Rannarootsi muuseum tähistab laupäeval kuninga sünnipäeva ja merekultuuriaastat

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Jääräime päev Rannarootsi muuseumis arvo tarmula (7)

Rannarootsi muuseumis saab sel aastal peale jääräime mekkimist minna rannaretkele. Foto Arvo Tarmula

Laupäeval tähistab Rannarootsi muuseum Rootsi kuninga sünnipäeva ja viib huvilised merekultuuriaasta rannaretkele, mis keskendub Haapsalu linna ajaloole ja legendidele.

Ennelõunal jagub tegevusi Rannarootsi muuseumisse.  Rannaretkele registreerunud on muuseumisse oodatud juba alates kl 9 ja saavad hommikupoolikult osaleda koos muuseumirahvaga kalasuitsutamisel. „Huvilised saavad näha mismoodi see kalasuitsutamine käib ja kes soovib, võib räimi vardasse ajada,” ütles Rannarootsi muuseumi direktor Ülo Kalm

Kell 10 on päeva kõige pidulikum osa, sest siis lauldakse sünnipäevalaulu ja saadetakse teele õnnitlustelegramm Rootsi kuningale Carl XVI Gustafile, kes just laupäeval peab oma 70. sünnipäeva.

Kui kuningas õnnitletud, tutvustab muuseumi teadur Jorma Friberg rannarootslaste paadiehitustraditsioone ja muuseumile kuuluvaid paate, mida nüüd on juba kokku viis.

Et laupäevane üritus on seotud merekultuuriaastaga, avatakse muuseumis Arvo Tarmula mereteemaliste fotode näitus „Näoga mere poole”. Ülo Kalmu sõnul saab näitus olema selline, mida võib külastada igal ajal, sest pildid paigutatakse muuseumihoonete välisseintele.

Hommikupoolsetele tegevustele Rannarootsi muuseumis lisab meeleolu lõõtsamängija Anti Nöör oma pereansambliga. 

Kell 13 suundutakse Ülo Kalmu juhtimisel rannaretkele, mis kulgeb läbi Haapsalu oluliste paikade nagu Promenaad oma monumentide ja ehitistega, piiskopilinnus, mudaraviasutused, Väikes viigi kallas jms.  Teel astutakse sisse Iloni Imedemaadel ja Piiskopilinnuse muuseumi.

Umbes 5 km pikkusel jalgsirännak lõppeb Rannarootsi muuseumis, kust kl 16 paiku sõidetakse oma transpordiga raudteejaama juurde. Raudteemuuseumi külastusega lõppeb ka rannaretk.

Ülo Kalmu sõnul tuleks rannaretkele eelnevalt registeeruda. Seda tuleks teha hiljemalt 28. aprillil meiliaadressil ylo@aiboland.ee või telefon 55623993.

Registreerunud saavad laupäeval nelja Haapsalu muuseumi külastada soodushinnaga — 1 euro muuseum. Samuti pakutakse neile Rannarootsi muuseumis kohvi ja suitsuräime.

„Ega me kedagi tagasi saada, kes registeerimata retkele tuleb,” lubas Kalm, kuid lisas, et arvatavat rahvahulka teades on korraldajatel lihtsam ettevalmistui teha.

Päevakava:

Kl 9 kogunemine Rannarootsi muuseumi juures.

Kl 10 Kuningas Carl XVI Gustafi õnnitlemine 70. juubeli puhul.

Kl 10.30 tutvumine rannarootslaste paadiehitustraditsioonide ja paatidega.

Kl 11 Rannarootsi muuseumi näituste külastamine.

Kl 11.30 fotograaf Arvo Tarmula näituse “Näoga mere poole” avamine.

Kl 12 muuseumi suitsuräimepäev, lõõtsal loob meeleolu Anti Nöör

Kl 13 Rannaretke algus

Kl 14  Iloni Imedemaa galerii külastamine.

Kl 14.20 Haapsalu  piiskopilinnuse külastamine.

Kl 15 jalgsi tagasi Rannarootsi muuseumi juurde. 

Kl 16 Haapsalu raudteejaama ja muuseumi külastamine.

Kl 16.30 Rannaretke lõpetamine

Täpsem info www.merekultuur.ee/rannaretk

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments