Haapsalus näeb üle pika aja kabareed

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kabaree (1)
Starlight Cabaret viib täna Haapsalu kultuurikeskuses jalutuskäigule läbi Eesti varietee ajaloo. Foto: Urmas Lauri

Eesti Tantsuagentuuri revüüteater Starlight Cabaret on saanud võimaluse koos oma aja tegijatega vaadata tagasi Eesti revüükultuuri tekkimisele ja loonud lavastuse „Life is a Cabaret“. Eesti varietee suurkujuks nimetatud Kalju Saareke, kelle lugudest lavastus on sündinud, saanuks sel suvel 90 aastaseks.

Dokumentaalrevüü „Life is a Cabaret“ viib vaataja läbi olulise poolsajandi Eesti meelelahutusmaailma ajaloos. Lugu saab alguse 1940ndatel ja teeb põhjaliku ülevaate Eesti varieteekunsti alusepanija Kalju Saarekese elust ja tööst koos tuntud artistidega nagu Vello Orumets, Boris Lehtlaan, Heidy Tamme, Marju Kuut jt. Kalju Saarekesega on koos töötanud veel sellised tänaseks meie seast lahkunud artistid nagu Ada Lundver, Silvi Vrait, Ülle Ulla. Lavastus „Life is a Cabaret“ on just nende artistide meenutuseks, kes selle särava meelelahutusžanri kujunemisele omal ajal hoogu andsid.

Lavastaja Kristjan Kurm kommenteerib: “Meil on siiralt hea meel, et lavastus valmis Kalju Saarekese elu ajal ja tema silmade all. Kanname selle lavastusega edasi teadmist Eesti varieteekunsti juurtest ja saame seda huvitavat pärandit jagada.“

Külalisetendus toimub täna, 5. mail Haapsalu Kultuurikeskuses. Hiljem dsaavad huvilised etendust näha veel 9.mail Võru Kandles, 12.mail Pärnu Endlas ja 23. mail Teater Vanemuine väikeses majas.

Kalju Saareke (15.08.1926 – 20.09.2015) oli eesti professionaalse varieteetantsu looja ning kõige kauaaegsem ja visam viljeleja. Tänavu oleks vanameister tähistanud oma 90. juubelit. Tantsukunsti kergema žanri edendamisele pühendas ta 40 aastat oma elust, lavastades hulga menukaid estraaditantse ja meeldejäävaid varieteekavasid.

Sihtasutus Eesti Tantsuagentuur on tantsukeskus, mille eesmärgiks on tantsukunsti jätkusuutlikkuse ja kvaliteedi tagamine Eestis, pakkudes kaasaegset ja professionaalset tantsuõpet, loome- ja esinemisvõimalusi tantsukunstnikele, tantsuõpetajatele ning tantsuga tegelevatele lastele ja noortele. Oluline osa ETA tegevustest on suunatud väljapoole pealinna, et pakkuda tantsukunsti vaatamise võimalusi Tantsutuuril ning esinemisvõimalusi lastele ja noortele Festivali Koolitants tegevuste raames. ETA tegevused hõlmavad kõiki tantsukunstiga seotud tegevusi: loometegevust, etendustegevust, huviharidust ja tantsijate koolitust, üle-Eestilist valdkonna infovahetust ja koostööd ning tantsukunsti jätkusuutlikkuse tõstmist regionaalselt läbi Koolitantsu ja Tantsutuuri tegevuste. ETA teeb aktiivset koostööd teiste erialaliitude ja sarnaste eesmärkidega (tantsu)organisatsioonidega nii Eestis kui ka välismaal.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ardi
7 aastat tagasi

Oleks kena meenutada ka “Lääne Kaluri” varieteed just siin, Haapsalus

HLV
7 aastat tagasi

Minu arust käib kogu aeg üks kabaree. Üks poliitiline prostitutsiooni juhtum ajab teist taga. Vahepeal on trikoovoorud.