Haigus sunnib Kaia Kanepit tipptennisega lõpetama

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Kaia KanepiKaia Kanepi lahkub tippspordist. Foto: www.kaiakanepi.com

Profitennisist Kaia Kanepi teatas teisipäeval, et tervis ei luba tal enam maailma tipus püsimiseks vajalikul määral treenida ega võistelda.

Kanepi jõudis karjääri jooksul viis korda suure slämmi turniiri veerandfinaali ja maailma edetabelis 15. kohale. „Mängin sel nädalal üle pika aja WTA turniiril Stuttgardis, kus alustan kvalifikatsiooniturniirilt. Mängupaus on olnud pikk ja mul on hea meel ennast taas võistlustingimustes proovile panna,” kirjutas Kaia Kanepi oma koduleheküljel. „Aga. Viimase poolteise aasta jooksul olen viirushaiguste tõttu teinud lühemaid ja pikemaid pause. Olen andnud lugematul arvul analüüse ja pidanud aru arstidega. Nüüd on selge, et tipptasemel konkureerimiseks vajalikul määral ma trenni teha ja võistelda enam ei saagi.”

Kaia Kanepi sõnul vaevab teda Epstein-Barri viirus, mis pingelistes situatsioonides ägeneb ja on tal põhjustanud ka mononukleoosi. „Seega pean juba kandadest tingitud minimaalset trenni ja võistlemise koormust veelgi vähendama. Unistada võib, aga annan aru, et tippu tagasi arvatavasti sedasi toimetades enam ei jõua,” kirjutas ta. „Kuna ma ei kujuta täpselt ette, mil määral mängida saan, siis mingit konkreetset võistluskalendrit ja eesmärke mul edaspidi polegi. Võtan ühe turniiri korraga ja proovin mängust rõõmu tunda. Eks siis jooksvalt ole näha, kuidas mu tervis ja emotsionaalne seisund vastu peavad ning mis tasemel suudan mängida ja kas see mind rahuldab. Päris lõpetada ma aga veel ei taha. Esialgu plaanin lihtsalt nautida seda mängu, eks siis ole näha, kas mängin enda lõbuks elu lõpuni või mitte.”

Kolmapäeval sõitis Kaia Kanepi Saksamaale, kus alustab laupäeval mängimist Stuttgardi WTA Premier taseme turniiri kvalifiktsiooniturniiril. Tema viimane võistlusmäng oli 2. jaanuaril Brisbane'is, kus ta jättis teise ringi kohtumise Kateryna Bondarenko vastu vigastuse tõttu pooleli seisul 5:7, 2:2.

„Kaia läks võistlusele enesekindlalt, aga ette ei tea, kuidas mängimine välja tuleb,” ütles Kaia isa Jaak Kanepi. „Kui Stuttgardis midagi ootamatut ei juhtu, sõidab Kaia sealt edasi turniirile Marokosse.”

Karjäär jäi alla võimete

Praegu 30aastasel Kaia Kanepil oli edukas tennisekarjäär noorteklassis, kus ta võitis ka Prantsusmaa lahtised meistrivõistlused. Üleminek täiskasvanute klassi oli valuline, sest noort mängijat kimbutasid vigastused. 2009 jõudis Kanepi esimest korda maailma 20 parima mängija hulka. 2010 võitis ta Palermos karjääri esimese WTA turniiri. 2011 sai ta jagu hetkel maailma edetabelit juhtinud Caroline Wozniackist. Karjääri jooksul jõudis ta viis korda suure slämmi turniiri veerandfinaali, võitis neli WTA turniiri ja teenis üle nelja miljoni dollari auhinnaraha.

„Kahtlemata on Kaia Kanepi karjäär jäänud alla tema võimete,” hindas spordiajakirjanik Jaan Martinson. „Kaia näitas kohati, et tema lagi ei võinud olla mitte lihtsalt suure slämmi turniiri poolfinaal, vaid ka võitmine. Piisab, kui vaatame, kes Kaia tippvormi aastail suure slämmi turniire võitsid. Osa neist oli tasemelt sel ajal temaga võrdsed või isegi nõrgemad,” ütles Martinson.

Martinsoni hinnangul oli palju põhjusi, miks jäi Kanepil tõeline läbimurre saavutamata. „Kord ei olnud tal konkurentidega võrreldes õnne – tema tabelipoolel olid rasked mängud, aga hilisemale võitjale teisest tabelipoolest sillutas keegi teine tee, eemaldades raskemad vastased. Või juhtus tähtis mäng Kanepil halvale päevale – ta oli üsna ebastabiilne. Kokkuvõttes ei ole ta suutnud ühelgi suurturniiril oma võimetele vastavat paketti kokku panna.”

Kõige muljetavaldavamat tennist mängis Kaia Kanepi Martinsoni hinnangul 2012. aasta alguses, mil võitis Brisbane'i WTA tenniseturniiri. „Sähvatusi oli ka varem ja hiljem,” lisas ta. Martinsoni sõnul võisid Kanepi treeningusüsteemis olla valearvestused. „Ma ei ole kindel, et Kaia Kanepi treening oli algusest peale õigesti üles ehitatud. Ta muutus varakult liiga jõuliseks, liiga palju jõusaali. Ja treeneritöö on olnud hakitud,” selgitas ta.

Mis on Epstein-Barri viirus ja mononukleoos

Mononukleoos on Epstein-Barri viiruse põhjustatud nakkushaigus, millele on iseloomulik halb enesetunne, palavik, kurguvalu ja kaela-, kukla- ning kaenlaaluste lümfisõlmede suurenemine. Mononukleoos levib inimeselt inimesele peamiselt sülje kaudu. Nakatuda võib näiteks suudlemisel – sellest ka haiguse ingliskeelne nimetus kissing disease, samuti teiste inimestega samast pudelist või tassist joomisel. Õhu kaudu piisknakkusena viirus tavaliselt ei levi.

Pärast nakatumist jääb Epstein-Barri viirus vaikselt kogu eluks organismi, elades neelus ja spetsiifilistes immuunsüsteemi rakkudes. Mononukleoos esineb kõige sagedamini vanuses 15–35 aastat.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Nagu alati
8 aastat tagasi

Peale tippsorti invaliidiks