Haapsalu ja Ridala ühinemiskomisjon vaidles uue omavalitsuse nime üle

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Peetris ja Ridala 001 Olev Peetris. Foto: Urmas Lauri

Kolmapäeval Uuemõisa lossis Haapsalu ja Ridala järjekordsel ühinemiskoosolekul kujunes kõige tulisemaks teemaks tulevase omavalitsuse nimi.

Valdkonnakomisjonide esindajad andsid alustuseks aru, kui kaugele on jõutud kahe omavalitsuse koostöös valdkondade analüüsimise, kõrvutamise ja lahenduste leidmisega. Majanduskomisjoni, haridus- ja noorsootöökomisjoni, sotsiaalkomisjoni ning kultuuri-, spordi- ja kodanikuühenduste komisjoni töös kulgeb kõneisikute sõnul kõik konstruktiivses ja positiivses õhkkonnas. Muidugi on probleeme, mis vajavad lahendamist, kuid mingeid raginaid kahe omavalitsuse vahel polevat. Seni on kõik valdkonnakomisjonid jõudnud kirja pandud punktide läbi arutamisega umbes poole peale ja töö jätkub.

Riigi poolt määratud ühinemiskonsultant Kersten Kattai paistis asjade senise käiguga rahule jäävat.

Ühendvolikogus 23 kohta

Linna ja valla esindajad elavnesid siis, kui päevakorraga jõuti tulevase volikogu liikmete arvuni. Haapsalu volikogus on praegu 21 kohta. Nii linna kui ka valla ühinemisläbirääkijad olid seisukohal, et volikogu liikmete arv peaks tulevases omavalitsuses olema suurem.

Varem ühinevaid omavalitsusi konsulteerinud Kattai sõnul ei ole mängumaa siin kuigi suur – 21 kuni 25 liiget. Haapsalu linnapea Urmas Sukles arvas, et 25 on liiga palju. Lõpuks pandi kirik keset küla ja koosoleku protokolli läks 23.

Asi pole aga sugugi veel kivisse raiutud, sest selle peavad läbi arutama Haapsalu ja Ridala volikogu.

Kas vald või linn

Temperatuur Uuemõisa lossi keldrisaalis tõusis veel mõne pügala võrra, kui teemaks tuli uue omavalitsuse nimi. Kattai tuletas meelde, millised on seadusest tulenevad võimalused.

Põhiseaduse järgi on Eestis kohaliku omavalitsuse üksused vallad ja linnad ning kohalik omavalitsus kui haldusüksus peab määratlema oma staatuse – kas vald või linn. Üldjuhul on vald hõre- ja linn tiheasutusega territoorium. Vallad ja linnad haldusüksustena jagunevad omakorda asustusüksusteks, milleks on külad, alevikud, alevid, vallasisesed linnad ja asumid. Mis võib tekitada veidi segadust, on asjaolu, et linn võib olla nii haldusüksus kui ka asustusüksus.

Haldusreformi seaduse eelnõu näeb ette võimaluse, et kui vallaga ühineb ka suur linn, võib selle ühinenud omavalitsuse nimetada linnaks, kuigi üldjuhul on hõreasustusega omavalitsused vallad, mille sees on vallasisene linn. Seega peavad Haapsalu ja Ridala alustuseks kokku leppima, kas ühinenud omavalitsus on vald või linn, ja alles siis saab nimest rääkida.

Kumbki kaitseb oma nime

Üksmeelt ei sündinud kolmapäeval kummaski küsimuses – ei vallaks või linnaks olemises ega ka selles, kas nimeks saab Haapsalu või Ridala. Mõlema omavalitsuse esindajad kaitsesid mõistagi oma nime.

Haapsalu linnavolikogu liige Lauri Väli tegi ettepaneku, et mõlemad pooled võiksid kirja panna argumendid, miks just nende variant parem on, ja „võitja” selguks argumente kõrvutades-analüüsides.

Kuigi jäi kõlama mõte, et ideel on jumet, leiti lõpuks, et teha seda ju võib, aga üksmeelset lahendust sedaviisi ei sünniks, sest kumbki pool ei taha ju omast loobuda.

Ridala volikogu esimees Olev Peetris nentis, et tal läheks väga keeruliseks müüa volikogule ja kogu vallarahvale maha nimevariant, mis Ridalat ei sisalda.

Haapsalu poole pealt kostis aga vastuargument, et muu Eesti ja ka välismaa tunneb ja guugeldab ikkagi Haapsalut, mitte Ridalat, ning seda turunduslikku poolt ei tohi tulevikku vaadates kindlasti vähetähtsaks pidada.

Appi tuleb keeleteadlane

Haapsalu aselinnapea Peeter Vikman tõi mängu suletud süsteemi mõiste – kui väljastpoolt uut, neutraalset sisendit ei tule, jäädaksegi nõiaringi ja tulemuseks on tükk tüli. Vikman pakkus välja, et selle pähkli võiks anda pureda mõnele PR-agentuurile, kel on kogemusi linnade-valdade imagoloogia analüüsimisega. Kuigi ka see mõte tunnistati jumekaks, tuli mängu rahaküsimus – agentuuride küsitavad summad sellise analüüsi eest pole just kommiraha.

Lahendus tuli Kersten Kattailt, kes tegi ettepaneku kutsuda appi keeleteadlane Peeter Päll, kes on uurinud Eesti kohanimesid ja koostanud ka kohanimeandmebaasi ning andnud teada, et on haldusreformi käigus valmis ühinevaid omavalitsusi selles küsimuses konsulteerima. Vastuväiteid polnud kellelgi ja nii on vähemalt mõneks ajaks lootus keeleteadlase peal. Otsus tuleb aga ühel hetkel ikkagi teha.

Kattai ütles pärast koosolekut Lääne Elule, et nimi on kindlasti teema, mis on emotsionaalselt oluline ja mille kohta on igal inimesel oma arvamus. Juhtimuslikust ja omavalitsuste ühinemise eesmärkide aspektist ei ole see aga kuigi tähtis.


Kommentaar

Ridala vallavolikogu esimees Olev Peetris

Olen algusest peale rääkinud, et investeeringud ja kõik muu ei tekita tõenäoliselt mingeid probleeme ja põhilised ragistamise kohad on puhtalt emotsionaalset laadi. Nüüd üritatakse selgeks teha, kummal nimel on pikem ajalooline taust, kas Haapsalul või Ridalal, aga see pole tegelikult üldse oluline. Ma ei vaidle ka selle vastu, et Haapsalu nimi on müügiargument. Kui me tahame, et elu meil siin kestaks ja edasi läheks, tuleb turundusega paratamatult arvestada. Olen nõus sellegagi, et mõlemad pooled peaksid enda omavalitsuse nime tugevusi analüüsima, ent see ei pruugi viia lahenduseni. Võib-olla on need kartused aga asjatud. Elame-näeme. Igal juhul tuleks emotsioonid kõrvale jätta ja püüda läheneda asjale ratsionaalselt.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
just
7 aastat tagasi

Tehkem nagu põhjanaabrid. Euroopa kõige suurem linn on-Rovaniemi linn. https://et.wikipedia.org/wiki/Rovaniemi_linn

Madis
7 aastat tagasi

Ja kui paljud firmad peavad siis oma blanketid, visiitkaardid ümber tegema, ning igatsugu andmebaasides ju ka vaja aadressis ümber muuta! Oi, oi oi kui palju jama.

to madis
7 aastat tagasi
Reply to  Madis

Haapsalu linna nimi ei kao ju kuskile,kui tuleb Ridala vald,Minuarust oleks just mõistlik valla nimeks Ridala ja valasiseseks linnaks jääks Haapsalu.Seega jääks kõik visiitkaardid ja aadressid jne.samaks,Kulusid ei kaasneks.Mingeid viitasid ei oleks vaja vahetada jne.Siin ei ole nagu midagi mõeldagi.Olen Haapsalu kodanik.

K
7 aastat tagasi
Reply to  to madis

Absoluutselt nõus. Ma ei saa üldse aru, milles probleem ja vaidlemiskoht on, Haapsalu valda pole ju praegu ka olemas. Jääb Haapsalu linn, mis asub Ridala vallas, normaalne ju?

turism
7 aastat tagasi

Kogu turismisektor võib arvestada väga suure langusega kui kaob kasutuselt ära nimi Haapsalu. Selle nimel, et turistid siia saada ja sõna Haapsalu kuskil kaugel midagi tähendaks on aastakümneid vaeva nähtud. See kuidas juriisiliselt vallamaja nimi on see on täiesti savi. peaasi, et kaadil säiliks Haapsalu.

olaf
7 aastat tagasi

Kahju vaadata inimesi, kellel puudub eneseväärikus. Enda müümise nimel oleme valmis kõigeks. Andke see ühinemine otsustada valitsusel ja vaadake, mis välja tuleb.

ikka
7 aastat tagasi
Reply to  olaf

americano

Madissind võtku
7 aastat tagasi

See Totu gutunjo pole mingi näitaja. Aga pööbliga on ikka nii, et topi kõik augud tsirkust täis siis põhiprobleemid näikse unustuse hõlma vajuvat

Madis
7 aastat tagasi

Kas Toto Gutugno kontsert toimub Ridalas? Mõelge selle peale, kallid inimesed.

tead
7 aastat tagasi
Reply to  Madis

Toto kontsert toimub Puises,tead kus on?

juss
7 aastat tagasi

Põuling-siti

rotipoeg
7 aastat tagasi

ja nagu ütlesin eelmises artiklis siis ka nüüd – kas nime ei peaks valima rahvas mitte bossid ?

edu
7 aastat tagasi

tore, et muid probleeme ja muresid ei paista, kui ühendvalla nimi. Maakonna elanikuna tahaks rohkem näha-kuulda, et poliitikud muretseksid eelkõige selle üle, kuidas ääremaastumist vältida. Senised kogemused juba tehtud “tehingutel” näitavad, et suureneb see ääremaastumine. Aga noh “kui see on ääremaastumine, siis ainult sellises ma elada tahaksingi” ütleks kindlasti mõni tubli erakonnapoliitik.

olge
7 aastat tagasi

ikka mõistlikud-kui on selge ,ning ilmselt on selge, et kokku minnakse siis nimi peab olema Haapsalu . Äärmisel juhul mingi liitnimi ,aga sõna Haapsalu peab selles kõlama. kogu lugupidamise juures Ridala vastu peab olema arusaadav et ilma Haapsalut mainimata ei ole me n.ö. pildil.