Odavamad rändlustasud teevad Eestis helistamise kallimaks

Kaie Ilves

kaie@le.ee

telefon mobiil

Teistesse Euroopa riikidesse muutuvad kõned odavamaks. Arhiiv

Odavam rändlustasu tegi alates pühapäevast mobiilside Tele2 ja Elisa klientidele kallimaks, Telia hinnad jäävad samaks.

Järgmise aasta suvel jõustub Euroopa Liidu rändlustasude regulatsioon selliselt, et mobiilifirmad ei tohi rändlusteenuste ehk välismaal tehtud kõnede eest küsida rohkem kui oma koduriigis. Lihtsamalt öeldes – teistesse ELi riikidesse reisides muutuvad kõned tuntavalt odavamaks. 1. maist algas üleminekuaeg, mille jooksul tohivad mobiilifirmad küsida rändlusteenuste eest riigisisest hinda, millele lisandub fikseeritud lisatasu.
Mõistagi ei kauple ükski kaupmees kahjudega. Kui Euroopa Komisjon eelmise aasta sügisel asjaomase otsuse ja tegutsemise ajakava välja kuulutas, poetasid Eestis tegutsevad mobiilioperaatorid ettevaatlikult, et neil tuleb siis oma pakettide hinnad üle vaadata.

Vajadus muuta

Telia on teada andnud, et kehtima hakkav regulatsioon ei kohusta koduturu hindu tõstma ja nemad seda praegu ei tee. „Telia klientidele on tegelikult päris suured muudatused toimunud juba jaanuaris ja märtsis ehk enne kohustusliku regulatsiooni jõustumist,” ütles Telia pressiesindaja Raigo Neudorf.
Tele2 ja Elisa klientidel muutuvad riigisisesed paketid aga kallimaks. Mõlemad firmad rõhutavad, et muutunud on ka pakettide sisu.

„Tele2 väikese paketi kuutasude hinnatõus ei ole otseselt tingitud rändlustasude muutumisest,” ütles Lääne Elule Tele2 Eesti tootedirektor Katrin Aron.

Ta selgitas, et ettevõte jälgib pidevalt klientide tarbimisharjumusi ja turu nõudlust ning selle alusel tehakse pakettides ka muudatusi. „Kuna vajadus mobiilse interneti ja välisriikides tehtavate kõnede järele on märgatavalt kasvanud, tõstsime oma populaarsemais pakettides sisalduvat internetimahtu, muutsime paketis sisalduvate kõnede ja SMSide mahu piiramatuks ja lisasime kõikidesse pakettidesse teatud hulga kõneminuteid, mis kehtivad kogu Euroopa Liidu territooriumil,” märkis Aron.

1. maist on Tele2 pakettides 50 minutit tasuta kõneaega ELi piires.

Kodus maksad rohkem

Elisa juhatuse esimees Sami Seppänen nentis, et hinnad koduturul tõesti muutuvad, kuid see-eest ei pea enam Roomas, Riias või Helsingis olles mõtlema, kas tohib üldse kõne vastu võtta või välja helistada ja kui palju see kõik maksma läheb.

Seppäneni sõnul koheldakse regulatsiooni tulemusel kõiki Elisa kliente võrdselt, olenemata nende asukohast Euroopa 31 riigis ja tingimused on kõigile ühtsed. „Esimesed 30 minutit sisse- või väljahelistamist Euroopa Liidu riikides sisalduvad kliendil kuutasus,” selgitas ta Elisa muudatusi.
Iga kõneminut üle operaatori seatud tasuta limiidi maksab 1. maist 6 senti, mis on neli korda odavam kui seni. See kehtib kõigi operaatorite kohta. Hinnatõusudel on tihti komme panna kliente jalgadega hääletama – odavama hinna poole. Tarbijakaitseamet soovitab aga inimestel enne uue lepingu sõlmimist uute tingimustega põhjalikult tutvuda, sest kõik kolm mobiilifirmat on oma pakettides muudatusi teinud.

„Meie soovitus tarbijatele on võrrelda, mida pakett sisaldab, ja jälgida hinnatõusu suuruse asemel seda, milliseks kujuneb samaväärse paketi lõplik kuutasu eri operaatorite juures,” ütles Aron.

Mis muutub pärast rändlustasude tulekut?

Lääne Elu küsis mobiilifirmadelt muudatuste kohta nende kõige populaarsemas paketis, mis sisaldab internetti.

Telia

Telia klientidele kehtivad 30. aprillist ELis reisides praegusega võrreldes ligi 75% odavamad kõneminuti, SMSi ja mobiilse interneti hinnad. Väljahelistatud kõne minut maksab ELis 5 senti, vastuvõetud kõne minut 1,14 senti ja SMS 2 senti. Kasutatud megabaidi hind hakkab maksma samuti 5 senti. Hindadele lisandub käibemaks.

Tele2

Kuutasu tõuseb 1 euro võtta, ent mobiilse interneti maht kahekordistub, lisandub 50 rändlusminutit ELis kasutamiseks ning paketis sisalduvate riigisiseste kõnede ja SMSide maht muutub piiramatuks.

Elisa

Varem sai klient 9 € kuutasu eest 1 GB internetti, uue paketiga liitudes saab 10 € kuutasu eest 2 GB kuus. Samuti on Nutipakett 10+ kuutasus sees 30 Euroopa Liidu roaming kõneminutit, mida saab kasutada 31 Euroopa riigis reisides. Kui klient kasutas varem Nutipakett 9+ paketti, oleks välismaalt Eestisse helistades lisandunud kliendi kuutasule 30 x 0,228 = 6,84 €.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Lahendus
7 aastat tagasi

Lauatelefonid tõusuteel!

Volli,+saarlane
7 aastat tagasi

Sama asi muutus ka eestisiseselt sajandivahetuse paiku, kui teise maakonda helistamine ei olnud enam “kaugekõne”, mistõttu samas maakonnas tehtud kõned muutusid poolteist korda kallimaks ja kaugekõned kaks korda odavamaks.