Ilmateenistus: homsest läheb ilm veelgi soojemaks

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kevad. Foto: Urmas Lauri

Kevad. Foto: Urmas Lauri
Kevad. Foto: Urmas Lauri

Kevad. Foto: Urmas Lauri

Kui tänaseks lubaks ilmateenistus kuni 20 kraadi, siis homme tuleb mitmel pool Eestis sooja juba kuni 22 kraadi ning nädalavahetus tuleb veelgi suvisem, teatas ilmateenistuse sünoptik Ele Pedassaar.

Neljapäeval saab Eesti ilma kujundav kõrgrõhuala jõudu juurde ning selle mõju kasvab läbi terve õhusamba. Seetõttu muutub ilm Läänemere ääres selgemaks.

Kõrgrõhkkonna serva mööda saabub siia Euroopa edelaosast ka sooja juurde ning päevane õhutemperatuur tõuseb suviselt üle 20 kraadi. Ööd on siiski veel kevadiselt jahedad.

Neljapäeval (5. mail) kõrgrõhkkonna mõju tugevneb. Öö on sajuta. Päeval tekib pilverünki, kuid ilm on enamasti sajuta. Õhtupoolsel ajal üksik vihmahoog Lõuna-Eestis siiski välistatud pole (tõenäosus kuni 20%). Tuul on nõrk ja valdavalt põhjakaarest. Õhutemperatuur on öösel +2..+7, maapinna lähedal langeb kohati 0..-2°C-ni, päeval 17..21, päikeselisemates paikades tõuseb kraad-paar kõrgemale, meretuulega rannikul kuni 13°C.

Reedest (6. maist) pühapäevani (8. maini) muutub kõrgrõhkkond Läänemere kohal veel võimsamaks, ulatub maapinnalt kõrgele atmosfääri ja selle vahetus läheduses on ilm kuiv. Öösiti on ülekaalus selge taevas. Õhutemperatuur on +2..+7, maapinnal langeb kohati 0°C ümbrusse. Päeval tekib kohati ka pilverünki, kuid valdavaks on päikeseline ilm. Tuul on nõrk ja muutliku suunaga. Õhutemperatuur on meretuulega rannikul kuni 12, sisemaal 17..22°C ja kus nädalavahetusel pilvi hõredalt, seal tõuseb veel paar kraadi kõrgemale.

Esmaspäeval (9. mail) kõrgrõhkkond küll nõrgeneb, kuid ilm püsib ikka sajuta ja rahulik. Õhutemperatuur on öösel +4..+9, päeval 19..23°C-ni, meretuulega rannikul on jahedam.

Teisipäeval (10. mail) jätkub kõrgrõhkkonna nõrgenemine. Öö on selge ja sajuta. Päeval muutuvad tingimused rünkpilvede arenguks soodsamaks, kuid suuremal osal Eestist püsib ilm sajuta. Õhtupoolikul suureneb üksikute vihmahoogude võimalus. Tuul on nõrk ja muutliku suunaga. Õhutemperatuur on öösel +4..+9, päeval 19..24°C, meretuulega rannikud on ikka jahedad.

Kolmapäeval (11. mail) suureneb madalrõhkkondade surve nii põhja kui lõuna poolt ning kohatised hoovihmad ja äike on tõenäolised. Õhuvool võib põhjakaarde pöörduda ja suurema sooja lõuna poole tõrjuda. Õhutemperatuur on öösel +5..+10, päeval 16..21°C ja kui põhjavool tugevamaks osutub, siis Põhja-Eestis jääb temperatuuri maksimum alla 15°C.

Allikas: Riigi Ilmateenistus

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
päästerõngas
7 aastat tagasi

loodan, et karjääris keegi suure kuumaga viimast suplust ei tee

seda
7 aastat tagasi

oligi arvata ,et nii ei saa jääda. Pole kunagi selline varajane suvine soojus midagi head toonud. Kui toomingas õites -siis tavaliselt külm, nii ,et vara veel sõrmikuid ja peakatteid peitu pista. Oleneb äikesest , võin oma tähelepanekutest öelda, et tavaliselt müristab külmaks. kuigi sügisesed hilised äikesed jälle hoopis teise mõjuga-kauem sooja kandvad.