Aprilli lõpus jõuab Eestisse 12 uut sõjapõgenikku, neist 5 Haapsallu

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

põgenik pagulane

Foto: Scanpix

Eesti võtab tuleva nädala jooksul Kreekast vastu järgmised 12 sõjapõgenikku Euroopa rändekava alusel, teatas siseministeerium.

Nende seas on kaks perekonda Süüriast, üks perekond Iraagist ja üks mees Jeemenist. Süüriast pärinev perekond paigutatakse elama Haapsallu.

Eksperdid politsei- ja piirivalveametist, kaitsepolitseist ning sotsiaalministeeriumist on kõikidega intervjuud läbi viinud ning Eesti on andnud omapoolse kinnituse nende inimeste vastuvõtmiseks.

„Praeguseks on ümberpaigutatavad inimesed kinnitanud ka oma soovi Eestisse elama asuda ja viimase etapina tehakse neile tervisekontroll ja korraldatakse transport Eestisse,“ märkis siseministeeriumi korrakaitse- ja migratsioonipoliitika asekantsler Raivo Küüt.

Viieliikmelises Süüria peres on kolm eelkooliealist last. Pereisa on õppinud automehaanikuks, naine on töötanud meditsiinivaldkonnas.

Kolmeliikmelise Süüria perekonna laps on kooliealine. Nii naine kui mees räägivad inglise keelt ja on õppinud kõrgkoolis, kuid ei lõpetanud seda. Naine on vabatahtlikuna töötanud õpetajana ja mees pidas kauplust.

Ka Jeemenist pärit mees räägib inglise keelt ja on ülikoolis õppinud. Ta on töötanud kodanikuühenduses koordinaatorina.

Kolmeliikmelise Iraagi pere laps on kooliealine. Pereisa on elektrik.

Sotsiaalministeeriumi sotsiaalala asekantsleri Rait Kuuse sõnul asuvad 12 inimest elama Tallinnasse, Tartusse ja Haapsallu. Sotsiaalministeerium on nende omavalitsustega inimeste vastuvõtmise läbi rääkinud.

„Märtsikuus Eestisse saabunud seitsme inimese vastuvõtmine ja nende esimene kuu Eestis on läinud igati rahulikult ja plaanipäraselt. Kõige olulisem ongi anda keerulistest oludest saabunud inimestele võimalus oma uue eluga rahulikult kohaneda ja pakkuda neile selles tuge. Samuti loodame, et nad leiavad endale peatselt ka töökoha – oskused tööturul hakkamasaamiseks on neil ju olemas,“ lisas Kuuse.

Märtsis esitas Kreeka Eestile 15 inimese toimikud, neist 12 inimest võtab Eesti vastu ning üks kolmeliikmeline perekond loobus ümberpaigutamise protsessis osalemisest.

Euroopa Liidu liikmesriigid on rändekava raames 20. aprilli seisuga ümber paigutanud 1195 inimest, neist 646 Kreekast ja 549 Itaaliast. Eesti on rändekava raames seni vastu võtnud seitse inimest Kreekast.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tige+kala
8 aastat tagasi

Muinasjutud , muinasjutud – õppisid kõrgkoolis , diplomi pole – nüüd siin siis anname neile mingi direktori koha või ? Suurem osa siia murdjatest ei hakka never ever tööle , küll aga kaebavad varsti eesti igale poole kohtutesse( leedus ju juhtus nii – mees pidi kõva juuksur olema , tegelikult oli tavaline sosssepp )

varstion
8 aastat tagasi
Reply to  Tige+kala

meil oma süüria linnaosa, millal mozeed ehitama hakatakse, tore oleks hommikul valjuhääldist palvusekutset kuulata ja nende turul päevalilleseemneid ostmas käia

tahaks kohe näha
8 aastat tagasi
Reply to  varstion

huvitav oleks kohe teada, kuidas siis öörahu piire nihutatakse

vaataja
8 aastat tagasi

Noh EKRE jälle teie kord kritiseerida.

Tont
8 aastat tagasi

Olen üloga nõus- aidatakse kõiki,aga mitte oma rahvast. Ning et teised palju ei mögiseks,sundliidetakse vallad praeguste võimuparteide valitseda. Ja refi ning sotside valijad on saanud,mida valimistel soovisid- multi-kulti ja maksutõusu.

Ülo
8 aastat tagasi

Minule meeldib, et aidatakse kõiki inimesi, mitte vaid oma rahvast.

ja
8 aastat tagasi
Reply to  Ülo

Mulle meeldiks kui alustatakse oma rahva aitamisega,paraku ei saada sellekagi hakkama!

lugeja
8 aastat tagasi

Huvitav on siikohal see et oma rahva väljarände probleemidega tegeleda ei suudeta aga võõra rahva probleemide lahendamiseks leitakse agea küll ja veel. Muud moodi kui riigireetmine seda nimetada ei saa.

edi
8 aastat tagasi

Küll ikka haapsalu inimsed on tublid. Pange tähele president annab selle korraldajatele võidupühal ordeni selle vägituki eest.