Juhtkiri: kasvavad mobiiliarved

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Euroopa Komisjoni algatusel tuleb mobiilifirmadel kaotada välismaal peetud kõnede eest topelttasude sissenõudmine. Mobiilifirmad omakorda on otsustanud vastata hinnalangetuse sunnile hinnatõusuga kodumaal.

Kui võtta mobiilifirmade hinnatõus aluseks, et edaspidi läheb keskmise kõnepaketi hind euro võrra kallimaks, siis tähendab see piltlikult öeldes, et peaksime igal aastal välismaal vähemalt 12 euro eest kõnelema või mobiilset internetti kasutama. Eks igaüks saa oma mobiilikasutust hinnata ja otsustada, kas see on nii või mitte. Siis on ka aru saada, kes on võitja ja kes kaotaja.

Euroopas tervikuna on Euroopa Liidu algatus väga tähtis. Digitaalsed piirid riikide vahel, kus firmad kasutavad geograafilisi piiranguid enda äri huvides, ei tule Euroopa majanduse kui terviku arendamisel kasuks. Eesti-sugusele väikesele riigile on tähtis, et neid piire poleks. Jällegi võib igaüks võtta enda kogemuse. Suurtest internetikaubamajadest tellides tuleb pahatihti ette piirang, et Eestisse seda või teist kaupa sellise hinnaga müüa ei lubata. Majandus areneks kiiremini, kui selliseid piiranguid ei oleks. Eestile on oluline, et kaoksid Euroopa digitaalse majanduse kasvutõkked.

Mobiilifirmade hinnatõstmise soov on majanduslikust loogikast lähtuvalt arusaadav. Mobiilifirmade vahel on käinud mitu aastat üliäge konkurentsiheitlus. Jällegi võib igaüks mõelda, kui palju kordi on paranenud teenuse kvaliteet, aga hinnad jäänud samaks või koguni vähenenud. Lõpmatult see kesta ei saa, seega tuleb firmadel otsida võimalusi kasumimarginaali parandamiseks. Rändlustasude kadu on hea ettekääne.

Kokkuvõttes on tähtis, et mobiilside kvaliteet paraneks, et kõned ja mobiilne internet oleks kättesaadav. Kui kvaliteet on hea ja hind odav, küll siis rahvas räägib ka rohkem ja teenusepakkujad saavad oma kulud kuhjaga tasa.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments