Haapsalus ja Ridalas tegutseb Noorte tugila

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

HKHK parim noor ehitaja. Tarmula

Noorte tugila aitab noortel oma rada leida. Foto Arvo Tarmula

Mullu novembrist pakub Haapsalu noorte huvikeskus ”Noorte tugila” teenust, millega aprillis liitus Ridala vallavalitsus.

Noorte tugila on õppimisest või töötamisest kõrvale jäänud noorte abistamiseks, nõustamiseks ja aktiivsesse ühiskonnaellu kaasamiseks mõeldud noorte tugiprogramm.

Sihtrühma kuuluvad 15-26aastased (mõnel juhul ka nooremad) noored, kes ei õpi ega tööta. Tugila eesmärk on need noored kogukonna- või ühiskonnaellu liita. Programm keskendub eelkõige noorte leidmisele ja motiveerimisele, et suunata nad teadmisi ja oskusi omandama või tööturule sisenema.

Ühe noorega tegeldakse aktiivselt kuni kuus kuud ja programmi lõppedes jälgitakse tema  tegevusi veel vähemalt pool aastat.

Noortega lepitakse kokku tegevusplaan, püüdes sealjuures silmas pidada noore huve ning toetada  teda vastavalt olukorrale.

Juhendaja roll on aidata noort leida oma teed ja kohta haridus- ja/või tööelus, et noor õpiks edaspidi  ise oma vajadusi märkama ja sobilikke valikuid tegema. Juhendaja toel ja nõustamisel selgitatakse välja noore tugevused ja huvid ning koos leitakse noorele sobivad suunad, kas siis hariduses või tööelus.

Olulin eon ka koostöö kogukonnaga, seepärast tehakse koostööd omavalitsuste ja riigiasutuste, kogukonna (töötukassa, kriminaalhooldus, noorsoopolitsei, koolid, vanemad-sugulased-tuttavad jne) ning ettevõtetega.

Sellega seoses on Noorte tugilal palve ettevõtetele, kes tunnevad, et suudavad ja tahavad kogukonna noori abistada, endast märku anda. Ka tööpraktika pakkumine ja vabatahtlik töö on väga suur motivatsioon, mis aitab noorel leida enda jaoks huvitava eriala.

Koostööd oodatakse ka sihtgruppi kuuluvate noorte vanemate ja tahtmist täis noortega.

Üle-eestilist programmi koordineerib  Eesti avatud noortekeskuste ühendus ning toetatakse Euroopa Liidu sotsiaalfondi,  haridus- ja teadusministeeriumi ning Eesti noorsootöö keskuse „Noorsootööasutuste kaudu raskemates oludes noorte jaoks tugimeetmete käivitamise ja rakendamise programmi“ kaudu.

Tugila telefon Haapsalus: +372 53832797 e-mail: tugila.haapsalu@gmail.com

Tugila telefon Ridalas: +372 56282525 e-mail: tugila.ridala@gmail.com

Noorte tugila meeskond

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Lembitu
7 aastat tagasi

pagula tütarvirma?