Juhtkiri: Alahinnatud sporditäht

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Sel nädalal teatas Kaia Kanepi, et haiguse tõttu ei saa ta enam treenida ega mängida nii palju, kui oleks vaja maailma tennisetipus olemiseks. Kuigi ta karjääri veel ametlikult ei lõpeta ja selgi nädalal proovib pääseda WTA-turniiri põhitabelisse, on nüüd peaaegu kindel, et Kanepi kõige säravamad saavutused on juba seljataga.

„Ääretult kurb, et tõenäoliselt lõpetab Kaia oma karjääri ilma ühegi tõeliselt särava tulemuseta,” ütles kogu Kanepi karjääri jälginud spordiajakirjanik Jaan Martinson. Ühest küljest on raske Martinsonile vastu vaielda: kes nägi Kaia Kanepi võimsaid mänge 2012. aasta alguses, mil ta „loputas” maailma esikümne piirimaile mahtunud tennisiste nagu algajaid, teab, et edetabelikoht ei ole läänlasel kunagi olnud nii hea kui tema tegelikud võimed. Jah, kahele superstaarile – Serena Williamsile ja Maria Šarapovale – ei ole Kaia platsil täiskasvanuna kunagi vastu saanud, ülejäänuile aga küll.

Sagedased vigastused tekitasid võistluskalendrisse pause, mis ei lasknud piisavalt võistelda, et olla väärilisel edetabelikohal. Küllap on pausid süüdi ka kõikuvas enesekindluses. Kaia Kanepit teati kui mängijat, keda peavad kartma maailma tipud, aga kes võis kaotada endast palju nõrgemale.

Kas on see kõikuvaist tulemustest või Eesti publiku tennisekaugusest, aga võib vist öelda, et Kaia Kanepi ei ole olnud kunagi nii suur rahva lemmik, kui lubanuks tema koht maailma tennisetipus. Meenub reportaaž WTA koduleheküljelt, kui Kanepi jõudis Prantsusmaa lahtistel meistrivõistlustel veerandfinaali. Loos oli umbes selline lõik: Kaia on pärit imetillukesest 10 000 elanikuga Haapsalust, kus täna öösel vist küll keegi ei maga ja tänavatel tähistatakse oma tennisemängija supertulemust. Tegelikult oli linnas nii vaikne, nii vaikne.

Kaia Kanepi karjäär on õpikunäide, et sportlane ei saa suureks mitte ande, vaid töö kaudu. Me ei peaks kokku lugema mitte seda, mis jäi saavutamata, vaid hindama Kanepi võitlejavaimu, mis on tal aidanud üle 15 aasta püsida profitennisekarussellil ja tuua meile lugematul hulgal näritud sõrmeküüsi ja hävinenud närvirakke teleri ees tennist vaadates.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tont
7 aastat tagasi

Kaia on olnud väga tubli ja kindlasti võidab ta veel edaspidigi.Aga ka oma elu tahab elamist.