Endel Susi: 10 km maanteejooks korraldaja seisukohalt

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Endel susi ja margus luik foto lauri luik10 km maanteejooksu võistlusel laupäeval oli väike juubel. IAAFi mõõdistatud rajal peeti võistlus esimest korda 2006. Varasemail võistlustel oli raja pikkus olnud umbes 9 km. Jooksuvõistlus oli toimunud juba 70ndate lõpust.
Tahtsime korraldada seekordse võistluse juubeli vääriliselt. Midagi õnnestus ka korda saata, kuigi läbi raskuste.

Kogu aeg tuleb mõelda, kust leida raha. Lõpuks õnnestus kõigile lõpetajaile anda juubelimedal ja pudel vitaminiseeritud mineraalvett. Vee saime tasuta Saku õlletehaselt. Esimest korda oli automaatne ajavõtt, mille teostas firma Champion Chip Eesti OÜ. Purjetaja ja jooksusõber Andre Abner kirjastusest Forbes kinkis auhindadeks soomlaste „Jooksja käsiraamatu”, mis läksid võitjaile Sergei Tšerepannikovile ja Mari Boikovile ning hoolsale noorsportlasele Kristiina Kösterile.

Huvitava pildigalerii püstitas Lääne Elu veebi Arvo Tarmula. Mõned vaatlejad on leidnud, et liiga palju kajastust on saanud Lauri Luik. Minu arvates on Lauri Luik sümpaatne noormees, kes on oma kõrgele positsioonile (riigikogu liige, koolispordi liidu ja hasartmängumaksu nõukogu juht) vaatamata jäänud iseloomult endiselt sõbralikuks. Talle on küll ette heidetud, et kinkis ämma kuldmündi erakonnale, aga minu meelest ei ole see kaasa toonud mingeid muudatusi ei iseloomus ega positsioonis. Kõik on ta saavutanud kõva tööga. Hasartmängumaksu nõukogu juhtimine pole meelakkumine. Jagada tuleb raha kaheksa valdkonna vahel ja alati on tahtjaid rohkem kui võimalusi. Näiteks viimase jaotamise ajal ainult spordivaldkonnas oli 89 taotlust, millest oli võimalik rahuldada 27.

Tulemustest nii palju, et meeste kõik kolm esimest ületasid rajarekordi. Nii naiste kui ka noorte neli esimest parandasid oluliselt oma Haapsalu jooksu tipptulemusi. Paremail jooksjail pidid kõigil seisma lähiajal ees maratonijooksud kas Hamburgis või Rotterdamis. Haapsalu naiste jooksu võitja Mari Boikov üritab täita Rio de Janeiro olümpiamängude normi, mis on 2.45.00. Praegu on kaks eestlannat normi juba täitnud. Lähiajal võib sinna lisanduda veel mõni, kuid Riosse pääseb ainult kolm. Huvitav seis. On, mida jälgida.

Mis muidugi muret teeb, on noorte passiivsus nii pikki maid läbida ehk põhimõtte eiramine, et liikumine on tervis. Sellele tõdemusele jõutakse veidi hiljem ehk kolmekümnendais, mis võib siis juba veidi hilja olla. Seekord reklaamiti seda 10 km jooksu päris palju kõigis Läänemaa koolides. Minu teada tegid mitmed õpetajad koolis kõva selgitustööd. Kahjuks ei andnud see erilist tulemust.

Lastevanemate paar Heinad on aktiivsed rahvasportlased. Nende 11aastane tütar Emma otsustas end ka proovile panna ja läbis maa 4 minutit üle tunni. Igatahes jäi ta pärast jooksu endaga väga rahule, et suutis eesmärgi täita.
Jooksul osales 19 läänlast. Jooksuportaali peatoimetaja Ahto Jakson oli üllatatud, et nii väikese stardiraha eest suudetakse korraldada üks Eesti meeldejäävamaid jookse. Hea korralduse puhul leidub alati neidki, kes pole millegagi rahul. Näiteks miks puhus tagasi tulles tugev vastutuul. Kahjuks oli see nii ja enamik jooksjaid kaotas teisel viiel kilomeetril vähemalt minuti.

Endel Susi, spordientusiast

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments