Haapsalu linnagalerii 25: suur segadus sureva koeraga

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Haapsalu Linnagalerii 25 008 Jüri Ojaveri näitus "Surev koer" on linnagaleriis üleval 26. maini. Foto: Urmas Lauri

Neljapäevast alates saab Haapsalu linnagaleriis uudistada Jüri Ojaveri näitust „Surev koer“.

Linnagalerii galerist Agur Kruusing selgitas galerii 25. aastapäeva tähistama tulnud publikule, et Jüri Ojaver on vanema generatsiooni (sündinud 1955 Jõhvis) kontseptualist.

Kruusingu sõnul tuleb igaühel ise kohapeal selgust saada, kas talle Ojaveri kunst meeldib või ei meeldi. Kruusingule igatahes meeldib.

„Sest tema töid ei saa vaadata kunagi sellest aspektist, kui hästi mingisugune tehniline lahendus on täide viidid. Need kõik on objektid,“ ütles Kruusing.

Jüri Ojaveril, keda teatmikes tutvustatakse eelkõige skulptorina, on Haapsalu näitusel väljas üks, patuga pooleks ehk kaks objekti, mida võiks skulptuuriks nimetada – hiigelhöövel (mis tegelikult on Jüri Ojaveri venna Jaan Ojaveri taies) ning kirevaks võõbatud paat, mida eksponeeritakse pimedas, mustade seinte ja laega kamorkas.

Kunstnik Jüri Ojaver ise näituse avamisel osaleda  ei saanud, seega jutustas höövli ja pildi „Vend Jaan“ kontseptsiooni lahti Agur Kruusing.

Nimelt oli Haapsalu linnagaleriis ühel aastal kunstnike ühisnäitus. Keda eksponeerida, seda otsustas Kruusing. Skulptor Jüri Ojaver oli osalema kutsutute hulgas.

„Pani minu üllatuseks üles kaks maali,“ meenutas Kruusing. „Ma ei teadnud, et ta midagi sellist teeb [Jüri Ojaveri tunti eelkõige skulptorina]. Panin tema nime [maalidele] alla. Hiljem selgus, et need polegi tema tööd! Tema kontseptsioon oli see, et esitab oma venna tööd.“

12Jüri Ojaver esines toonasel näitusel oma venna Jaan Ojaveri maalidega „Kooselu” ja „Lahuselu” (pildil).

„Aga vigur töötas, kõik käisid, vaatasid üllatunult, et näe, Jüri on maalima hakanud,“ naeris Agur Kruusing. „Aga kui nüüd guugeldada, siis on Jüri Ojaver nende piltide ja selle näituse küljes nii kõvasti kinni, et tema nime sisestades tulevad esimesena välja kaks tema venna maalitud pilti.“

Vend Jaan olnud Kruusingu sõnul Jüri tembu peale pahane.

"Vend ei olnud mitte selle pärast pahane, et ma tema maalid üles riputasin," selgitas Jüri Ojaver Lääne Elule. Asi olnud nii, et vend Jaan töötanud Jüri Ojaveri ateljees ning et  vend saaks oma töid ka näitusel eksponeerida, pakkunudki Jüri vennale, et viib tema pildid näitusele. Pahane olnud Jaan aga selle peale, et Google otsingumootor hiljem tema pildid Jüri Ojaveriga sidus.  

Praeguseks on vend Jaan surnud. Aga Jüri kontseptsioon näitusest seisneb selles, et samal kohal, kus ta kunagi venna maale enda nime all esitles, on nüüd venna portree. Nurgas põrandal lebav hiigelhöövel on vend Jaani tehtud.

„Jüri tahtis, et höövli ümber ja peal oleks venna raamatud, mille lugude hulgas on ka jutustus „Silmad“, milles räägitakse sureva koera lugu. Aga trükikoda Gutenbergi Pojad ei saanud seda valmis,“ laiutas Kruusing käsi ning nentis, et Jüri Ojaveri kontseptsioon praegu seega veel ei tööta.

Vastasseinas on Jüri Ojaveri kolmikmaal, mis kannab nime „Surev koer“. Piltide juures on selgitus: „Arvati, et koer hakkab surema. Ta on tõepoolest viimased aastad vilets olnud. Mul on kujutelm, et see juhtub kas liival, asfaldil või lumel.“ Mine võta kinni, kas teksti on kirjutanud Jüri Ojaver või leiaks selle tema venna Jaani raamatust…

"See on ikka minu tekst," ütles Jüri Ojaver Lääne Elule.

„Jüri Ojaver on küllap samasugune segaduse tekitaja näitusekülastaja hinges nagu kogemata ümberläinud kuum kohvitass kunstiajalooraamatus,“ kirjutas Hiiumaa kunstnik Ott Lambing tosin aastat tagasi, kui Jüri Ojaveril oli Kärdla galeriis näitus „Kivi-Jüri“. „Tema installatsioonide aluseks on mõttemudel, mis tekitab lõpptulemusena mõttemänge. Sealjuures on kunstniku kõige hinnalisemad omadused tähelepanuvõime ja spontaansus, mis tekitavad huvi tehtava vastu.“

Jüri Ojaver

  • Sündinud 14. veebruaril 1955 Jõhvis
  • 1973-1975 EPA, majandus
  • 1977-1980 EKA, ettevalmistuskursused. Kunstnikuna iseõppija
  • 1991 Eesti Kunstnike Liit; Eesti Kujurite Ühendus
  • On töötanud restauraatorina ja kiviraidurina.
  • 1984. aastal noortenäitusel esinema hakanud kunstnik distantseerus järsult kindlast “kunsti” mõistest. Tema looming rajaneb süüvimisel ja intuitsioonil. Tema tegevusvaldkonnaks on olnud kolmemõõtmeline kunst, peamiselt installatsioonidena, aga ka video- ja tegevuskunst.
  • Jüri Ojaver on osalenud nii kodu-, kui välismaal näitustel alates 1984. aastast, sealhulgas ka Veneetsia ja Kwandju biennaalil. Ta on saavutanud grand-prix Riia skulptuuri kvadriennaalil ja Sorose kunstikeskuse aastanäitustel.
  • Mõnevõrra juhuslikult sattus ta 1998. aastal Haapsallu aktsioonile “Kultuur. Kapital. Tugi”.
  • Töötab õppejõuna Eesti Kunstiakadeemias.

Allikad: Vikipeedia, Eesti Kunstimuuseum


Vt ka: "Haapsalu linnagalerii: 25 aastaga Laikmaast sureva koerani, kanajalgadest rääkimata"


Fotod: Urmas Lauri

Haapsalu Linnagalerii 25 010 Haapsalu Linnagalerii 25 014 Haapsalu Linnagalerii 25 015 Haapsalu Linnagalerii 25 016 Haapsalu Linnagalerii 25 017 Haapsalu Linnagalerii 25 018 Haapsalu Linnagalerii 25 019 Haapsalu Linnagalerii 25 020 Haapsalu Linnagalerii 25 021 Haapsalu Linnagalerii 25 022 Haapsalu Linnagalerii 25 024 Haapsalu Linnagalerii 25 025 Haapsalu Linnagalerii 25 120 Haapsalu Linnagalerii 25 034

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments