Lõuna-Läänemaa koolid pidasid jalgpallipäeva

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

MG_8092

Mängu alustavad Lihula ja Virtsu koolipoisid. Foto: erakogu

Kahel järjestikusel reedel toimusid Lihulas saalijalgpallivõistlused Lõuna-Läänemaa koolidele. Toimus Lõuna-Läänemaa koolide jalgpallipäev. Reedeste võistlustega tõmmati ühtlasi joon alla viis kuud kestnud pikale saalihooajale.

Lõuna-Läänemaa noorte erinevad jalgpallivõistkonnad mängisid saalihooajal 23-l erineval noorteturniiril. See on väga korralik number. Kuna muru on õues jalgpalli mängimiseks varsti mängukorras, siis võeti viimast ka viimasest selle hooaja saalivõistlusest.

Lihula gümnaasiumi, Kõmsi lasteaed-algkooli, Virtsu kooli ja Vatla algkooli 1.-4.klasside spordipoisid lustisid ümmarguse spordivahendiga naerulsui. Just rõõm ja lust olid need, mida lapsed kõige rohkem nautisid. Lisaks jalgpallile said lapsed mõõtu võtta ka teatevõistlustest ja täpsuslöökide võistlustest.

Olid mitmekesiste ülesannetega jalgpallipäevad, millele olid kaasa elama tulnud ka päris palju lapsevanemaid. Kõikide koolide noorsportlasi premeeris Lõuna-Läänemaa jalgpalliklubi magusate auhindadega.

Osalenud koolide juures toimuvad ka jalgpallitreeningud, lisaks osalevad väikesed jalgpallurid palju erinevatel võistlustel.

14 õpilasega Vatla mängib edukalt treener Priit Teini juhendamisel Läänemaa noorte karikasarjas. 22 õpilasega Kõmsil toimuvad treeningud Jaanus Getreu juhendamisel. 70 õpilasega Virtsu koolis juhendab jalgpalliringi treener Teet Arukask ning paljud poisid osalevad ka Lõuna-Läänemaa JK treeningutel.

Paarisaja õpilasega Lihula gümnaasiumis aga tegutseb neli treeningrühma, 65 jalgpalluriga. Lisaks eelpool nimetatud neljale koolile võtavad Lihulas toimuvatest treeningutest osa õpilased ka Metsküla koolist ja Lõpe koolist Pärnumaalt.

Pikk ajalugu

Lõuna-Läänemaa koolide jalgpallipäevad toimuvad juba üle kahekümne aasta. 1995. aastal Virtsus alguse saanud jalgpallipäevad toimusid esimesed 10 aastat igal kevadel, sügisel ja talvel. Lapsi oli noil aastatel palju ja toimusid ka võistlused, kus jalgpallipäevadel võeti mõõtu lausa kolmes erinevas grupis. Nooremad poisid, vanemad poisid ja tütarlapsed.

Jalgpallipäevade algatajana ja kõikide jalgpallipäevade korraldajana on suur rõõm nentida, et tegelikult oligi just see, väikeses Virtsus alguse saanud jalgpalliüritus Lõuna-Läänemaa noorte jalgpalli vundamendiks. Jalgpallipäevadest on ju pikkade aastate jooksul osa võtnud tuhandeid lapsi. Läbi selle päeva leidsid erinevate koolide noored tee treeningule.

Hakkasime mängima Eesti noorte meistrivõistlustel. Võistkondadesse kuulusid siis koolide parimad pojad. Nii on see ka praegu, mis sest, et Lõuna-Läänemaa noorte jalgpallikeskuseks on Virtsu asemel ajaga saanud Lihula, lapsi on piirkonna koolides palju vähem, kaks tublit spordi kooli Kasari ja Tuudi on sootuks suletud ning kunagisest jalgpalli ja üldse sporditegemise väga popist kohast-Virtsu spordihallist on saanud hoone, mille katusel kasvavad puud.

Läbi aastakümnete on Lõuna-Läänemaa noorte jalgpallipäevad toimunud Virtsus, Lihulas, Vatlas, Massus, Tuudil, Kirblas ja Kõmsil. Mängitud on isegi teeneka spordiõpetaja Hillar Laose koduheinamaal, Järise külas.

Läbi algsel kujul toimunud jalgpallipäevade, on meie kandi laste jaoks välja kasvanud ka viimastel aastatel toimuvad lastekaitsepäeva turniir, „Tere kool” turniir ja noorte rannajalgpalli turniir. Lisaks muidugi teised noorteturniirid.

Alati on meie noortele külla sõitnud ka tuntud jalgpallureid. Meie väikestes külakohtades on lastega mängimas käinud Kethy Õunpuu, Martin Reim, Marko Kristal, Indrek Zelinski, Alo Bärengrub, Priit Mäeorg, Mihkel Aksalu, Ingemar Teever, Aleksander Sahharov, Rauno Sappinen jpt. See kõik on meie lastele olnud väga oluline.

Lõuna-Läänemaa koolide jalgpallipäevad on väga pika ajaloo ja traditsiooniga noortevõistlus. Õige pea, juba maikuu viimasel nädalavahetusel toimub Vatla Mõisapargis suurejooneline lastekaitsepäeva jalgpalliturniir. Sellest võistlusest võtavad osa ka noortevõistkonnad mujalt Läänemaalt.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments