Avakülg » Keskkond, Pealugu, Uudised » Täna on konnapäev: märka ja aita kahepaikseid

Täna on konnapäev: märka ja aita kahepaikseid

Kõrekullesed (20)

Kõrekullesed. Foto: Urmas Lauri

Täna on rahvusvaheline konnapäev. Üle terve maailma tähistatakse seda päeva, et tõmmata tähelepanu kahepaiksetele ja nende kaitsele. Eestimaa Looduse Fondi (ELFi) aktsiooni "Konnad teel(t)" raames tähistab kahepaiksetele pühendatud päeva ka Eesti.

Rahvusvahelisel konnapäeval saavad inimesed parandada kahepaiksete käekäiku.

"Kevadine konnaränne on olnud külmade ja muutlike ilmade tõttu suhteliselt ennustamatu. Tavaliselt on selleks ajaks suurem osa kahepaikseid ära rännanud, kuid üllatavalt pole mõnes kohas massiline ränne veel alanudki," ütles projekti „Konnad teel(t)“ eestvedaja Kristiina Kübarsepp. "Et kõik konnad pole veel sigima jõudnud, ootame, et inimesed meile konnade rändekohtadest ja sigimispaikadest teada annaksid. Seda saab teha meie kodulehel oleva kaardirakenduse kaudu."

Eestis saab konnapäeva tähistada täna ja homme õhtul Leie ja Oiu vahelisel teelõigul konnade üle tee aitamise talgutel.

Pühapäeval, 1. mail oodatakse lastega peresid meisterdama Vapramäe loodusmajja, kus minnakse ka hilisõhtusele jalutuskäigule kahepaikseid tundma õppima. Rohkem infot leiab siit:

http://www.vapramaja.ee/uudis/konnapaeva-jalutuskaik-vapramael-1-mail/

Peale selle korraldab ELF konnapäeva ja looduskaitsekuu alguse puhul joonistusvõistluse "Värviline konnamaailm" üld- ja huvikoolide õpilastele. Joonistusvõistlusest saab täpsemalt lugeda siit:

http://konnad.elfond.ee/uudised/joonistusv6istlus/

Maailmas on viimase kahe kümnendiga välja surnud 168 liiki kahepaikseid. Ka Eestis pole konnade seisukord hea. Kõik meie 11 kahepaiksete liiki on looduskaitse all. Eestis ja mujal maailmas ohustab neid looduskeskkonna saastumine ja elupaikade kadumine. Kevadel on ohtlik konnade sigimispaikadesse suundumisteede ristumine maanteedega, kus
 mõne tunniga võib hukkuda tuhandeid kahepaikseid. Üle terve Eesti käivad konnade üle tee aitamise talgud.

Rahvusvaheline konnapäev (Save the Frogs Day) on suurim rahvusvaheline kahepaiksete kaitsele ja loodusharidusele pühendatud päev. Seda päeva hakati tähistama kaheksa aastat tagasi, et juhtida inimeste tähelepanu kahepaiksete halvenevale olukorrale terves maailmas. Iga aastaga on huvi konnapäeva tähistamise vastu kasvanud. Tänavu on plaanitud
 üle saja ürituse 27 riigis. Eestis tähistatakse seda päeva kolmandat aastat.

Kommenteeri

Viimased uudised

css.php

© 2017 Lääne Elu. All Rights Reserved.