Peep Sooman: arendajad ehitavad investoritele tulusaid külaliskortereid

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Haapsalu kinnisvarahind PindiHaapsalu korteriturg. Graafik: Pindi Kinnisvara

Kinnisvaraarendajad on hakanud rajama investoritele suunatud külaliskortereid, mida viimased saavad lihtsalt välja üürida.

Pindi Kinnisvara müügipartner Peep Sooman selgitas, et külaliskorterite all peetakse silmas tavaliselt äripinna sihtotstarbega välja üürimise eesmärgil rajatud pindasid, mida kinnisvaraarendajad müüvad otse investoritele.

„Korterid on üliratsionaalse planeeringuga ja sellest tulenevalt küllaltki väikesed, sihtotstarbest tulenevalt on võimalik ettevõtte nimele ostes ostusummalt käibemaks tagasi küsida, mis muudab sisenemishinna veelgi väiksemaks,“ rääkis Sooman.

„Selliste korterite tootlus jääb 5-7% vahele, mis praeguste olematute hoiuseintresside juures on muutunud väga populaarseks investeerimistooteks. Näiteks Kuklase 16/18 hoone puhul broneeriti ainuüksi eelmüügiga 15 külaliskorterit. Huvi sedasorti pindade vastu on suur ka Lasnamäel ning Kesklinnas,“ rääkis Sooman.

„Üldiselt on kvaliteeti hindav investor ära tabanud, et lihtsam on osta külaliskorter uude majja ja tekitada endale korraliku üürnikuga väärikas üüritulu, selle asemel, et osta kokku vanu räämas kortereid ja neid pidevalt putitamas käia,“ lisas Sooman.

Eesti kinnisvaraturu mootor: kasvav Tallinn

Eesti sisuliselt ainsaks kinnisvaraturu mootoriks võib pidada Tallinna linna ja selle tõmbekeskusi, kuna kiirelt kasvav elanike arv suurendab nõudlust ka elamispindade järgi.

Pindi Kinnisvara tegevjuht Lauri Tabur ütles, et liiga sageli peetakse Tallinna kinnisvaraturu kasvu põhjuseks ekslikult valesid argumente.

„Muidugi on tähtis, et majandus kasvaks ja et laenud oleks kättesaadavad, aga inimesed koonduvad siiski sinna, kus on tööd, mille eest teenitud rahaga on võimalik endale eluase soetada,“ selgitas ta.

2006. aasta 1. mai seisuga oli Tallinna elanike arv 399 542. Viis aastat hiljem ehk 2011. aastal oli see kasvanud juba 413 290 elaniku peale. 2016. aasta 1. mai seisuga on aga Tallinna elanike arv juba 440 702.

„Need numbrid räägivad oma keelt. Tallinna kasvu taga ei ole tasuta ühistransport, kellegi hea ärivaist või suurepärased turunduskampaaniad, vaid lihtsa inimese lihtne ootus ja lootus teenida oma töö eest elamisväärset palka. Uude kohta kolimine suurendab aga ka nõudlust eluasemete järgi, sest erinevalt eramust või suvilast on korter oma olemuselt esmatarbekaup- kuskil tuleb ju elada. Suurenenud nõudlus kergitab aga hindu ja soodustab uute elamispindade ehitamist. Nii lihtne see kõik ongi,“ lisas Tabur.

Kõrged korterihinnad löövad krundiäri lokkama

Tallinna-lähedased elamumaad hinnaga kuni 30 000 eurot lähevad kui soojad saiad, väidab Pindi Kinnisvara maade ja majade grupi juht Olav Leok.

„Korterite hinnad on kõrged, samas elamumaade hinnatase on jäänud mõistlikuks, see soodustab oma maja ehitamist,“ rääkis Leok. Tema sõnul on suurim huvi Tallinna linnast kuni 15 kilomeetri kaugusel asuvate, trassidega varustatud hoonestamata elamumaade vastu, mille hind ei küündi üle 30 000 euro. „Sellise hinna pealt jääb kogukulu koos ehitustöödega 150 000 euro kanti, mis on paljudele sobivaks alternatiiviks kallitele linnakorteritele,“ rääkis ta.

Leoki sõnul on kokku Harjumaal alla 30 000 euroseid kinnistuid umbes 200, samas linnapiirist 10-15 minutilise autosõidu kaugusel on pakkumisi väga vähe.

Eluasemete hinnad kriisist alates kahekordistunud

Võrreldes viimaste aastate madalaima punktiga juulis 2009. aastal (624,2 €/m²) on Pindi Indeks 97% protsendi võrra kõrgemal.

Pindi Indeks langes aprillis 2,8% võrra, andes 17 Eesti suurema linna tehingute kaalutud keskmiseks hinnaks 1231 eurot. Märtsis oli antud suurus korrigeeritud andmetel 1266 €/m².

Pindi Kinnisvara müügipartner Peep Sooman sõnas, et indeksi tõus peaaegu buumiaegsele tasemele on olnud loogiline, samas edasist kiiret hinnatõusu pole põhjust oodata. „Edasine sõltub ikkagi Eesti konkurentsivõimest ja majandusedust, soovitame igatahes suuri hinnatõuse oma lähituleviku prognoosidesse mitte lisada,“ lausus ta.

Võrreldes hinnatipuga aprillis 2007 on indeks languses 12 protsendiga.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Lembitu
7 aastat tagasi

Tegin MTÜ JOBULA-ostan süüria passidega dzihhadiste kokku…

mida
7 aastat tagasi

rumalad olete või, eestimaale massiliselt sisseveetavate inimkaubanduse ohvritele läbi mtü pagula, saate tootlust kordades rohkem ju, see trend on alles alles alguses siin veel kaunil eestimaal, kohe tuleks panustada, et kiirelt teenida korralikult inimeste pealt. Suva see eestimaa rahvas onju.

hmm
7 aastat tagasi
Reply to  mida

Vaiki, harimatu…