Kadri Tammepuu: eriarstiabi reform peab arvestama maaelanikega

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

arstid (2)

Läänemaa haigla patsiendid ja õde. MERILIN KAUSTEL-LEHEMETS

14 protsenti elanikke elab eriarstidest liiga kaugel, ütleb Eesti patsientide liidu juhatuse liige Kadri Tammepuu Eesti Päevalehes.
Eriarstiabi reformi tõttu koondub abi suuremaisse haiglatesse. Abivajajaile tähendab see kümneid või isegi sadu kilomeetreid lisanduvaid vahemaid.
TNS Emori uuringu „Eesti elanike hinnangud tervisele ja arstiabile 2015” järgi on endiselt suurim probleem eriarstiabi kättesaadavus. 14 protsenti vastanuist polnud rahul, et arst asus kaugel, 8 protsenti kurtis transpordi kulukuse üle ja 5 protsendile valmistas probleeme halb või puuduv transpordiühendus.

Linnainimestele jäävad need mured kaugeks. Aga kuna veerand küsitlusele vastanuist elas maal, siis on eelnimetatud kitsaskohtade sagedus neil kuni neljakordseks kasvanud.
Uuring näitas, et tervis halvenes enne arstile jõudmist igal neljandal vastanul, kes ei saanud eriarsti juurde aega kinni panna. Tegemist võib olla põhiõiguste rikkumisega. On ju õigus tervise kaitsele üks olulisemaid õigusi, mida on riik kohustatud elanikele tagama.
Enne arstiabi reformi käivitamist tuleb kindlasti lahendada maal elavate ja arsti juures käimiseks abi vajavate inimeste transpordivajadus ning sisse seada kohaste sõidukulude katmise süsteem.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
PinkPlonk
8 aastat tagasi

Ossinovskil on sügavalt suva, mis toimub, tahab ainult pildil olla. Imestan ainult seda, et PERH -ist oleks tõesti võinud niipaljugi kasu Läänemaa inimesele, et
võtnud siinsed inimesed kohe vastu, kes saatekirjaga sinna suunatud aga – ei midagi. Kui sealse arsti konsultatsioonist selgub, et vajad operatsiooni, ootad veel järjekorras 3-4 kuud, isegi rohkem. On see normaalne. Riik ei usu, et paljud inimesed maalt ei saa endale lubada arsti juurde sõitu, sest neil ei jagu pileti ostmiseks raha.

jah
8 aastat tagasi
Reply to  PinkPlonk

mis pilet? kui sul on tösine haigus,siis bussiga sa ei lähe kuskile!

lollidemaal
8 aastat tagasi

Mida arutada, see on maaelu hävitamise programm. Käib mõtetu pläägutamine nagu keegi ei teaks mis toimub. Ossinovski kraaksub nagu vares üht ja sama, aru saamata milles on küsimus.

Uskmatu+Toomas.
8 aastat tagasi

Mis vahet seal on kui kaugel elad,järjekord ikka kolm kuud.Eriarstiabi on neile kes ise suudavad kohale komberdada kui ei jäksa siis pole Sind enam riigile vaja.

jah
8 aastat tagasi

just sadu kilomeetreid! ja see on juba praegu nii!!!!