Liiklust Haapsalu vanalinnas siiski ei suleta

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Karja tänaval kehtib taas talvine liikluskord. Arvo Tarmula

Teisipäeval otsustasid Haapsalu linnajuhid vanalinna ettevõtjatega kohtumisel, et kuigi mõned kohvikupidajad soovivad vanalinna liikluseks sulgeda, seda otsust siiski ei tehta.

Haapsalu linnapea Urmas Sukles ütles kohtumisele tulnud ettevõtjaile, et linnavalitsusse tuli ettepanek liiklus vanalinnas nädalalõppudeks sulgeda. Näiteks Saue kohvikust kuni Suur-Mere tänavani. Kuigi kohvikupidajad sooviksid Karja tänava täielikku sulgemist, tegi linnapea ettepaneku arutada liikluse sulgemist reedeti ja laupäeviti alates kella kuuest õhtul kuni kella kuueni hommikul.

„Kuna „Bermuda kolmnurk” (Aptek, Hermannus ja Aed) on nädalavahetusel rahvast täis, kas poleks mõeldav reede õhtust laupäeva ööni mingi ots linnast kinni panna. See on suhteliselt lihtsalt koostatav. Kas on mõtet?” uuris linnapea. „Aeg on näidanud, et õhtuti läheb jamaks Apteki, Hermannuse ja Aia juures.”

„Liiklusõnnetusi pole seal olnud, aga palju on konflikte olnud jalakäijate ja autojuhtide vahel,” selgitas Haapsalu politseijaoskonna patrullitalituse ülem Tarmo Tomson.

„Ka Müüriääre saaks [liikluse sulgemise korral] laupäeval toolidega välja tulla,” üritas linnapea sulgemise plusse ettevõtjaile ahvatlevamaks muuta.

Müüriääre kohviku omanik Marget Vatku ütles nädal tagasi Lääne Elule, et tema kohvikul ei ole vahet, kas liiklus on lahti või kinni. „Müüriääre on alati rahvast täis,” teatas Vatku.

„Keda see segab?” kostis Vanalinna Bowlingu juhatuse liige Arvi Nebokat. „Meid kohe kindlasti segab, sest klient ei tea, kust Haapsalu rägastikust ta siis meid leiab.”

Linnapea pani sulgemisotsuse hääletusele. Viis-kuus tõstetud kätt andsid märku sellest, et umbes sama palju on neid, kellele sulgemine ei meeldi.

Haapsalu abilinnapea Liina Põld ütles, et kuulutusteportaal Läänlane on korraldanud veebiküsitluse. Põld selgitas, et küsitlusele vastanud 828 inimesest arvas 56 protsenti, et vanalinn võiks olla ainult jalakäijaile, 23 protsenti oli osaliselt avatud vanalinna poolt.

„Meie pole seda küsitlust tellinud, meil ei ole eelkujundatud seisukohta,” lausus Põld.

Vanalinna Bowlingu omanikku Arvi Nebokatti linnajuhid veenda ei suutnud.

„Meie kaotame liikluse sulgemisega kohe kindlasti. Kui keegi kaotab, siis keegi peab ju selle vahe kinni maksma,” lausus Nebokat.

Linnapea polnud nõus kulutusi katma, leides, et seda kohustust tal ei ole.

„Kui Dietrich või kes tahes Karja tänaval oma tegevust alustas, siis selle teadmisega, et Karja tänaval sõidetakse. Meie alustasime teadmisel, et Karja tänav on autodele avatud. Kui linnavalitsus seda muudab, siis ma ei tea, mida teha,” selgitas Nebokat.

Uues hääletusvoorus soovis linnapea teada, kes ettevõtjaist on vanalinna liikluse sulgemise vastu. Tõusis viis-kuus kätt.

„Me ei julge seda otsust teha, pooled on vastu,” tõmbas Sukles joone alla.

Kärme Küüliku juhataja Jaanus Kalmu sõnul oleks tänava ajutine sulgemine edasiminek. Tema hinnangul on selletaoline liikluskorralduse muudatus samm lähemale euroopalikule tavale. Kalmu arvates suurendaks liikluse sulgemine käivet ja muudaks vanalinna ohutumaks.

Idee liiklust Haapsalu vanalinnas piirata on õhus olnud ka eelmistel aastatel, kuid siis on see idee katki jäänud. Tollal ei suletud tänavat, sest ettevõtjate, politsei ja päästeameti toetus ei olnud piisav.

Kohvikupidajad võivad terrassid Karja tänava äärde paigaldada 1. maist. Terrassi saab samal ajal paigaldada ka Talumehe kõrts. Varasemail aastail sai see söögikoht tänavale tulla alles siis, kui kooliaeg oli läbi ning õpilasi vedav buss enam ei sõitnud.

„Eile saime teada, et Lääne maavalitsus on bussiliini kohendanud ning pole Talumehe kõrtsi terrassi paigaldamise vastu,” lausus Sukles.

Karja tänav (arvo tarmula) (2)Haapsalu kohvikud tulevad tänavale 1. maist. Karja tänava liiklust kinni ei panda. Foto: Arvo Tarmula

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
arvan
8 aastat tagasi

et see läheb maksma ÜKS TÕSINE MEHESÕNA: Ja ongi tehtud.

juss
8 aastat tagasi

Kui palju läheks maksma Karja tänava sulgemise otsus? 5000€, 50 000€?? Kes teab ja kellele peaks maksma?

jumala tõsi
8 aastat tagasi

pange kinni ja kõik saavad ise veenduda kas oli tore ja hea otsus. Tasuks proovida -küllap saaks esimese kuuga juba selgeks kas on rohkem rahulolevaid või rahulolematuid . Kevadsoojus ja suvi alles algamas –TEEME ÄRA selle muudatuse.

Härra Õ
8 aastat tagasi

Pange kinni see tänav noh!!!

ka elanik
8 aastat tagasi

Üks äri ütleb “ei” kõigile uuendustele (56% inimeste arvamus on selle kõrval muidugi tühine) põhjendades, et kogu aeg on nii olnud. Kuidas peaks head ettevõtmist mõjutama see, et autoga kliendid peavad Haapsalu suuruses linnas ühe väikese tänava võrra pikema sõidu tegema? NB jutt käib (kahjuks) ainult kahest päevast nädalas! Parkida ei saa autod sellele tänavalõigule, millest jutt käib, juba mitmendat suve. Siin ei arutata kohvikute mõnusamat äraelamist (kuigi tundub, et just see ajab bowlingu juhti endast välja), vaid et kõik inimesed, ka kohalikud, võiksid turvaliselt ja rahulikult nautida vanalinna melu ja olu.

küsimus
8 aastat tagasi

on et kas me siis ei olegi euroopas. Teadsin siiani et oleme.Mitte ei saa aru kelle elu siis hirmus keeruliseks muutuks kui otse autoga kohvikuuksest sisse sõita ei saa. Igati mõnus ja kena oleks väliterrassil einestada ilma heitgaaside tossuta. Kas tõesti on nii hirmus raske proovi teha kuidas inimestele meeldiks vaikne ja autovaba tänavakaubandus. Lapsed saaksid oma elu pärast kartmata seal samas tänaval keksida ja sõbruneda kui vanemate kõrval istudes tüdimus tuleks.Mõtleks ikka veel kuidas õigem. oleks

Arvos
8 aastat tagasi

Õige otsus! Kes ajab oma euroopalikku jama, mingu sinna euroopasse ja tehku seal oma kohvik. Kellegi kasumi pärast ei ole mõtet küll hakata inimeste elu keeruliseks tegema.

Vanalinna elanik
8 aastat tagasi

mina ja mu volvo täname linnapead mõistliku otsuse eest.

Enne mõõda, siis lõika
8 aastat tagasi

Tänava sulgemisega naabertänavatel tõenäoliselt liikluskoormus väga ei suureneks, aga kindlasti suureneks parkimine( harjumus autoga võimalikult lähedale saada) ja ümbruskonna kitsad tänavad oleks umbes.
Kohvikutes käib melu poole ööni ja kõrvaltänavatelt autode lahkumisel oleks rohkem häiritud sealsete elanike öörahu.
Kui praegu on melu kitsal alal ja on lihtsalt kontrollitav, siis tänava sulgemisel laieneks melu kaugemale ja nõrgeneks kontroll.

Võiks teha liikluskoormuse, liikluse ümbersuunamise, parkimise ja turvalisuse ning sellega kaasnevate mõjude analüüs, mille järgi juba otsustataks.

elanik
8 aastat tagasi

Haapsalu on nii väike linn, et kindlasti poleks probleemi kuskilt ümbersõitmisega ja olen enam kui kindel, et ka bowlingu leiab see üles, kes sinna tõsiselt minna tahab. Näha on ju, et rahvas on pigem tänava sulgemise poolt ja oleks siis nii, et tänav on koguaeg kinni – ei! Juttu on ju vaid nädalalõppudest. Kas tõesti on siis nt bowlingus just neil kahel päeval nädalas nii suur inimtulv, et kindlasti kannataks see selle all? Vabandusi leiab alati ja niimoodi ei jõuagi mitte kuhugi.