Vaid 12 Vigala elanikku peab esimeseks eelistuseks ühinemist Märjamaa ja Kullamaaga

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Laulev Kullamaa (40)

Kullamaa. Arvo Tarmula

Vigala valla inimesed eelistavad pidada valdade ühinemisläbirääkimisi ainult Märjamaaga, vahendab Rapla Sõnumid küsitlust.

Küsiti esimest ja teist eelistust. 58 protsenti vastanuist märkis esimeseks eelistuseks Märjamaa suuna, 22 protsenti Pärnu suuna ja 20 protsenti soovis jätkata iseseisva vallana. Sama pingerida – Märjamaa, Pärnu, iseseisvalt – kujunes ka teise eelistuse puhul, kuid suhteliselt suur osa, 20 protsenti, jättis sellele küsimusele üldse vastamata, kirjutab Rapla Sõnumid.

Küsimusele „Kellega pidada ühinemisläbirääkimisi?” vastamiseks soovitati kõigepealt mõelda, kus vastaja käib väljaspool valda kõige sagedamini. Märjamaa suuna jaoks oli küsitluslehel välja pakutud kaks varianti – Märjamaa vald ning Märjamaa vald koos Kullamaa vallaga. 208 vastajat pooldas esimese eelistusena ainult Märjamaa varianti, 12 koos Kullamaaga. Teise eelistusena olid need arvud vastavalt 44 ja 107.

„Vastamine ületas ootuseid,” ütles Vigala vallavanem Priit Kärsna haldusreformi küsitluse tulemusi vallavolikogu istungil tutvustades. Vastanud oli ligi kolmandik valla elanikest – 378 inimest. Küsitlusel ei olnud seatud vanusepiirangut, laste eest võisid vastata nende vanemad. Kärsna lisas, et vastajate jaotus külade järgi kajastab üldjoones ka elanikkonna vastavat jagunemist.

Kärsna ütles, et üks variant on vallavolikogul teha kohe oma eelistus ära, sest füüsiliselt on raske erinevatel suundadel läbirääkimiskomisjone mehitada. Samas jäi praegu esitamata küsimus, mida teha siis, kui ühinemine ei ole kohustuslik. Enne vastusevariante oli küsitluslehel meelde tuletatud, et praeguse info järgi lubatakse edaspidi iseseisvalt jätkata vallal, kus elab vähemalt 5000 elanikku. Vigala vallas elab aasta alguse seisuga 1267 inimest.

Vastusevariandi „Mitte asuda läbirääkimistesse, jääda iseseisvaks” juurde oli lisaks märgitud, et see valik võib tähendada sundliitmist valitsuse ettepanekul, kui haldusreformi seadus vastu võetakse. Praegu riigikogu menetleb seda seadust. Küsimusele „Kellega pidada ühinemisläbirääkimisi?” vastamiseks soovitati kõigepealt mõelda, kus vastaja käib väljaspool valda kõige sagedamini. Märjamaa suuna jaoks oli küsitluslehel välja pakutud kaks varianti – Märjamaa vald ning Märjamaa vald koos Kullamaa vallaga. 208 vastajat pooldas esimese eelistusena ainult Märjamaa varianti, 12 koos Kullamaaga. Teise eelistusena olid need arvud vastavalt 44 ja 107.

19. aprillil on Märjamaa vald teinud ettepaneku Vigala vallale ja Kullamaa vallale Läänemaalt alustada ühinemisläbirääkimisi. Kärsna täpsustas, et see ettepanek ei kutsu praegu haldusterritoriaalseid muudatusi tegema, vaid just läbi rääkima. Vastata on aega kaks kuud, keeldumine peab olema motiveeritud. Samuti on Kärsna käinud haldusreformi koosolekul Pärnumaal Koongas.

„Pooleteist kuu jooksul on meil vaja teha töökoosolekuid ja panna paika strateegia,” ütles Kärsna. Ta lisas, et võiks ka kohe otsustada, kes on üldse Vigala valla nimel volitatud sel teemal rääkima. Enne läbirääkimistesse asumist tuleks Kärsna sõnul kohapeal otsustada, mis peaks ühinenud vallas Vigalasse alles jääma.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments