Neugrundi madalikul põrkusid kaitseväe ja keskkonnaameti huvid

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

neugr

Neugrundi kraater. Foto: Eesti geoloogiakeskus

Kaitseministeerium juhtis Lääne maakonnaplaneeringu koostajate tähelepanu sellele, et Neugrundi merekraater, mis on planeeringus ära märgitud peatse looduskaitsealana, peaks olema hoopis riigikaitseline eripiirkond.

Neugrundi kraatrit, Osmussaare lähedal asuvat 535 miljoni aasta vanust veealust meteoriidikraatrit peetakse maailma üheks kõige paremini säilinud madalmere kraatriks. Möödunud aasta veebruaris algatas keskkonnaminister Neugrundi looduskaitseala loomise Neugrundi madaliku – meteoriidikraatri – unikaalsuse ja puutumatuse säilitamiseks ning piirkonna mereelustiku ja linnustiku elupaiga terviklikkuse säilitamiseks ning seda on maakonnaplaneeringu eskiis praegu ka arvestanud.

Juba 2010. aastast asub aga Nõval mereväe, õhutõrje ja suurtükiväe Peraküla harjutusala, mis hõlmab ka Neugrundi madalikku.

„Kavandatav  Neugrundi looduskaitseala kattub kaitseministeeriumi riigikaitselise eripiirkonnaga,” ütles Kairi Mänd planeeringu koostamist konsulteerivast OÜst Hendrikson ja Ko täna Lääne maavalitsuses maakonnaplaneeringu eskiislahenduse avalikul arutelul.

„Selle teema asjus me peame kindlasti tegema rohkem koostööd kaitseministeeriumi ja keskkonnaametiga,” sõnas ta.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments