Ringkonnakohus tühistas ajakirjanikule määratud trahvi

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

tallinna-ringkonnakohus-69365741

Tallinna ringkonnakohus. ARHIIV

Tallinna ringkonnakohus tühistas täna avalikustatud otsusega Õhtulehe ajakirjanikule Juhan Haraveele määratud 600 eurose trahvi, teatas kohtute pressiesindaja Annika Vilu.

Harju maakohtu kohtunik Merle Parts trahvis Haraveed selle eest, et too oli kirjutanud uudise avalikul kohtuistungil räägitust. Kuigi istung oli avalik, andis Parts istungi lõppedes ajakirjanikele korralduse, et istungil kuuldut ei tohi avaldada. Parts viitas sellele, et see võib mõjutada tunnistajaid.

Haravee kirjutas kohtuistungil räägitust artikli. Parts määras talle selle eest istungil osalenud prokuröri ja kaistealuse  advokaadi nõusolekul trahvi. Haravee vaidlustas selle.

Tallinna ringkonnakohus tühistas 5. aprilli 2016 tehtud määrusega  Harju maakohtu 2. märtsi 2016 määruse, millega kohus kohaldas Juhan Haravee suhtes KrMS § 267 lg 5 alusel rahatrahvi 150 trahviühiku ulatuses. Kuna määruskaebus rahuldati, mõistis kohus riigilt Juhan Haravee kasuks välja 600 eurot kaitsjatasu katteks.

Vilu teatas, et ringkonnakohtu hinnangul on maakohtu poolt kohaldatud sätet võimalik kasutada olukorras, kus on tegemist kohtuistungi korda rikkuva isikuga. Kohtuniku korralduse näol on tegemist korraldusega, mille kohtunik annab selleks, et rikkumine lõpetada. Seega, saaks kohaldada nimetatud sätte alusel sanktsioone juhul, kui menetlusväline isik on rikkunud kohtuistungi korda ning ei allu kohtu korraldusele istungil korrarikkumine lõpetada. Käesoleval juhul ei ole tegemist kohtuistungi korra rikkumisega, vaid kohtunik on andnud korralduse, mis jääb väljapoole kriminaalmenetlusseadustiku paragrahvi 267  reguleerimisala.

Juhan Haravee esindaja vandeadvokaat Karmen Turk on öelnud, et kui kohus soovib istungil avaldatud saladuses hoida, tuleb istung osaliselt või täielikult kinniseks kuulutada. Peale selle ei kuulnud Haravee kohtuniku korraldust, sest oli selleks ajaks juba istungilt lahkunud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
gps
7 aastat tagasi

Kohus all,ajakirjandus peal;ajakirjandus peal,…..