ajal sadas nii tihedat vihma, et osa jooksjaid startis isegi vihmakeebiga, et keha veidi kauem kuiv hoida. Jooksjate õnneks taandus vihm. Ükski lõpetaja ei kurtnud, et vihm oleks tema tulemust mõjutanud.

Korraldaja Ain-Ivar Tupp ootas põnevusega, kumb jõuab finišisse enne, kas maratoni võitja või poolteist tundi hiljem rajale pääsenud poolmaratoni kiireim. Esimesena oli päral 42,2 km jooksnud 36aastane Margus Luhtoja. „Ega lihtne olnud,” olid tema esimesed sõnad.

Luhtoja rääkis, et lootis Haapsalus joosta isikliku rekordi ehk aja alla 2.47. Paraku jäi eesmärgist lahutama minut ja 46 sekundit. „Rajal oli palju järske kurve, kuhu need sekundid kadusid,” ütles Luhtoja. Ta lisas, et eelmistel aastatel joostud rada soosis häid aegu rohkem.

Ehkki ajalist eesmärki ei õnnestunud täita, pühkis Luhtoja pettumuse maratoni võit. „Kui vaatasin stardiprotokolle, hakkasin salamisi võidust unistama,” ütles Luhtoja. „Nüüd tuligi ära,” lisas ta.

36aastasele maratoonarile oli see 15. maraton. Luhtoja osales ka esimesel Haapsalu maratonil ja sai siis kirja aja 3.35.17. „Kui kõik läheb hästi, tahan tuleval aastal uuesti Haapsallu jooksma tulla,” teatas Luhtoja.

Teisena lõpetas 24aastane Tõnis Kaasik, kes läbis maratoni 2.51.26ga. Heiki Tiikoja kaotas esimesele kahele rohkem kui 20 minutiga. Aeg 3.12.21 oli siiski väärt kolmandat kohta.

Naisi läks maratonirajale viis. Kaksikvõidu tõid Läänemaale kogu distantsi sõbralikult koos jooksnud Ly Märss ja Maret Valk. Nende ajad olid vastavalt 4.04.7 ja 4.04.18.

Mõni minut pärast maratoni võitjat oli päral ka poolmaratoni kiireim mees Lauri Luik, kes sai ajaks 1.20.54. „Ajal pole väga vigagi, kui arvestada, et kaks viimast ööd on riigikogu saalis veedetud,” ütles Luik.

Luik jooksis koos teisena lõpetanud Rain Seepõlluga konkurentidel eest kohe võistluse alguses. Poolel võistlusmaal jäi Luigest maha ka Seepõld. „Ühel kruusalõigul, kus Seepõllul tundus raskusi olevat, tegin vahe sisse,” ütles Luik.

Seepõld kaotas Luigele finišis minutiga. Kolmas oli Andres Hellerma 1.24.15ga. Naistest oli kiireim Anni Kingsepp 1.38.01ga.

Kümne kilomeetri distantsi võitis Jaanus Pedak ajaga 36.19, teine oli Ain Kilk 36.31ga. Kolmandaks jäi Lauri Valdmaa 40.00ga. Naistest võitis Liis-Grete Arro 42.56ga.

Üldse osales kolmel distantsil 87 jooksjat.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments