Linnapea hakkab vanalinna kohvikupidajatega Karja tänava sulgemist arutama

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Valge Daami laat (15)

Haapsalu vanalinn võib suve nädalavahetuste õhtul kella 18st hommiku kuueni olla avatud vaid jalakäijatele. Foto: Urmas Lauri

Haapsalu linnapea Urmas Sukles kutsub tuleva nädala teisipäeval vanalinna ettevõtjad kohtumisele, et arutada kohvikupidajate ammust soovi sulgeda vanalinn liikluseks.

Liikluse sulgemine peaks soodustama nende äri ja laiendama võimalusi väliterrasside rajamisel Karja tänavale.

Kuigi kohvikupidajad sooviksid Karja tänava täielikku sulgemist, tuleb arutlusele liikluse sulgemine reedeti ja laupäeviti alates kella 18st kuni hommikul kella 6ni.

Kärme Küüliku juhataja Jaanus Kalmu sõnul on tänava ajutine sulgemine edasiminek. Tema hinnangul on taoline liikluskorralduse muudatus samm lähemale euroopalikule tavale.

„Paljudes Euroopa linnades on vanalinn osaliselt või täielikult autodele suletud,” sõnas Kalm. Näidet ei pidanud ta kaugelt otsima. Nimelt on  Tallinna vanalinn suviti liikluseks avatud hommikul kuuest kümneni, et transport saaks kauba laiali vedada.  Muul ajal on vanalinn liikluseks suletud.

Kalmu arvates tõstaks liikluse sulgemine käivet ja muudaks vanalinna ohutumaks. Ehkki vanalinnas on munakivid ja kiirusepiirang 30 km/h, leidub Kalmu sõnul ikka autojuhte, kes Karja tänaval kihutavad. „Tolm ja müra häirib väliterrassil õhtustavaid kliente,” nentis Kalm.

Kalm loodab jätkuvalt, et ühel päeval suletakse vanalinn liikluseks täielikult. „Siis saaks veelgi rohkem kohvikuid väliterrassidena tänavale tuua,” ütles ta.

Müüriääre kohviku omanik Marget Vatku sõnul ei ole tema kohvikul vahet, kas liiklus on lahti või kinni. „Müüriääre on alati rahvast täis,” teatas Vatku. Küll aga loodab Vatku saada tänavalt ruumi väliterrassi ehituseks.

Kui Vatku väliterrassi luba ei saa, siis tema sellepärast kellegagi sõdima ei hakka. „Teen nii kuidas saksad soovivad,” ütles Vatku.

Nii Kalm kui ka Vatku kavatsevad linnavalitsusega kohtumisele minna ja oma arvamuse seal avaldada.

Idee liiklust Haapsalu vanalinnas piirata on õhus olnud ka eelmistel aastatel, kuid siis on see idee katki jäänud. „Tollal ei suletud tänavat, sest ettevõtjad, politsei ja päästeameti toetus ei olnud piisav,” selgitas Sukles. Ta lisas, et ühel varasemal vanalinna ettevõtjate koosolekul pandi see teema hääletusele, kuid siis oli vastu hääletanuid rohkem.

Sukles ütles Lääne Elule, et praegu on kõik veel idee tasandil ja mingit otsust ei ole. Kui tänav peaks suletama, siis mitte täielikult. „Kiirabi, pääste, kaubavedu ja kohalikud elanikud peavad läbi pääsema,” ütles Sukles.

Sukles lisas, et Karja tänav on kindlasti suletud Itaalia veinipäevade ajal.

Kohtumisel linnavalitsuse ja vanalinna ettevõtjatega tulevad veel arutlusele suve suursündmused, heakord ja muud jooksvad küsimused.

Kohtumine toimub teisipäeval kell 17 Haapsalu kultuurimaja kohvikus.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kübe
8 aastat tagasi

Linnapea võtku midagi lossipargi kelladega ette! Hommiku otsa on plärisenud nagu vene pulmad oleks. Pea niigi haige!!!!!!!!!!

äratus
8 aastat tagasi
Reply to  Kübe

Kübe, kerkukellä itkevad ja kaibavad su pärast, andes märku, et aeg on ärgata.
Mulle väga meeldib see kellamäng – see on imeline. Aga sul, Kübe, on “kassiahastus” nagu öeldakse.
Mõõdukas kurbus õigel ajal on “kassiahastuse” parim vaktsiin.

varesvaakkatuselt
8 aastat tagasi

Ei tea,kuis kaugelt tulnud külalised näit.4. juuni õhtul linnusehoovi kontserdile pääsevad,kuhu autod pargivad ja kas lossiplatsil selleks ruumi ikka jagub?

Väga õige
8 aastat tagasi

…ettepanek,18.14. Aga Lossipargi poole peaks mööda Karja tänavat bussid ja taksod ikka pääsema,sest turistid ongi ju peamised Karja tänava kunded.Ning sealt ära ka. Aga mööda Ehte tänavat vanalinnast ära on tõesti parim võimalik variant…

Ivar
8 aastat tagasi

Karja tn muidugi jalakäijate tänavaks, aga päästeauto jagu maad peaks terasside vahele ikkagi jääma, muidu ei saa isegi kustutada kui midagi põlema läheb.
Tehke Posti tn ka suveks ühesuunaliseks Veetorn->Pritsimaja, ja tagasi linnast saaks läbi Kalda või Metsa tänava. Oleks parkimine lahendatud, ühe sõidusuuna Posti tn-l saaks diagonaalis parkimiseks teha – mahuks palju.

Linna+vanake
8 aastat tagasi
Reply to  Ivar

ma keeraks Ehte tänava liikluse vastupidiseks praegusega ja voilaa, milline huvitav pilt kohe avaneb. tasub mõelda. saavad autod liikuda ja Karja tänav jalakäijatele vabaks.

Normaalne,kui
8 aastat tagasi

…jääks üks,Lossiplatsi poole minev suund alles.Siis pääseks päästeteenistus,turismibussid ja taksod ka läbi.Ning sel aastal tuleks kindlasti teisaldada nende napakate autod,kes süüdimatult kitsaid kõrvaltänavaid kinni pargivad.Ja sellest ei tohiks autoomanikku teavitada. Las otsib Ungru metsast…

kohalik
8 aastat tagasi

Ma ei saa aru miks need Vatkud nii kangesti välisterassi tahavad, Müüriäärel on väga ilus siseterass (sisehoov), tuleks panna vastav teade välja majja siseneva ukse juurde. Seal sisehoovis on palju meeldivam istuda (süüa-juua) kui välisterassil autode heitgaase sissehingates.

Arvos
8 aastat tagasi

Mõistlikum on juba need kohvikud sulgeda kui kellegi papi kokkuajamine hakkab teiste inimeste elu häirima.

imelik
8 aastat tagasi
Reply to  Arvos

oled veits või? kadeduseuss räägib ikka sellel , kes säärase mõtteavaldusega lagedale tuleb. mul küll ju lust vaadata, et midagi uut kohvikut v.m.i.(võimisiganes), mis mul sest, käin ma seal või mitte, või palju keegi “pappi” kokku roobitseb, tore kui siin konnatiigis ka midagitgi areneb!

Orps
8 aastat tagasi

Nädalavahetusel ei liigu kaubaautod ja seega ei pea ükski ettevõte muretsema, et kaup kohale ei jõua.

pets
8 aastat tagasi

Kõik kes siin räägivad et müra ja tolm häirib siis minge istuge kuskil mujal kuursaalis näiteks . See et mõni inimene igapäev ringiga koju peab sõitma hakkama on vähe hullem kui teie kes vingute et räigelt häirib liiklus . Ise istute seal nagunii suve jooksul 3korda . Kannatate ära . Kui ei siis on ka teisi kohti kus istuda .

nahC
8 aastat tagasi

neid kommentaare lugedes tuleb ikka hästi välja, kui naljakad on mõned haapsalu elanikud :S

oi oi
8 aastat tagasi
Reply to  nahC

kas tõsi see?? hee- hee. mu meelest on just enamus haapsallasi, üsna – mittenaljakad. või kogunisti – naljavaesed. mis teha, karmid meretuuled!