Pühapäeval rulluvad Haapsalu kultuurikeskuse laval lahti Läänemaa naiste lood

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 18

Virginia Woolfi romaanil “Orlando” ja Läänemaa naiste elulugudel põhinev lavastus "Mina, Orlando" esietendus pühapäeva õhtul. Foto: Arvo Tarmula

Laupäeva õhtul oli publikul võimalus jälgida lavastaja Marion Unduski ja näitekirjaniku Piret Jaaksi koostöös sündinud lavastuse "Mina, Orlando" kontrolletendust.

Juba enne etenduse algust serveeriti publikule esimene üllatus. Nimelt juhatati vaatajad Haapsalu kultuurikeskuses teatrisaali asemel hoopis lavale, suletud eesriide taha, kus neid lavasügavuses ootasid mõned toolideread ja ümmargused, punase laudlinaga kaetud lauakesed. Selles kammerlikus õhkkonnas sünnibki Haapsalu teatristuudio lavastus "Mina, Orlando" – näitlejad seljaga eesriide poole, vaid paari meetri kaugusel vaatajatest ja aeg-ajalt lähemalgi.

Millised lood suletud eesriide ees (või taga?) lahti rulluvad, näeb pühapäeva õhtul kell 19.00 algaval esietendusel.

Näidendi autor Piret Jaaks ise kontrolletendusel polnud. "Eks ma esietendusel näen, mis tekstist välja on tulnud," märkis ta, tunnistades, et ootusärevus on suur.

"Teksti materialiseerumine lavastuseks on alati väga põnev protsess ja kuna teater on kollektiivne kunst, siis tekstiga kohtumine uues vormis õpetab näitekirjanikule hästi palju. Huvitav on vaadata ka uue lavastuse tõlgendamist, eriti, kuna see tekst tõukus otseselt kohalikust ainesest," ütles Jaaks.

Jaaksi sõnul võib lavastus tekitada ilmselt ootuse, et "Läänemaa naiste lugudes" ongi meri, kajakad ja kuursaal, tuttavad paigad ja nimed, kuid nii see siiski ei ole. "Need on Läänemaa naiste lood, sellistena nagu need parasjagu meie juurde tulid ja millistena me võiksime neid tajuda kõikide naiste lugudena," selgitas ta.

Lavale tulevad Läänemaa naised Katrin Arrak, Elen Gill, Beguta Kevvai, Ulvi Paat, Siiri Simenson, Kaidi Sits ja Marika Vaher.

"Sellest saab ilmselt üks kindla energiaga laetud õhtu, kuid milline veel täpselt, seda ei tea hetkel keegi, kuna teatris sünnib igal etendusel üks väike ime, maagiline kohtumine publiku ja lavalolijate vahel, mis omakorda loob kordumatu atmosfääri just selleks õhtuks," lisas Jaaks.

Lavastust „Mina, Orlando“ etendatakse kokku viiel korral: 24. aprill, 4. mai, 6. mai, 10. mai ning 16. mai. Etendus algab iga kord kell 19.00. Väljamüüdud esietendusele korraldatakse lisamüük, pileteid maksumusega 8€ saab Piletilevist.

Mina, Orlano (11)

Mina, Orlano (1) Mina, Orlano (2) Mina, Orlano (3) Mina, Orlano (4) Mina, Orlano (5) Mina, Orlano (6) Mina, Orlano (7) Mina, Orlano (8) Mina, Orlano (9) Mina, Orlano (10) Mina, Orlano (11) Mina, Orlano (12) Mina, Orlano (13) Mina, Orlano (14) Mina, Orlano (15) Mina, Orlano (16) Mina, Orlano (17)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
vaatleja
7 aastat tagasi

Mis Asi See On?

Kessu
7 aastat tagasi

A kussa tead?

Tripp
7 aastat tagasi

Väga äge!