Autolehe ülevaade: tahaks õppida autoasjandust, aga kus?

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Autoremonditöökoda. Foto: Merilin Kaustel-Lehemets

rehv vahetus auto töökodaFoto: arhiiv

Kus õpetatakse Eestis autoerialasid, kui kaua see aega võtab ja kui tõenäoliselt lõpuks erialasele tööle saab? Need küsimused huvitavad paljusid. Autoleht tegi asjaomastele koolidele tiiru peale.

Autokutse õppimiseks on valikuvõimalus Eestis päris suur – n-ö lihtsamaid erialasid omandatakse ametikoolides ehk kutsekoolides, inseneriõpe toimub aga juba kõrgkoolis ja ülikoolis. Selge on see, et vaid ühte kooli läbides pole võimalik absoluutsesse tippu tõusta. Erialane karjäär tähendab lisaks koolipingi nühkimisele ka tööl omandatud suurt praktiliste kogemuste pagasit.

Kutsestandardi järgi on autokutse koolitusel kehtestatud kaheksa taset. Tallinna Tehnikakõrgkooli (TTK) autonduse eriala õppetooli lektor Sven Andresen teeb kiire ülevaate nende olemusest:

„Viis esimest taset omandatakse ametikoolides. Neist esimene on sõidukipindade hooldaja ja rehvitehnik, näiteks autopesija. Ametikooli kõrgeim väljund ehk viies tase on näiteks autodiagnostikud. Rakenduskõrgkool nagu TTK annab kooli lõpetanule kuuenda taseme esmakutse. Selleks, et taotleda kuuendat ehk diplomeeritud inseneri taset, tuleb läbida veel kolm aastat praktikat. Seitsmenda taseme saavutamiseks peab inimene olema loonud teatavaid konstruktsioone või saanud suure juhtimiskogemuse. Samuti saavutatakse seitsmes tase magistriõppe läbimisega.”

Tasemed teenitakse välja kutseeksami sooritamisega ja neid respekteerib ka Euroopa Liit.

Täpsema huvi korral tasub esmalt uurida, kus mida õpetatakse, sest kõike auto- ja tehnikaalast igas ametikoolis ei õpetata.

Autokutseõppe Liidu tegevjuht Andrus Simberg selgitab: ”Näiteks Kehtnas spetsialiseerutakse just rasketehnika osa peale. Õppekvaliteeti tõstabki ju see, kui kompetents ühte keskusesse kokku viia, mitte mööda Eestit laiali pillutada.”

Valdavas osas Eesti kutsekoolides saab õppida sõiduautotehnikuks ja sellega seonduvalt on ka Simbergi sõnul tekkinud probleem – tehnikuid on liiga palju ning neile ei jätku piisavalt tööd. „Samas mõne eriala puhul võime rääkida hoopis spetsialistide puudusest,” kommenteerib Simberg.

Puudus on näiteks autoplekkseppadest, keretehnikutest ja automaalritest. Need on hästi tasustatud ametid, kuid sel alal töötamine nõuab ka teatud eeldusi, nagu väga häid käelisi oskusi ja pidevat enesetäiendamist.

Simbergi sõnul on kutsekoolides väljalangemine üsna suur. Näiteks 30-st alustanust läbib lõpuks kutseeksami 10-12 õpilast ja neist viis leiavad lõpuks ka erialase töö.

Tallinna Tehnikakõrgkooli transporditeaduskonna dekaan Aimar Lukk teatab aga, et nende koolis on asi vastupidi.

Kuidas asjad TTK-s käivad ja milliste koostööpartneritega koostööd tehakse, saab lugeda selle nädala Autolehest.

Ametikoolid, kus Autokutseõppe Liit viib läbi kutseeksameid

Järvamaa Kutsehariduskeskus
Erialad: sõiduautodiagnostik, sõiduautotehnik, sõidukite pindadehooldaja-rehvitehnik

Kehtna Majandus- ja Tehnoloogiakool
Erialad: sõiduautotehnik, veoauto- ja bussitehnik, liikurmasina tehnik ja veoauto- ja bussidiagnostik, sõidukite pindade hooldaja ja rehvitehnik

Kuressaare Ametikool
Erialad: sõiduautotehnik

Narva Kutseõppekeskus
Erialad: sõiduautotehnik, automaaler, sõidukite pindadehooldaja/rehvitehnik

Pärnumaa Kutsehariduskeskus
Erialad: sõiduautotehnik, väikemasina-, mootor- ja jalgrattatehnik

Rakvere Ametikool
Erialad: autokeretehnik, sõiduautotehnik, automaaler, väikemasina-, mootorratta- ja jalgrattatehnik.

Tallinna Lasnamäe Mehaanikakool
Erialad: sõiduautotehnik, autokeretehnik, automaaler, sõiduautodiagnostik, sõidukite kere- ja värvitööde meister, sõidukite pindadehooldaja ja rehvitehnik, autoplekksepp-komplekteerija, automaalritööde ettevalmistaja

Tallinna Tööstushariduskeskus
Erialad: autokeretehnik, sõiduautotehnik, sõidukite pindade hooldaja, autoplekksepp-komplekteerija, automaaler, sõiduautodiagnostik.

Tartu Kutsehariduskeskus
Erialad: sõiduautotehnik, automaaler, autokeretehnik, sõiduauto pindadehooldaja/rehvitehnik.

Vana-Vigala Tehnika- ja Teeninduskool
Erialad: autokeretehnik, automaaler, sõiduautodiagnostik, autopleksepp-komplekteerija, maalritööde ettevalmistaja, sõidukite pindade hooldaja ja rehvitehnik.

Viljandi Kutseõppekeskus
Erialad: sõiduautotehnik; autoplekksepp-komplekteerija; väikemasina-, mootorratta- ja jalgrattatehnik Valgamaa Kutseõppekeskus Erialad: autokeretehnik, sõiduautotehnik, sõidukite pindadehooldaja-rehvitehnik, automaaler, autoplekksepp-komplekteerija Väike-Maarja Õppekeskus Erialad: sõiduautotehnik, sõidukite pindadehooldaja-rehvitehnik

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments