Läänemaa suurim kool võtab kasutusele koolivormi

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 5

Sügisest saavad Haapsalu põhikooli õpilased oma koolivormi, mille kandmine on siiski vabatahtlik.

Neljapäeval peeti Haapsalu põhikoolis moesõud, kus laiem publik nägi esimest korda koolilaste ja õpetajate seljas Haapsalu põhikooli tulevast koolivormi. Vorm tuleb kasutusele uuest õppeaastast, aga tellida saab seda juba järgmisest nädalast.

„Vorm ei ole mitte kohustuslik, vaid võimalus tunda ennast Haapsalu põhikooli ühtse perena,” ütles Haapsalu põhikooli direktor Anne Mahoni. „Seda saab tellida kahes jaos. 27. aprillist 15. juunini tellitud vormid saadetakse kooli augusti lõpuks ja septembris tellitud vormid novembris.”

Mahoni ütles, et koolivormil on kolm põhilist osa: vest, kardigan ja pihikseelik. Vestid maksavad 23–24 eurot, tüdrukute pihikseelikud 29 eurot, kardiganid 25–27 eurot.

Koolivorm on tumesinine. Sellel on kooli logo ja kooli lipu motiivilt laenatud helesinised ruudukesed küljel. Krael ja äärtes on valged ja tumesinised triibud. Tellida saab ka kooli logoga polosärke (11 eurot), ilma logota pluuse ja triiksärke (23–28 eurot), pükse ja plisseerseelikuid (29 eurot) ning sukkpükse ja põlvikuid (2.40–5.20).

Koolivormi disainikonkursi võitis Haapsalu põhikooli 7. klassi õpilane Marlene Schwindt. „See ei olnud raske. Mulle meeldib asju välja mõelda ja kujundada,” ütles ta. „Tegin mitu kavandit, valiti see, millel oli kooli lipu muster.”

Nüüd õpib Marlene Schwindti kaks aastat koolis, mille vormi on ta ise kujundanud. „Alguses isegi kartsin, et mind hakatakse imelikult vaatama, sest paljud ei taha vormi, aga tegelikult ma ju ainult kujundasin vormi,” ütles ta.

„Kavandeid joonistati päris palju, ilusaid ja värvikirevaid,” ütles Mahoni. „Konkursi tingimus oli, et vorm oleks praktiline ega määrduks kergesti.”

Mahoni sõnul on koolivormi ideed arutatud mitu aastat. „Tutvusime teiste koolide vormidega ja talvel kuulutasime välja koolivormi kavandi konkursi,” rääkis ta.

Koolivormid valmistab OÜ Norrison. Selle ettevõtte koolivorm on kasutusel umbes üheksakümnes Eesti koolis. „Tegija otsisime ise internetist. Hiljem selgus, et see on põhiline koolivormide tegija Eestis,” ütles Mahoni.

Haapsalu põhikooli vanemate kogusse kuuluval lapsevanemal Tiit Mooril olid koolivormi asjus kahetised tunded. „Olen seda vormi näinud. Vaatasin üle ja mulle meeldis, kena vorm,” ütles ta. „Aga kas seda kandma hakatakse, on teine küsimus. Pärast arutelusid jäi nii, et see ei ole mitte kohustuslik, vaid soovituslik. Minu puhtalt isiklik nägemus on ikka selline, et vorm on vorm. Kui seljas ei ole, saadetakse ukselt tagasi. Siis tekiks võrdsus, ei oleks paremaid ega halvemaid riideid,” sõnas ta.

„Koolivormi esemed on üksjagu kallid, 25 eurot. Häid riideid on võimalik ka odavamalt osta,” lisas ta.

Samasse kogusse kuuluv lapsevanem Kristin Veltri leidis vormi kohta ainult kiidusõnu. „Suhtun koolivormisse positiivselt. Loodan, et see annab koolile uut hingamist ja seob õpilasi,” ütles ta.

„Vorm on väga ilus, maitsekas ja tagasihoidlik. Just selline, nagu olema peab,” lisas ta.

Fotod: Paula Marit Leiumaa, Anett Voorel

koolivorm f birk1 koolivorm f birk2 koolivorm f birk3 koolivorm f birk4 koolivorm f birk5

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tiit Moor
7 aastat tagasi

Olen samal seisukohal, et hirmkallis. Kui oleks olnud kohustuslik, siis oleks olnud vajalik lastevanematele omavalitsuse poolt kompenseerimine jne. Kuna see pole kohustuslik, siis pole ka see hetkel teema. Kes tahab, see ostab ja kellelgi ei ole kohustust oma rahakotti kergendada.

?
7 aastat tagasi
Reply to  Tiit Moor

Kas siis hoolekogu koosolekutel juhuslikult vormi hinnast ei olnud juttu? Sellisel juhul küsiks,kuidas sai nõustuda selliste hirmkallite hindadega?

kodanik
7 aastat tagasi

Volinuk Tiit Moor äkki täpsustaks,kuidas hirmkalli koolivormi näol saame võrdsuse koolimajja? Kas ebavõrdsuse lahendus üldpildis oleks see,kui sunniksime kõiki usinalt rahakotti kergitama,sest see murekoht,mida silmaga ei näe,seda justkui ei oleksi?

Valdo
7 aastat tagasi

Hirm muutuste ees on inimese suurimaid hirme. Võibolla aitab koolivormi kandmine just tuvastada peresid, kes muidu abi paluda ei julge, ulatada neile abistav käsi. Vastu argument, sellele hirmule, et vorm on kallis. Olen ise pärit perest, kus ema kasvatas üksi kuut last ja vormirõivas oli ka siis kallis ja kohustuslik. Tooetan igati koolivormi, edu ja jõudu, kes projekti käima lükkasid.

vanem
7 aastat tagasi
Reply to  Valdo

ainus hea asi selle vormi juures on see,et see ei ole kohustuslik!

Mari
7 aastat tagasi
Reply to  vanem

ei ole kohustuslik, järelikult seda ei kanta

Haapsalu linnaalgkool saab samuti vormi | Lääne Elu
7 aastat tagasi

[…] Haapsalu põhikool tellib samuti kolivormi OÜ Norrisonilt. Uudist loe siit. […]

Lapsevanemad
7 aastat tagasi

Kui jõudsid lapsele nutitelefoni osta, jõuavad ka koolivormi osta.

Jaanus
7 aastat tagasi
Reply to  Lapsevanemad

eksid lilleke 🙂 (loe:lollike) Koolivorm on jama, kõik pole võibolla võimelised seda ostma iga uus sügis oma lastele. Kui praegu sain lapsed kooli saata ja tuttavate kaudu enamvähem moekamad ja terved riided selga pandud, siis vormi osta oma kolmele lapsele ma iga sügis küll ei jaksa ja ma pole ainuke! Nutitelefon on turvalisuse mõttes kõige odavam variant, et pääseks koolis tasuta netis saatma mulle sõnumit, et kõik on korras, siis ei kulu kõneaega ja saame säästa ja kõigil pole iphone 6s taskus ju!!!

Valdo
7 aastat tagasi

Koolivorm on igati tore. Eelkõige õpetab see lapsevanemaid oma võsukestele rohkem tähelepanu pöörama, et laps hooliks oma riiete eest. Oleme ka. Mina muutunud liiga mugavaks ja kipume oma lapsi lihtsalt nn. ära ostma. Koolivorm õpetab meid kõiki. PS. Ilus vorm, kindlasti soetan oma lapsele.

Ning
7 aastat tagasi
Reply to  Valdo

Kuna vormiriided on küllalt kallid, siis varsti saab näpuga näidata, millised pered seda jaksavad ja millised mitte soetada. Vot sulle siis võrdsust!

.
7 aastat tagasi

Ka minu meelest võiks alustada esmalt õpetajatest ja õppemeetodist ja siis alles rääkida koolivormist,mis puuduvat ühtsustunnet looks.

Justament
7 aastat tagasi
Reply to  .

Ega lapsevanem polegi kunagi süüdi, tema on meil ju süüdimatu. Ikka õpetaja, kes siis. Ja nüüd nad mõtlesid koolivormi kah välja. Nagu õppemeetoditest üksi veel vähe oleks. No kuhu me niimoodi üldse jõuame!!??

alustuseks
7 aastat tagasi

võiksid antud kooli mõningad õpetajad minna mingile täiendkoolitusele kus neile õpetatakse kuidas kujundada lastes ühtsustunnet, mitte viljeleda 30 a taguseid kasvatusmeetoteid

jah
7 aastat tagasi
Reply to  alustuseks

äkki täpsustaks?
kasvatusmeetod?
kas kool kasvatab lapsi?
ma mötlesin,et ikka kodu….
kool annab hariduse

MT
7 aastat tagasi

See, et seelik “tilberdis” on ei tee tüdrukuid rohkem sigimatuks, kui see kuidas käiakse seljad paljad ja miniseelikud seljas..Koolivorm on tõesti tore asi, jääb ära üle trumpamine riietusega. Sellist kirjut seltskonda klassis vaadata on õpetajale juba tervist kahjustav.

jah
7 aastat tagasi
Reply to  MT

see seelik ei hoia küll tütarlast soojas…..okei selg pole paljas,aga altpoolt puhub ikka tuul sisse……niiet vahet ju pole- kas me hoiame talvel lahti ukse vöi akna,külmaks läheb elamine nii vöi teisiti…..räägivad jah,et vanasti,vanasti naise käisidki seelikuga….,aga siis olid paksud villased seelikud,pikad,alla vöis villased püksid veel toppida,aga nüüd,polüamiid sukanirud,mis ei kaitse küll külma eest….. nii vöib käia kevadel ja varasügisel….

kuulge vanamutid
7 aastat tagasi
Reply to  jah

Tänapäeval ei kanna noored õhukesi sukkpükse, vaid pakse retuuse. Vorm on ilus, loodetavast ka kvaliteetne.

jah
7 aastat tagasi

aga meie kliimas selline seelikutilberdis…… varakult tüdrukud sigimisvöimetuks külmetada?