Laupäeval esineb piiskopilinnuses tuhat rahvatantsijat

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Tantsupidu (Merilin Kaustel-Lehemets) (45)

Hetk mulluselt tantsupeolt. Foto: Merilin-Kaustel Lehemets

Laupäeva õhtul peetakse Haapsalu piiskopilinnuses Läänemaa tantsupidu „Sulle”, kus tantsib umbes tuhat rahvatantsijat. Tantsupeole eelneb kell 16.30 rongkäik veetorni eest piiskopilinnusesse. Pidu algab kell 17.

Tantsupeo pealavastaja Liia Lees selgitas, et tantsupeo nimi „Sulle” tähendab, et iga tantsija leiab oma hinges kellegi, kellele ta oma tantsu pühendab. Esialgu soovisid korraldajad panna nimeks „Pulm”, kuid sel juhul olnuks raske lasteaiarühmi temaatikaga ühildada.

Varasemate aastatega võrreldes on rongkäigu ja peo alguse kellaaega tunni võrra ettepoole toodud. „Maikuu ilm on, nagu ta on, ja tihtipeale läheb õhtul väga külmaks,” ütles Lees.

Lees ütles, et jälgib ilmateadet iga päev ja hoiab pöialt, et vihma ei sajaks. Kui lähebki sajuks, tuleb rahvarõivastele kilekeep peale panna. Kui on ka külmakartus, aitab soe pesu rahvariiete all. „Tantsimata ei jää mingil juhul,” kinnitas Lees.

Rongkäigul teeb elavat muusikat Hanila laulu- ja mänguseltsi kapell, mis sõidab rongkäigu ees Peetrikesega.

Leesi arvates muudab tänavuse tantsupeo eriliseks, et esindatud on rekordiline arv lasteaialaste tantsurühmi. „Ei mäletagi, et varem oleks olnud ligi 20 lasteaia tantsurühma tantsupeol,” ütles ta. Noorimad tulevad Noarootsi lasteaiast, vanimad Hanila laulu- ja mänguseltsist. „Noarootsist tuleb kolmeaastane poiss tantsima, Hanilast on mitu prouat üle 80aastased,” nentis Lees.

Linnusemurule oodatakse jalga keerutama 72 tantsurühma koolieelikuist memmedeni. Rühmade hulgas on 19 lasteaia-, 28 kooliõpilaste, 13 nais-, kaheksa sega- ja kuus memmederühma. Maakonna tantsupeole pääsemiseks tantsukollektiivid ülevaatust läbima ei pea.

Läänemaa tantsupeo koordinaator Marju Viitmaa on öelnud, et maakonna tantsupidu ongi see, kus kõik saavad välja tulla ja talve jooksul õpitut näidata.

Läänemaa tantsupeo repertuaari kuuluvad vanemad rahvatantsud. „Väga moodsaid tantse kavas ei ole,” ütles Lees. Kõige uuemad tantsud pärinevad neilt tantsurühmadelt, kes tantsivad juunis Eesti naiste tantsupeol Jõgeval.

Tänavusel Läänemaa tantsupeol külalisrühmi ei ole. „Esialgu oli üks Pärnu tantsurühm huvitatud, kuid hiljuti teatasid, et nad siiski ei osale,” rääkis Lees. Ta lisas, et kõige kaugemad rühmad tulevad Hanilast ja Vormsist.

Tantsupeo proovid algavad reedel kell 14 piiskopilinnuses ja kestavad hiliste õhtutundideni. Laupäeval algavad proovid kell 9, peaproov on kell 13.30. Kõik huvilised on oodatud uudistama nii proove ja tantsupidu kui ka lehvitama rongkäigus osalejaile.

Tantsupeol on parimad kohad pealtvaatajaile muruplatsi keskel pinkidel ja veidi eemal linnusevallil. „Kahjuks on linnuses kõik kohad liiga madalal, et ilusaid tantsumustreid jälgida,” ütles Lees. Ta lisas, et varem on tantsupidu peetud ka staadionil, kuid sealgi jäid tribüünide kõrgeimad kohad madalaks.

Peale Viitmaa ja Leesi annavad tantsupeo õnnestumisse oma panuse Raina Soosaar, Elle Turnau, Tiiu Tulvik, Ruth Kampmann, Malle Õiglas, Anne Kübarsepp, Ulrika Grauberg, Erika Tee, Astrid Brok, Lea Teder, Marje Hinsberg, Margus Tokko ja Egon Erkmann.