Ilmateenustus: ilm püsib jahe, lisanduvad tugevad sajud

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Laululind 240
Foto: Urmas Lauri

Olulist ilmamuutust jüripäev ei too, ilm püsib jahe ja pühapäevast alates on oodata tugevaid sadusid.

Jüripäeva künnisel pole ikka olulist ilmamuutust tulemas. Reedel ja laupäeval jääb arktiline õhk Barentsi merele jõudnud tsükloni tagalasse, seal on atmosfääri piirikihis 1,5 km kõrgusel talvine -10 kraadi igapäevane nähtus, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Merike Merilain nädala ilmaprognoosis.

Ka Soome ja Eesti kohal on õhuvool loodest ja põhjast, kuid õhumassi temperatuur on -5 lähedal. Jahedust ja ajutist sadu teeb haruharva rõõmsamaks mõni pilveauk, kust kevadpäike nähtavale pääseb.

Laupäeval (23. aprillil) jääb madalrõhuala servaga Eestit katma. Öösel sajab kohati lörtsi. Päeval on sajuhooge laialdasemalt ning sajab enamasti vihma, sekka võib ka lörtsi tulla. Tuul on sisemaal nõrk, rannikul mõõduka tulemusega ja valdavalt läänekaarest. Õhutemperatuur on öösel -1..+3, Kirde-Eestis võib langeda veel paar kraadi madalamale, päeval 5..10°C.

Pühapäeva (24. aprilli) öösel on Eesti kohal üürikeseks õhurõhufoon kõrgem ning ilm suurema sajuta ja rahulik. Hommikul läheneb lõuna poolt uus madalrõhkkond ja jõuab õhtu poole Eesti kohale. Alates Lõuna-Eestist hakkab sadama ja päeva jooksul laieneb vihma- ja lörtsisadu üle Eesti. Idakaare tuul tugevneb puhanguti 13 m/s. Õhutemperatuur on öösel 0..-5, rannikul kuni +3, päeval 4..8, Kagu-Eestis kuni 10°C.

Esmaspäeval (25. aprillil) liigub madalrõhkkond edasi Soome kohale ja selle vahetus läheduses sajab öösel aeg-ajalt vihma, sekka ka lörtsi. Päeval on sajuhooge hõredalt. Tuul pöördub edelasse ja läände, on öösel ja hommikul puhanguline, päeval nõrgeneb. Õhutemperatuur on öösel 0..+4, päeval 6..11°C.

Teisipäeval (26. aprillil) madalrõhkkonna mõju väheneb ja tõusva õhurõhu foonil on saju võimalus väiksem. Puhub mõõdukas põhjakaare tuul. Õhutemperatuur on öösel -2..+3, päeval 4..8, Ida-Eestis võib tõusta 12°C-ni.

Kolmapäeva (27. aprilli) öö on kõrgrõhuvööndi mõjul sajuta ja vaikne. Õhutemperatuur on 0..-4, rannikul kuni +3°C. Päeval sel on eemalduva madalrõhuvööndi sadusid veel Ida-Eestis. Päeval suureneb Läänemerelt madalrõhkkonna mõju ja vihma tõenäosus suureneb. Tuul pöördub idakaarde. Õhutemperatuur on öösel -4..+1, päeval 9..13, meretuulega rannikul kuni 6°C.

Allikas: Riigi Ilmateenistus

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments