Kuidas Helen Koppa Ridala lepitusvallavanemaks sai

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Ridala vallavanema valimised (arvo tarmula) (18) Fotod: Arvo Tarmula

Abivallavanema koht jääb Ridalas edaspidi täitmata, uus vallavanem lubas ise teha ka suurema osa abivallavanema tööst.

Ridalas kaheksa aastat abivallavanema ametis olnud Helen Koppa ütles, et kolmapäeva hommikul esimest korda päris vallavanemana Uuemõisa mõisatrepist üles minnes ei tundnud ta ennast kuidagi teisiti. Esimese asjana oli vaja perekonnaseisuosakonda pabereid viia.

„Sõidutasin sekretäri,” ütles Koppa.

Vallamajja naastes võttis Koppa vastu töökaaslaste lillekimbu ja õnnitlused, seejärel kõneles vastuvõtule tulnud vallaelanikuga, kes vajas nõu biopuhasti paigaldamise asjus.

Kolm kandidaati

Ridala vallavanema valimised (arvo tarmula) (64)Kuni valimispäevani teadis Koppa (pildil), et valimistel tuleb tal rinda pista nelja kandidaadiga, lõpuks jäi kandidaate järele kolm: peale Koppa enda märtsis umbusalduse tõttu vallavanema koha kaotanud Toomas Schmidt ning Reformierakonna kandidaadid – Lääne-Nigula vallaametnik ja Ridala vallavolikogu vastne esimees Olev Peetris (pildil). Viimasel hetkel olid oma kandidatuuri taandanud tallinlasest vanglaametnik Olavi Seisonen ning politsei- ja piirivalveametnik Jaanus Müür. Kundas umbusalduse tõttu linnapea kohast ilma jäänud Jüri Landberg oli end taandanud juba varem.

„Eks nad kuulanud maad ja said aru, et nagunii eelistatakse oma valla kandidaate,” ütles Ridala vallavolikogu liige Toomas Vallimäe.

Nii valiski Ridala vallavolikogu teisipäeval kolme kandidaadi seast vallavanemaks seni vallavanema kohustes olnud Helen Koppa kaheksa poolthäälega. Toomas Schmidt sai oma seitsmeliikmeliseks kahanenud toetajate hääled. Olev Peetris ei saanud ühtegi häält.

Nebokat kiidab

Ridala vallavolikogus võimupöörde algatanud Reformierakonna fraktsiooni juht Reimo Nebokat ütles, et Peetrise poolt ei hääletatud sellepärast, et volikogule jääks alles tugev juht. Koppa valimise kohta ütles Nebokat, et tema süda on rahul.

Nebokat, kes on varem öelnud, et Koppa polnud niivõrd mitte Reformierakonna kuivõrd kogu Ridala rahva kandidaat, ei olnud pärast istungit kiidusõnadega kitsi. Kui teda miski imestama pani, siis see, et Koppa ei saanud Schmidti leerist ühtegi häält. „Sisimas oli mul lootus, et Helen saab rohkem kui kaheksa häält, kuid usun, et Schmidti poolt hääletanud ei ole põhimõtteliselt Koppa vastu,” ütles Nebokat.

Seda kinnitas ka valimistel endist vallavanemat toetanud Toomas Vallimäe.

„Tubli ja tugev,” ütles Vallimäe Koppa kohta. „Meie valimisliit on rahul. Ainuke okas on see, et Toomas oleks võinud valimisperioodi lõpuni jätkata.”

Tühjaks jäänud abivallavanema koht jääbki täitmata. Helen Koppa sõnul läheks see liitumisel nagunii koondamisele. Suure osa abivallavanema tööd lubas Koppa võtta enda kanda, sest erinevalt Toomas Schmidtist, kellel oli väljaspool maja väga palju ametikohast tulenevaid kohstusi, neid Koppal (esialgu) ei ole. Nii saabki Koppa rohkem pühenduda vallavanema tööle kohapeal. „Mõned ülesanded saame ka mõnele teisele ametnikule delegeerida,” ütles Koppa.

Kui mõnele ametnikule tuleb tööd juurde, siis tuleb juurde ka palka, nii et vald abivallavanema 1415 euro suurust palka täies ulatuses kokku ei hoia, kuid midagi ikka, selgitas Koppa.

Vallavanema enda palk Ridalas on 1715 eurot.

Võimukriis läbi

Küsimusele, kas Ridala võimukriis on lõpuks läbi, vastas Reimo Nebokat: „Jah! Kindlasti!”

Läinud suvest vindunud võimukriis Ridala volikogus kulmineerus vallavanem Toomas Schmidti, volikogu esimehe Toomas Vallimäe ja aseesimehe Valli Enderi umbusaldamisega. See sai võimalikuks, kui Schmidti valimisliidukaaslased Raivo Õiglas ja Kalju Hepner läksid märtsis üle opositsiooni poolele.

Nebokati sõnul pani i-le täpi Helen Koppa teisipäevased sõnad volikogu ees, kui Koppa ütles, et Haapsaluga liitumisläbirääkimistel on võimalik leida ühisosa ja ületamatuid takistusi liitumisel ei ole. Just erimeelsused liitumise asjus maksidki Nebokati sõnul koha Toomas Schmidtile, kes järgis volikogu omaaegset seisukohta, et Ridala ei liitu linnaga.

Reimo Nebokati sõnul peaks Helen Koppa suutma liita ka võimukriisis vaevelnud volikogu. „Ta on kompetentne, Ridala elanikuna on tal side vallaga. Tõenäoliselt võidab ta ruttu pooldajaid juurde,” ütles Nebokat.

Helen Koppa

  • Ridala vallavanema valimised (arvo tarmula) (34) Helen KoppaRidala abivallavanem 2008. aastast, varem Lääne maavalitsuse arengu- ja planeeringuosakonna juhataja asetäitja.
  • 1966 sündinud Koppa on õppinud põllumajandusakadeemias maakorraldust.
  • Parteitu.
  • 2016. aasta 3. maist Ridala vallavanem pärast umbusaldatud Toomas Schmidti, kellel saanuks mais vallavanemana täis 15 aastat.

Vt ka galeriid vallavanema valimisest.


 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kõrvaltvaataja
7 aastat tagasi

Ridala võitis kõvasti ,et valis asjaliku ja asjatundliku uue vallavanema. Õnnitleme Helen Koppat ja ma usun ,et me veel kuuleme temast palju positiivses võtmes.

ühtne ridala poolt
7 aastat tagasi

Äraandjatel pead püsti. Ega se tegu inimestel meelest lähe. Õiglas tegi rahva ees eriti omale marki ja näitas oma tõelist palet. selline haletsusväärne tegu. ja endal pile häbiraasugi.

Anonüümne
7 aastat tagasi

õige

juss
7 aastat tagasi

Jummel kui lollid seal ridalavallas elavad!

ja
7 aastat tagasi

Schmidt näeb värske ning puhanud välja,tal on vedanud

ikka
7 aastat tagasi
Reply to  ja

aitäh eest auto käes

mälukas
7 aastat tagasi

Kuule Reimo,oli saalis kui sa vallavanemale umbusaldust avaldasid,siis laulsid hoopis mingit auto laulu,et vallavanem on sahkerdanud endale auto ja mingi kamara jura lisaks.Nüüd aga sai saatuslikuks,et Toomas ei tahtnud linnaga ühineda,kumb va riant siis õigem on,tahaks nagu teada?
Aga te il vist üks puha,mida suust välja ajada.Olen isiklikult kuulnud,et Toomas just ise ütles,et kuna valitsus seadis omavalitsuse alampiiri 5000 inimest,siis me peame kellegiga uhinema.

aitab
7 aastat tagasi
Reply to  mälukas

juba nendest toomastest, nad on ajalugu, elu läheb edasi, nuta patja kui muidu ei suuda

Tolerant
7 aastat tagasi

Kuidas sai? Yhel ilusal päeval astus ta oravate ridadesse..nii saigi.

Pime
7 aastat tagasi
Reply to  Tolerant

On ju kirjas, et parteitu.