Galerii: Rannarootsi muuseum pidas kuninga sünnipäeva ja viis rahva rannaretkele

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Rannarootsi muuseumi korraldatu rannaretk tõi Haapsalu peamiste vaatamisväärsustega tutvuma enam kui 30 inimest.

Laupäeval oli Rannarootsi muuseumis tegus päev: suitsutati kala, tervitati sünnipäeva puhul Rootsi kuningat, avati näitus, kuulati muusikat ja paatide tutvustust ning tehti tiir peale Haapsalule.

Kella kümne paiku hommikul, kui suitsuahjust juba mõnusat suitsukalalõhna tuli, oli Rannarootsi muuseumisse kogunenud juba kenake hulk inimesi.

Muuseumi direktor ja Eestirootslaste kultuurinõukogu esimees Ülo Kalm luges ette õnnitlustelegrammi Rootsi kuningale Carl XVI Gustafile, kel sel päeval täitus 70. eluaasta.

Kuningat tervitati ka lauluga: kõlas nii Kuninga laul, mida lauldakse Rootsis alati kuninga saabumisel ning loomulikult ka roosikeelne sünnipäevalaul. Ülo Kalm tegi ühtlasi teatavaks, et eestirootslaste kultuurinõukogu on otsustanud anda kuningale Pöhli medali, mida antakse välja eestirootsi kultuuri suurimatele toetajatele.

Kui kuningas õnnitletud, sai sõna Toivo Tomingas, et tutvustada oma uusimat raamatut "Vormsi veri III". Raamatus, kuhu on kogutud mälestused Vormsist, moodustab suurema osa Anders Lindströmi uurimus minevikust ja kommetest.

Seejärel andis Rannarootsi muuseumi teadur Jorma Friberg põhjaliku ülevaate muuseumi paatidest, mida nüüdseks on kogunenud juba päris suur hulk.

Laupäev oli muuseumis ka uue näituse avamise päev. Fotograaf Arvo Tarmula fotonäitusel "Näoga mere poole" on jäädvustatud Sadama ja merevaateid üle kogu Läänemaa. Näitus jääb avatuks sügiseni ja seda saab uudistama tulla igal ajal, sest fotod on üles pandud muuseumihoonete välisseintele.

Keskpäevaks oli aeg seal maal, et mekkida sooja suitsutatud jääräime. Ülo Klamu sõnul oli ürituse tarbeks varutud 70 kilo räime ja inimesed ostisid suitsuräime kottide kaupa ka koju kaasa. Meeleolu lõi lõõtsamängija Anti Nöör, kes sel korral oli kaasa võtnud ka tütrest viiuldaja Linda Maria. 

Kl 13 suundusid suvilised merekuluuri aasta puhul korraldatud rannaretkele. Ülo Kalmu juhtumisel vaadati üle kõik Haapsalu tähtsamad vaatamisväärsused ja külastati linnas asuvaid muuseume: Rannarootsi muuseum, Iloni Imedemaa, piiskopilinnus ja Raudteemuuseum.

Fotod Arvo Tarmula   

 

rannaretk1 rannaretk2 rannaretk3 rannaretk4 rannaretk6 rannaretk8 rannaretk9 rannaretk11 rannaretk12 rannaretk13 rannaretk14 rannaretk15 rannaretk17 rannaretk18 rannaretk19 rannaretk20 rannaretk21 rannaretk23 rannaretk25

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments