Eesti õhuruumis harjutatakse NATO koostööd Rootsi ja Soome õhuvägedega

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Hispaanlaste saabumine Ämarisse 041 Hispaania lennuk Ämari lennuväebaasis. Foto: Urmas Lauri

19. ja 20. aprillil toimub Eesti-Läti-Leedu õhuruumis NATO õhuväeharjutus Ramstein Alloy 1. Kolme Balti riigi õhuruumid on lahutamatud osad NATO ühisest õhuruumist.

Harjutuse käigus arendatakse ühistegevust selle õhuruumi turvamisel.

“Uue nimega aga juba aastast 2008 toimuva õppuse eesmärk on Eesti, Läti ja Leedu õhuturbes osalevate lendurite koostöö harjutamine Balti riikide õhuvägede lennubaaside, ning seire- ja juhtimissüsteemidega," ütles Eesti õhuväe ülema kolonel Jaak Tarien. Kaasatud on ka lennupääste eest vastutav PPA Lennusalk helikopteriga AW139, õhuturvet teostavatele pilootidele on väga oluline teada, et nende turvalisus on tagatud ka õnnetuste korral.

"Rõõm on tõdeda,“ jätkas kolonel Tarien, „et ka NATO rahupartnerite Rootsi ja Soome õhuvägede osalemine selles õppuste seerias on muutunud traditsiooniliseks.“

Harjutustest võtavad peale Eesti, Rootsi ja Soome õhuvägede veel osa Leedu, Belgia, Hispaania, Poola ja Briti õhuväed.

Kahe päeva jooksul peetakse kõrgel õhuruumis maapealsetele vaatlejatele nähtamatid õhulahinguid hävitajate vahel, KV keskpolügoonil harjutatakse Eesti tulejuhtide kontrolli all lähiõhutoetust, Soome lahel mängitakse läbi sideprobleemidega lennuki otsimine ja lennubaasi eskortimine Soome ja Belgia hävitajate poolt.

Ämari lennubaasi lähedal toimub lennupäästeõppus.

Kuna harjutusel osalevad lahinglennukid harjutavad ka lähenemisi tsiviillennuväljadele, siis võib lähipäevil neid märgata tsiviillennuväljade ümbruses suhteliselt madalal lendamas. Teravapilguline vaatleja võib aga selge ilma korral näha meie õhuruumis tiirutamas eelhoiatuse ja õhuruumi juhtimise süsteemi lennukit (AWACS) E-3.

On võimalik, et harjutuses osalevad lennukid lendavad ka Läänemaa kohal. „Aga seal on nad väga kõrgel, madalllende Läänemaa kohal kavas ei ole,“ ütles õhuväe teavitusspetsialist Alar Laats Lääne Elule.


Pilte sellest, kuidas mullu asusid hispaanlased Balti õhuruumi turvama, saab vaadata siit

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments